Ν. Θωμαϊδης: “Μόνο αν δεν ενταθούν οι εμβολιασμοί θα δούμε από Σεπτέμβρη το τέταρτο κύμα”

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας είναι καλή τις τελευταίες μέρες, κάτι που ναι μεν χαροποιεί τους επιστήμονες, από την άλλη, η επικράτηση του στελέχους Δέλτα του κορονοϊού σταδιακά σε όλο τον κόσμο φαίνεται να μην αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, τόσο ο Καθηγητής Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος όσο και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Ν. Θωμαϊδης δήλωσαν στο Open ότι υπάρχει σταθερότητα στο ιικό φορτίο στη χώρα μας.

“Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι καλή αυτήν τη στιγμή, ενδεχομένως όμως την ερχόμενη εβδομάδα να δούμε μία αύξηση στα κρούσματα, το ιικό φορτίο όμως φαίνεται να παραμένει σταθερό”, δήλωσε ο κ. Θωμαϊδης.

Οι μεταλλάξεις στη χώρα μας

“Στη χώρα μας, το ποσοστό των εμβολιασμένων αυτήν τη στιγμή φτάνει το 39%, χρειαζόμαστε όμως κάλυψη του πληθυσμού πάνω από το 70% για να έχουμε μια ασφάλεια από τον Σεπτέμβριο, οπότε και τα μοντέλα για τη χώρα μας δίνουν επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα. Δυστυχώς, όμως, λόγω της χαλαρότητας του καλοκαιριού, ο ρυθμός των εμβολιασμών παρουσιάζει κάμψη, κάτι που θα μας απασχολήσει από Σεπτέμβρη. Γι’ αυτό, πρέπει με κάποιο τρόπο να υπάρξει ένταση των εμβολιασμών το καλοκαίρι ώστε να φτάσουμε στον Σεπτέμβρη με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ανοσία”, τόνισαν οι δύο καθηγητές. “Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας επικρατεί η βρετανική μετάλλαξη, με 80%, ενώ η ινδική βρίσκεται πολύ χαμηλά, είναι κάτω από 1%”.

“Το ενθαρρυντικό, αν μη τι άλλο, είναι ότι αυτό το τέταρτο κύμα, που ήδη επελαύνει στην Ευρώπη, αυστηρά και μόνο λόγω των εμβολιασμών, είναι λιγότερο ισχυρό από τα προηγούμενα”, δήλωσε ο κ. Θωμαϊδης.

Διαβάστε επίσης

“Όσοι νοσηλεύονται ανήκουν σε δύο κατηγορίες – Όλοι όμως είναι ανεμβολίαστοι”

Πού θα γίνονται δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό το Σάββατο 3 Ιουλίου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.