Μ. Θεμιστοκλέους: Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σχεδιάζεται όπως το εμβολιαστικό πρόγραμμα

Ο τρόπος που σχεδιάστηκε και λειτούργησε το εμβολιαστικό πρόγραμμα έναντι του κορονοϊού θα αποτελέσει πολύτιμη εμπειρία για το σχεδιασμό ενός ανθρωποκεντρικού και βιώσιμου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ήδη έχουν καταρτιστεί τα σχέδια για την κτιριακή αναβάθμιση 156 Κέντρων Υγείας και τον εξοπλισμό 312 Κέντρων Υγείας με χρηματοδότηση 300 εκατομμυρίων ευρώ από το ευρωπαϊκό ταμείο RRF.

Τις ανακοινώσεις αυτές έκανε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους μιλώντας στο συνέδριο The Future of Healthcare in Greece.

Ο κ. Μ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στις κυριότερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο τομέας της Δημόσιας Υγείας αλλά και στους βασικούς άξονες στους οποίους θα στηριχθεί ο σχεδιασμός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Όπως είπε, το ταχέως μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον θέτει συνεχείς προκλήσεις στον τομέα της Δημόσιας υγείας, οι κυριότερες εκ των οποίων είναι, η πανδημία, η οικονομική κρίση, οι κοινωνικές ανισότητες , τα χρόνια νοσήματα, η γήρανση του πληθυσμού, οι μεταναστευτικές ροές, οι περικοπές δαπανών και οι περιβαλλοντικές αλλαγές.

Αναφερόμενος στη διαχείριση της πανδημίας, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι η εμπειρία υπήρξε πολύ σημαντική, ενώ ο τρόπος που σχεδιάστηκε και λειτούργησε το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα αποτελέσει πολύτιμη εμπειρία για το σχεδιασμό ενός ανθρωποκεντρικού και βιώσιμου συστήματος ΠΦΥ που θα έχει βασικούς άξονες:

  • Την ολιστική αντιμετώπιση φροντίδας,
  • την ενίσχυση της πρόληψης,
  • τη διαχείριση των χρόνιων παθήσεων,
  • τη χρηματοδότηση βάσει αποτελεσμάτων και
  • τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Αναλύοντας τα σχέδια για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο κ. Μ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι έχουν ήδη εγκριθεί από το ευρωπαϊκό ταμείο RRF, πάνω από 300 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση της ΠΦΥ στην Ελλάδα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για αναβάθμιση υποδομών και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αλλά και για τη στελέχωση των δομών με ανθρώπινο δυναμικό.

Έχει ήδη σχεδιαστεί η κτηριακή αναβάθμιση 156 Κέντρων Υγείας και ο εξοπλισμός σε 312 Κέντρα Υγείας.

Ατομικός Φάκελος Υγείας

Στον ψηφιακό μετασχηματισμό, συνέχισε, τα σημαντικότερα στοιχεία είναι ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας, τα e-ραντεβού και η ανάπτυξη της τηλεϊατρικής, έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας όλοι οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών.

Οικογενειακός γιατρός

Ο κ. Μ. Θεμιστοκλέους κατέληξε λέγοντας ότι θα δοθεί έμφαση στο ρόλο του οικογενειακού γιατρού, θα ενταχθούν νέες ειδικότητες στη στελέχωση των δομών και αυξηθούν οι Γενικοί γιατροί. Έμφαση θα δοθεί επίσης και στην κατ’ οίκον φροντίδα, και ήδη έχουν σχεδιαστεί 3000 νέα τελικά σημεία οικιακής φροντίδας.

Διαβάστε επίσης

Τα 100 καλύτερα νοσοκομεία στον κόσμο το 2021

Η πανδημία «φρενάρει» την πρόληψη του καρκίνου σε όλο τον κόσμο

«Σοροί στα αζήτητα»: Μέχρι και έξι μήνες παραμένουν στα ψυγεία – «Άφαντο» το επιτελικό κράτος από νεκροτομεία – νοσοκομεία

Author

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.