Αλαλούμ με τα αντιγριπικά εμβόλια – Απάντηση του Υπ. Υγείας προς Δ. Γιαννακόπουλο και φαρμακοποιούς

Αλαλούμ με τα αντιγριπικά εμβόλια ενώ έντονες είναι οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας και το ποιοι και πότε θα χρειάζονται συνταγή για τον εμβολιασμό τους.

Η εγκύκλιος της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη σύμφωνα με την οποία θα χρειάζεται ιατρική συνταγή για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, ξεσήκωσε αντιδράσεις από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ενώ ο προέδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος εξαπέλυσε σκληρή επίθεση προς την κα. Αγαπηδάκη.

Οι ενστάσεις που διατυπώνονται εστιάζουν στο γεγονός ότι η χορήγηση του εμβολίου με ιατρική συνταγή θα εκτινάξει τα κόστη για τους ασφαλισμένους. Μέχρι τώρα πλήρωναν 10 ευρώ στο φαρμακείο απευθείας και έκαναν το εμβόλιο, ενώ στο εξής θα πρέπει να πληρώνουν επίσκεψη στον οικογενειακό γιατρό, προκειμένου εκείνος να προχωρήσει στη συνταγογράφηση του εμβολίου κατά της γρίπης. Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Γιαννακόπουλος, η όλη διαδικασία θα ταλαιπωρήσει τους ασφαλισμένους.

Το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι από τα 6 αντιγριπικά εμβόλια, τα 2 είναι αποκλειστικά για άτομα άνω των 65 ετών και για τον εμβολιασμό τους θα απαιτείται ιατρική συνταγή.
Αλλά και για τα συμβατικά εμβόλια μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου θα απαιτείται συνταγή. Από τον Νοέμβριο και μετά θα χορηγείται χωρίς συνταγή.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας το πρωί της Παρασκευής απάντησε ως εξής:

“Το Υπουργείο Υγείας έχει τη θεσμική αποστολή να προστατεύει και να φροντίζει την Υγεία του πληθυσμού καθώς και να λογοδοτεί στους πολίτες για κάθε ευρώ που ξοδεύει.
Σε σχέση με τον αντιγριπικό εμβολιασμό ισχύουν τα εξής:

1. Το εμβόλιο είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.

2. Εδώ και δεκατρία χρόνια, ο αντιγριπικός εμβολιασμός γίνεται με συνταγογράφηση. Πέρυσι εφαρμόστηκε μια προσωρινή διαδικασία λογω της οξείας φάσης της πανδημίας. Φέτος, για πρώτη φορά έχουμε δύο τύπους εμβολίων: αυτά που είχαμε πάντα, τα συμβατικά, και τα νέου τύπου εμβόλια που έχουν ιατρική ένδειξη αποκλειστικά για άτομα άνω των 65 ετών. Σημειώνεται πως τα νέου τύπου εμβόλια κοστίζουν πολλαπλάσια των συμβατικών.

3. Υπογραμμίζουμε ότι όλα τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή.

4. Το Υπουργείο Υγείας ακολουθώντας τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δίνει τη δυνατότητα εμβολιασμού για τα νέου τύπου και πολύ ακριβά εμβόλια με συνταγογράφηση και παράλληλα δρομολογεί διαδικασία χορήγησης του συμβατικού εμβολίου χωρίς συνταγή.

5. Το συμβατικό εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο χωρίς συνταγή από αρχές Νοεμβρίου. Ως τότε, όποιος πολίτης το επιθυμεί, μπορεί να εμβολιαστεί με το συμβατικό εμβόλιο με ιατρική συνταγή. Για το νέου τύπου εμβόλιο όμως, χρειάζεται συνταγογράφηση.

6. Ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και κάνουμε αυτό που είναι σωστό για τον πολίτη, τη δημόσια υγεία και τα δημόσια οικονομικά. Το Υπουργείο Υγείας δεν επέτρεψε και δε θα επιτρέψει να εκμεταλλευτεί κανείς τα αγαθά που έχουν ανάγκη οι πολίτες για να προφυλάξουν την Υγεία τους”.

Διαβάστε επίσης

H ηχηρή απουσία της Τζούλιας, η ανησυχία των διοικητών και η πρόβλεψη του Λεφάκη

Άνδρας με το σύνδρομο Pica είχε καταπιεί από βίδες και μπουλόνια μέχρι μενταγιόν και ακουστικά

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.