Έρχονται συνενώσεις κλινικών μαζί με αξιολόγηση συντονιστών και διευθυντών του ΕΣΥ

Το μοντέλο του νέου υγειονομικού χάρτη και των μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν στην δημιουργία του νέου ΕΣΥ περιέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναφερόμενος στις αλλαγές που δρομολογούνται στη λειτουργία των ορθοπεδικών κλινικών του Ασκληπιείου Βούλας.

Απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μουζάλα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη εξορθολογισμού της λειτουργίας των ορθοπεδικών κλινικών του νοσοκομείου χωρίς ωστόσο να χαθεί ούτε ένα κρεβάτι, το οποίο θα ήταν αναγκαίο για την εξυπηρέτηση των περιστατικών τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Κατασπατάληση δυνάμεων και ανθρώπινων πόρων

Όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, σήμερα στο Ασκληπιείο λειτουργούν συνολικά έξι ορθοπεδικές κλινικές (τμήματα), οι οποίες στελεχώνονται από δύο έως τρεις ιατρούς κλάδου ΕΣΥ ειδικότητας Ορθοπεδικής, εννέα επικουρικούς ιατρούς και εικοσιένα ειδικευόμενους ιατρούς. Η δύναμη των ανεπτυγμένων κλινών ανέρχεται σε 111, με μέση πληρότητα που δεν ξεπερνά το 50% .

“Αν αυτό δεν είναι κατασπατάληση δυνάμεων και ανθρώπινων πόρων τότε αναρωτιέμαι τι είναι”, σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός τονίζοντας πως “ούτε το ΕΣΥ δεν μπορεί άλλο να αντέξει τον συγκεκριμένο κατακερματισμό δυνάμεων, ούτε βεβαίως και οι πολίτες που απαιτούν την καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών υγείας από ένα σύγχρονο δημόσιο σύστημα υγείας”.

Συνένωση κλινικών

Η πρόταση που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας προβλέπει τη συνένωση των ορθοπεδικών τμημάτων προκειμένου να καταστούν λειτουργικότερα και πλήρως στελεχωμένα με το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ταυτόχρονα, θα δημιουργηθούν και νέα τμήματα, όπως για παράδειγμα, πνευμονολογικό προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της ευρύτερης περιοχής.

Ανοικτή προκήρυξη για Διευθυντές

Στις νέες Ορθοπεδικές Κλινικές θα προΐστανται Συντονιστές Διευθυντές, όπως θα προκύψουν από ανοικτή προκήρυξη. Αυτό θα κάνουμε και σε άλλες κλινικές. Προκηρύξεις θέσεων Συντονιστών, με ανοικτές διαδικασίες, από όργανο που θα θεσπιστεί και θα κρίνει τους υποψηφίους κατόπιν αξιολόγησης βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.

Την ίδια διαδικασία θα ακολουθήσουμε και στις περιπτώσεις που ανατίθεται η διεύθυνση μίας κλινικής σε έναν γιατρό. Η αξιολόγηση μας διασφαλίζει ότι θα έχουμε τους καλύτερους ιατρούς και αποτελεί μέτρο προσέλκυσης αξιόλογου ιατρικού προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Διαβάστε επίσης

Β. Κοντοζαμάνης στο Economist: Πάνω από 800 εκατ. οι δαπάνες για τον κορονοϊό

Μ. Θεμιστοκλέους: Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σχεδιάζεται όπως το εμβολιαστικό πρόγραμμα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.