Παπαευαγγέλου : 100% πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Δέλτα

Στη σταθεροποίηση που καταγράφει η πορεία του κορονοϊού στη χώρα, αναφέρθηκε η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Χαρακτήρισε τον Ιούνιο εξαιρετικό μήνα για την Ελλάδα, με τη μείωση των κρουσμάτων στο 75% και των θανάτων στο 50% ενώ σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται είπε ότι η χαλάρωση των μέτρων και η μετάλλαξη Δέλτα αλλάζουν την ισορροπία των δεδομένων.

Όπως είπε, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, η πλειονότητα των νέων κρουσμάτων εντοπίζονται σε νέους 18-24 ετών και επίσης στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών. Σε αυτό το ηλικιακό τόξο εντοπίζεται το 60% των νέων κρουσμάτων, σημείωσε.

Λόγω του εμβολιασμού, πρόσθεσε ότι παρατηρείται σημαντική μείωση στους θανάτους σε ασθενείς άνω των 65 ετών.

Μετάλλαξη Δέλτα

Αναφερόμενη στην Μετάλλαξη Δέλτα, είπε ότι είναι κατά 100% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό της Γουχάν και 40% από την βρετανική μετάλλαξη, που σε εκείνη αποδίδεται το 3ο κύμα στην Ευρώπη.

Η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα εξαρτάται από το ποσοστό εμβολιασμού που θα πετύχουμε τον επόμενο μήνα αλλά και την προσωπική συμπεριφορά του καθένα, τόνισε η καθηγήτρια.

Επιτάχυνση των εμβολιασμών

Μιλώντας για τους πυλώνες αντιμετώπισης της νέας πρόκλησης είπε ότι έχουν να κάνουν καταρχήν με την εντατικοποίηση της εμβολιαστικής κάλυψης στους άνω των 50 καθώς, όπως είπε, πρέπει μέσα στις επόμενες βδομάδες οι 50-64  να κατανοήσουν ότι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου λόγω ηλικίας.

Επίσης, ανέφερε ότι οι νέοι πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα για να επιστρέψουν με ασφάλεια από τις διακοπές τους.

Και συμπλήρωσε, ό,τι τα εμβόλια των Pfizer/BioNtech και της AstraZeneca (και με τις 2 δόσεις) παρέχουν προστασία από την Μετάλλαξη Δέλτα κατά 96% και 92% αντιστοίχως.

Αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας

Επίσης επανέλαβε, τη τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας από όλους, ακόμη και από τους εμβολιασμένους.

Απηύθυνε μάλιστα, εκ μέρους της επιτροπής, αυστηρή σύσταση για τη χρήση μάσκας, όπου υπάρχει συγχρωτισμός. ”Συστήνουμε τη διατήρηση σε όλους του δημόσιους εσωτερικούς χώρους, χωρίς εξαιρέσεις, αλλά και σε όλους τους ανοιχτούς, όπου σημειώνεται συνωστισμός”.

Διαβάστε επίσης 

Α. Σκέρτσος: Η Ελλάδα στην 7η θέση στην ΕΕ στους πλήρως εμβολιασμένους

Κικίλιας: Ξεκινούν από την Κρήτη οι εμβολιασμοί μέσω Κινητών ομάδων του υπουργείου Υγείας

Αυξάνεται η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.