Αντιγριπικό εμβόλιο: Η “επίθεση” του Δ. Γιαννακόπουλου στην Ειρ. Αγαπηδάκη

Έντονες αντιδράσεις πυροδότησε η απόφαση της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη να χορηγείται δωρεάν, αλλά πλέον με ιατρική συνταγή, το αντιγριπικό εμβόλιο. Η νέα εγκύκλιος προκάλεσε την έντονη αντίδραση – “επίθεση” του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΒΙΑΝΕΞ, Δημήτρη Γιαννακόπουλου.

- Advertisement -

Σε βίντεο που ανέβασε στις σελίδες του στα social media και έχει γίνει viral, επιτέθηκε στην κυβέρνηση και προσωπικά στην κα Αγαπηδάκη, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα.

Ευθεία “επίθεση” στην Ειρήνη Αγαπηδάκη 

Όπως υποστηρίζει, η χορήγηση του εμβολίου με ιατρική συνταγή θα εκτινάξει τα κόστη για τους ασφαλισμένους. Μέχρι τώρα πλήρωναν 10 ευρώ στο φαρμακείο απευθείας και έκαναν το εμβόλιο, ενώ στο εξής θα πρέπει να πληρώνουν επίσκεψη στον οικογενειακό γιατρό, προκειμένου εκείνος να προχωρήσει στη συνταγογράφηση του εμβολίου κατά της γρίπης. Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Γιαννακόπουλος, η όλη διαδικασία θα ταλαιπωρήσει τους ασφαλισμένους.

Ο ισχυρός άντρας της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας άφησε σαφείς αιχμές περί εμπλοκής της κας Αγαπηδάκη σε αδιαφανείς διαδικασίες με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου.

- Advertisement -

Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι θα σταματήσει να προμηθεύει τη χώρα μας με τις απαραίτητες δόσεις του εμβολίου. Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα η ΒΙΑΝΕΞ διέθετε το αντιγριπικό εμβόλιο στη χώρα μας με 9 ευρώ, θέλοντας, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Γιαννακόπουλος στο βίντεο, να εξυπηρετεί τους Έλληνες πολίτες. Εφεξής είπε ότι δεν θα το ξανακάνει, ενώ άφησε αιχμές και για τον τρόπο λειτουργίας του ΙΦΕΤ.

Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί

Αντιδράσεις, εξάλλου, πυροδότησε η επίμαχη εγκύκλιος και μεταξύ των φαρμακευτικών συλλόγων, που ζητούν την απόσυρσή της.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, οι οποίοι θα ταλαιπωρηθούν, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, προκειμένου να εμβολιαστούν.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) αναφέρει ότι η περσινή πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ για τη διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων είναι ακόμη διαθέσιμη στα φαρμακεία και ότι αρκετοί φαρμακοποιοί έχουν, ήδη, διαθέσει αντιγριπικά εμβόλια χωρίς ιατρική συνταγή.

Με επιστολή τους προς το Υπουργείο Υγείας ζητούν να αποδεχθούν τα ασφαλιστικά ταμεία τις συνταγές, που έχουν εκδοθεί ως τώρα.

Εξάλλου η Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP) έδωσε στη δημοσιότητα μία νέα διακήρυξη πολιτικής για τους εμβολιασμούς και για τον ρόλο των φαρμακοποιών σε αυτούς, καλώντας τις κυβερνήσεις και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, να άρουν τα εμπόδια και να επιτρέψουν στους φαρμακοποιούς να συνταγογραφούν και να χορηγούν όλα τα εμβόλια.

Σχετικά με το εμβόλιο

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα, καθώς απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Το εμβόλιο χορηγείται σε μία δόση και συστήνεται ο εμβολιασμός να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, καθώς η γρίπη είναι μεταδοτική νόσος και μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως σοβαρή και, σπανιότερα, θανατηφόρο νόσο.

Συστήνεται να το κάνουν οι εξής ομάδες πληθυσμού:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
Χρόνια νεφροπάθεια
Χρόνιες παθήσεις ήπατος
Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα
Σύνδρομο Down

3. Έγκυοι ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κτλ), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.
8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
9. Άστεγοι.
10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Διαβάστε επίσης

Έξι αντιγριπικά εμβόλια θα κυκλοφορήσουν φέτος – Τα 2 αποκλειστικά για τους άνω των 65 ετών

Με ιατρική συνταγή το αντιγριπικό εμβόλιο – Διαμαρτύρονται οι φαρμακοποιοί

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.