Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης για τους εργαζόμενους, οι ελλείψεις φαρμάκων και το άγχος του Μάριου

Σε εμπόλεμη ζώνη μεταξύ φαρμακευτικών, φαρμακαποθηκάριων και φαρμακοποιών εξελίσσεται η έλλειψη φαρμάκων. Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης δίνει επίδομα ακρίβειας στους εργαζόμενους και ο Θεμιστοκλέους ψάχνει γιατρούς στην Αττική.

Ο πόλεμος των ελλείψεων

Με εκπροσώπους των φαρμακοποιών, τον φαρμακαποθηκών και φυσικά των φαρμακευτικών εταιρειών είχε συνάντηση μέσα στην εβδομάδα ο Θάνος Πλεύρης, με βασικό αντικείμενο συζήτησης την έλλειψη φαρμάκων, που σημειώνονται εδώ και εβδομάδες – για να μην μπούμε χρόνια – στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φαινομενικά το κλίμα ήταν καλό στη συζήτηση, όμως διαπιστώσαμε με βάση τα όσα μας έχουν μεταφερθεί, ότι οι σχέσεις μεταξύ των τριών βασικών κρίκων στην διακίνηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων στη χώρα δεν είναι και οι καλύτερες.

Σε έναν βαθμό ο κάθε κλάδος θέλει να αναλάβει τη μικρότερη ευθύνη ή και να απαλλαγεί εντελώς από αυτή.

Οι φαρμακευτικές εταιρίες είθισται να αποδίδουν τις ελλείψεις στα φάρμακα στις παράλληλες εξαγωγές, τις οποίες νομίμως αλλά και παρανόμως κάνουν πολλές φαρμακαποθήκες.

Οι φαρμακαποθήκες, από την πλευρά τους, πολλές φορές κατηγορούν τα φαρμακεία ότι προβαίνουν σε παράνομες εξαγωγές, αλλά την ίδια στιγμή κατηγορούν και τις φαρμακευτικές εταιρείες, ότι για κάποιους λόγους δικούς τους δεν εφοδιάζουν την αγορά με τον απαιτούμενο όγκο σκευασμάτων.

Τα, δε, φαρμακεία αποδίδουν τις ευθύνες στους δύο προαναφερόμενους κλάδους.

Από ό, τι μάθαμε, τελικά άκρη δε βρέθηκε, με τον Υπουργό Υγείας να προσανατολίζεται σε μία απόφαση, η οποία να είναι ιδιαίτερα αυστηρή, όσον αφορά στις φαρμακαποθήκες, απαγορεύοντας τις παράλληλες εξαγωγές. Μάλιστα ακούστηκε ότι θα απαγορεύσει τις παράλληλες εξαγωγές για το σύνολο των σκευασμάτων, ακόμη και για εκείνα όπου υπάρχει επαρκής ποσότητα, που να δικαιολογεί μια τέτοια δραστηριότητα.

Στο άκουσμα μιας τέτοιας πιθανότητας οι φαρμακαποθηκάριοι έγιναν, φυσικά, έξαλλοι. Κάποιοι, μάλιστα, ακούγεται ότι θα φτάσουν μέχρι και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, καθώς οι παράλληλες εξαγωγές, μια καθόλα νόμιμη διαδικασία, μπορεί να γίνεται με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ο «γαλαντόμος» Δημήτρης Αναγνωστάκης της Boehringer Ingelheim

Την κοινωνική του ευαισθησία απέναντι στα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοί του, λόγω της ακρίβειας που υπάρχει εδώ και αρκετούς μήνες, δείχνει ο επικεφαλής της εταιρείας Boehringer Ingelheim.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, μετά από αίτημα των εργαζομένων στη βιομηχανία, κατάφερε να πάρει το πράσινο φως από την μητρική γερμανική εταιρία, ώστε να προχωρήσει στην καταβολή επιδόματος στους εργαζόμενους, σαν ένα μέσο ενίσχυσης του εισοδήματός τους αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Βεβαίως οι εργαζόμενοι ζήτησαν αύξηση στους μισθούς τους και όχι κάποιο εφάπαξ ποσό, το οποίο κατά τα λεγόμενά τους, δεν διορθώνει παρά ελάχιστα τη δύσκολη κατάσταση, που βιώνουν. Όμως κάτι τέτοιο σίγουρα είναι δύσκολο να συμβεί και παρά το γεγονός ότι η μητρική εταιρεία έχει ποντάρει πάρα πολλά στο εργοστάσιο, που λειτουργεί στην Ελλάδα, δεν φαίνεται να είναι τόσο πρόθυμη να προχωρήσει σε απόφαση για αυξήσεις.

Να σημειωθεί πως το επίδομα αυτό δεν είναι κάτι φοβερό, δηλαδή του τύπου ένας επιπλέον μισθός, αλλά μια ενίσχυση σε συγκεκριμένο ποσοστό, επί του μισθού που λαμβάνει ο κάθε εργαζόμενος.

Δύσκολος ο προσωπικός γιατρός – Άγχος για τον Θεμιστοκλέους

Τα πιο δύσκολα εγχειρήματα φαίνεται να φορτώνονται στον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους. Μετά τη μεγάλη επιχείρηση «Ελευθερία», η οποία αφορούσε στον εμβολιασμό του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού κατά του κορωνοϊού, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέλαβε να υλοποιήσει και την εφαρμογή του προγράμματος «Γιατρός για όλους», τον γνωστό Προσωπικό Ιατρό.

Σε γενικές γραμμές όλες οι προϋποθέσεις, όπως νομοθετήθηκαν από τον Θάνο Πλεύρη, καθώς και τα κίνητρα που δόθηκαν, ώστε γιατροί και πολίτες να συνειδητοποιήσουν τη σημασία του συγκεκριμένου προγράμματος, είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Διαπιστώνουμε, όμως, ότι, αν και η διαδικασία εγγραφής στην πλατφόρμα για τον οικογενειακό γιατρό ξεκινά τη Δευτέρα, σχεδόν το 50% του ελληνικού πληθυσμού δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αυτό άμεσα.

Και αυτό διότι η ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής, όπου είναι καταγεγραμμένα τα περισσότερα ΑΜΚΑ στην Ελλάδα, δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει τον απαιτούμενο αριθμό γιατρών, οι οποίοι θα αποτελέσουν τον προσωπικό γιατρό του κάθε πολίτη.

Είναι λογικό, λοιπόν, ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους να έχει πολύ άγχος, για το αν θα καταφέρει να υλοποιήσει το εγχείρημα της κυβέρνησης.

Βεβαίως δεν είναι ο κύριος υπεύθυνος για την επιτυχία ή την αποτυχία του εγχειρήματος, όμως γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι θέλει να επιτύχει. Και φυσικά θέλει το όνομα του να συνδυαστεί με την ολοκλήρωση του προγράμματος. Δεν υπονοούμε ότι φτιάχνει προφίλ υποψήφιου βουλευτή. Εννοούμε ότι θέλει να έχει μια επιτυχημένη πορεία σε πολιτική θέση.

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης

Ευλογιά των πιθήκων: 32 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα

Τα 6 λάθη που οδηγούν σε πρόωρη γήρανση του δέρματός

Τα 2 φρούτα, που πρέπει να τρώτε για πρωινό, αν θέλετε επίπεδη κοιλιά

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.