Ελλείψεις γιατρών και αποχωρήσεις, λίστες αναμονής και αποδοχές τα βασικά θέματα της συνάντησης Χρυσοχοΐδη – ΕΙΝΑΠ

Οι αποχωρήσεις και οι ελλείψεις γιατρών, οι μεγάλες λίστες αναμονής στα νοσοκομεία, αλλά και οι χαμηλές αποδοχές, είναι τα βασικά θέματα που θα τεθούν στη συνάντηση του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Η συνάντηση των δύο πλευρών έχει οριστεί για τις 12:30 το μεσημέρι της Πέμπτης στο υπουργείο Υγείας και αναμένεται να διαρκέσει αρκετή ώρα καθώς δεν πρόκειται για μία καθιερωμένη αναγνωριστική συζήτηση, αλλά για μία ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων, όπου θα τεθούν επί τάπητος τα βασικά αλλά και τα επιμέρους προβλήματα του ΕΣΥ.

Το σχέδιο δράσης που καταρτίζει ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τα δημόσια νοσοκομεία, στοχεύει στην άμεση βελτίωση παθολογικών καταστάσεων του ΕΣΥ που έχουν επιδεινωθεί μετά την πανδημία, όπως λίστες αναμονής για εξετάσεις και επεμβάσεις, ενώ το μεγάλο αγκάθι παραμένει η έλλειψη γιατρών και νοσηλευτών, παρά τις προκηρύξεις που έχουν γίνει για προσλήψεις.

Οι κενές θέσεις εκτιμάται ότι το 2022 ξεπέρασαν τις 5.000, λόγω του μεγάλου αριθμού συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων. Σε καθημερινή βάση αποχωρούν από το ΕΣΥ περίπου 5 γιατροί, χωρίς όμως να αντικαθίστανται. Τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις ελλείψεις δεν αφορούν μόνο τα περιφερειακά νοσοκομεία, αλλά και τα νοσηλευτικά ιδρύματα των μεγάλων αστικών κέντρων.

Η ΕΙΝΑΠ θα καταθέσει στοιχεία στον υπουργό Υγείας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, ενώ αναμένεται να θέσει εκ νέου το ζήτημα των χαμηλών αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών, την αιτία δηλαδή της αποχώρησης πολλών υγειονομικών από το ΕΣΥ, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν τις ελλείψεις που υπάρχουν με αποτέλεσμα πολλοί να εμφανίζουν υπερκόπωση και εξάντληση, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την φροντίδα των ασθενών.

Σε ότι αφορά τον σχεδιασμό των δράσεων του υπουργείου Υγείας, αναμένονται οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από την ΔΕΘ, σημαντικό μέρος των οποίων θα αφορούν την ενίσχυση του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα επικεντρωθεί στο θέμα των προσλήψεων και στην ανασύσταση του θεσμού του προσωπικού γιατρού, ενώ θα υπάρξουν και δομικές αλλαγές σε ότι αφορά τον υγειονομικό χάρτη.

Διαβάστε επίσης

Ποιοι χρειάζεται να εμβολιασθούν το νέο εμβόλιο κατά της COVID-19 που στοχεύει την Omicron XBB.1.5 – Έγκριση από τον ΕΜΑ

Ο χρόνος στην οθόνη του κινητού και η έλλειψη ήλιου, προκαλούν μυωπία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.