Σακχαρώδης διαβήτης: 3.000 ακρωτηριασμοί κάτω άκρων ετησίως στην Ελλάδα

Περίπου 3.000 ακρωτηριασμοί διαβητικών ασθενών πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Ένας ακρωτηριασμός κοστίζει 30.000 – 60.000 δολάρια, άρα στην Ελλάδα οι ακρωτηριασμοί κοστίζουν από 30 – 180 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Το κόστος που πληρώνει το κοινωνικό σύνολο, αυξάνεται κατά 70% για τα επόμενα χρόνια γιατί το άτομο θέλει βοήθεια από τρίτο πρόσωπο και διάφορες άλλες κοινωνικές παροχές (π.χ. σύνταξη). Στη χώρα μας, υπολογίζεται ότι το άμεσο ετήσιο κόστος ανά ασθενή με διαβητικό πόδι υπερβαίνει τις 6.000 ευρώ.

Τα παραπάνω στοιχεία ανακοινώθηκαν με αφορμή τη διεξαγωγή του 8ου Πανελληνίου Συνεδρίου με Διεθνή Συμμετοχή της Εταιρείας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού (Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π.), στις 3-6 Φεβρουαρίου 2022 στην Αθήνα.

Σακχαρώδης διαβήτης: 3.000 ακρωτηριασμοί κάτω άκρων κάθε χρόνο

Σε ακρωτηριασμούς οδηγούν συχνότερα τα έλκη των κάτω άκρων που προέρχονται  από διαβητική νευροπάθεια. Ποσοστό 30% των διαβητικών ατόμων εμφανίζει διαβητική νευροπάθεια, προκαλώντας μειωμένη αισθητικότητα στα κάτω άκρα, λόγω της βλάβης των νεύρων.

Συνέπεια είναι οποιοσδήποτε τραυματισμός προκύψει να μη γίνεται αντιληπτός (δεν υπάρχει η αίσθηση του πόνου) και δημιουργείται μια πληγή που αποτελεί πύλη εισόδου μικροβίων και αιτία ανάπτυξης φλεγμονής.

Εφόσον επεκταθεί στους μύες και τα οστά μπορεί να χρειαστεί ακρωτηριασμός. Στην Ελλάδα περίπου 300.000 άτομα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου εμφάνισης ελκών των κάτω άκρων και τα διαβητικά έλκη σημειώνονται με συχνότητα 5%.

Εκτιμάται ότι περίπου 50.000 άτομα με Διαβήτη  εμφανίζουν άμεσο κίνδυνο ακρωτηριασμού, αν δεν τύχουν εξειδικευμένης φροντίδας.

Από στοιχεία προκύπτει ότι κάθε χρόνο 2% του πληθυσμού των διαβητικών ασθενών εμφανίζουν νέα έλκη. Άρα, 20.000 περιπτώσεις  διαβητικών ελκών προστίθενται κάθε χρόνο στη ελληνική επικράτεια.

Σε διεθνές επίπεδο το 70% των ακρωτηριασμών που διενεργούνται σε όλο τον κόσμο αφορά διαβητικούς ασθενείς. Υπολογίζεται ότι 1.000.000 άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη παγκοσμίως αναγκάζονται να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό ενός άκρου τους σε ετήσια βάση.

Τα συμπτώματα που προειδοποιούν

Ο πόνος στα κάτω άκρα ιδίως κατά τη βάδιση αρχικά, οποιαδήποτε σχισμή ή αλλαγή χρώματος, ιδίως στα πέλματα, αλλαγή του χρώματος (προς το ερυθρό, σκούρο κλπ ) πρέπει αναφέρεται αμέσως στον ιατρό.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως τα πόδια που ελέγχονται καθημερινά δεν εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα ή και αν ακόμα εμφανίσουν, έχουν πολλές πιθανότητες για πλήρη θεραπεία. Εφόσον οι ασθενείς ελέγχονται κάθε μέρα για τυχόν έλκη η κατάσταση είναι αντιμετωπίσιμη. Ο έγκαιρος εντοπισμός συμπτωμάτων μπορεί να τους απαλλάξει από τον κίνδυνο του ακρωτηριασμού.

Αναγκαία είναι η οργάνωση φροντίδας για το διαβητικό πόδι, που αρχίζει από τα προγράμματα πρόληψης σε όλο το διαβητικό πληθυσμό.

«Η φροντίδα για το διαβητικό πόδι θα πρέπει να περιλαμβάνει και την ίδρυση Ιατρείων Διαβητικού Ποδιού σε δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια νοσοκομεία», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού, παθολόγος Χρήστος Μανές.

Διαβάστε επίσης 

Κατ’ οίκον εμβολιασμοί: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ακόμη περιμένουν

Καρκίνος του στόματος: Πρόληψη και διάγνωση με σέλφι

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.