Κατ’ οίκον εμβολιασμοί: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ακόμη περιμένουν

Σε σίριαλ εξελίσσονται οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί. Παρά τις ανακοινώσεις των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών και την προσπάθεια, που γίνεται, ώστε να υλοποιηθεί το – ομολογουμένως – δύσκολο εγχείρημα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν να εμβολιαστούν εδώ και αρκετούς μήνες.

Άνθρωποι ανήμποροι, με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας (με μόνιμο κλινοστατισμό ή με βαριά ψυχική νοητική νόσο), που δυσκολεύονται να βγουν από το σπίτι ή είναι πρακτικά αδύνατον να μετακινηθούν, στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι. Όλοι τους ευάλωτοι και επιρρεπείς να αρρωστήσουν βαριά και να χρειαστεί να νοσηλευθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με αβέβαιη έκβαση.

Το αίτημα για τον εμβολιασμό τους έχει καταχωρηθεί στη σχετική πλατφόρμα, αλλά σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στην πραγματοποίησή του, υπό την ασφυκτική πίεση των χιλιάδων κρουσμάτων της COVID-19 λόγω της παραλλαγής Όμικρον.

Κατ’ οίκον εμβολιασμοί – Πόσες αιτήσεις εκκρεμούν

Η παραδοχή από τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, ότι αναμένουν ακόμη αρκετές χιλιάδες άνθρωποι να κάνουν κάποια δόση του εμβολίου, δείχνει τη μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος από την πλευρά της κυβέρνησης, σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Συγκεκριμένα ο κ. Θεμιστοκλέους είπε στη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, ότι έχουν γίνει 110.000 αιτήσεις για κατ’ οίκον εμβολιασμούς.

Ουσιαστικά αυτό μεταφράζεται σε 220.000 εμβολιασμούς, για την περίπτωση των δύο δόσεων, μέχρι και 330.000 για όσους αποφασίσουν να κάνουν και την τρίτη, αναμνηστική δόση. Ωστόσο μέχρι σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν καλύψει μόλις το 1/3 αυτών των εμβολιασμών.

«Έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον έναν εμβολιασμό 75.000 συμπολίτες μας. Οι Κινητές Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από τα Κέντρα Υγείας – που το τελευταίο διάστημα συνεπικουρούνται και από τις Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ – έχουν διενεργήσει περισσότερες από 100.000 εμβολιασμούς στα σπίτια.

Να πούμε ότι κάθε πολίτης μπορεί να χρειάζεται περισσότερο του ενός εμβολιασμού, είναι πρώτη και δεύτερη δόση και αναμνηστική δόση και εκκρεμούν αρκετές χιλιάδες ακόμη, έτσι έχει τεθεί σειρά προτεραιότητας. Είναι κατά σειρά η πρώτη και η δεύτερη δόση και ακολούθως είναι η αναμνηστική δόση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους.

Επικίνδυνες καθυστερήσεις

Μέχρι αρχές Δεκεμβρίου – οπότε δεν είχε εφαρμοστεί το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους άνω των 60 – διεκπεραιωνόταν το 90% των αιτήσεων και η καθυστέρηση στα ραντεβού δεν ξεπερνούσε τις 10 ημέρες, μας έλεγαν πηγές του Υπουργείου Υγείας.

Το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού δυσχέρανε την κατάσταση, καθώς σημειώθηκε μεγάλη αύξηση των ραντεβού μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έτσι χιλιάδες άνθρωποι είναι «στο περίμενε».

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ΚΟΝΤΡΑ, ανέφερε ότι υπάρχουν άνθρωποι, που έχουν ζητήσει ραντεβού για κατ’ οίκον εμβολιασμό, αλλά περιμένουν πάνω από έναν μήνα.

Για τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς επιχειρούν πάνω από 300 Κινητές Μονάδες, ενίοτε και περισσότερες. Κάθε Κινητή Μονάδα μπορεί να κάνει από 6 έως 12 εμβολιασμούς σε μία ημέρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον «άνοιξαν» στις 20 Ιουλίου – είχαν προηγηθεί σχετικές ανακοινώσεις τέσσερις φορές. Στην πλατφόρμα δηλώνει τους ασθενείς για το ραντεβού ο θεράπων ιατρός.

Διαβάστε επίσης

ΠΟΥ : Υγειονομική «βόμβα» τα ιατρικά απόβλητα της πανδημίας

Σκασμένα χείλη και οι 9 μορφές χειλίτιδας γιατί δεν φταίει πάντα ο χειμώνας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.