Ποιοι χρειάζεται να εμβολιασθούν το νέο εμβόλιο κατά της COVID-19 που στοχεύει την Omicron XBB.1.5 – Έγκριση από τον ΕΜΑ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) έδωσε την έγκρισή της για το νέο εμβόλιο κατά της COVID-19 που στοχεύει την υποπαραλλαγή Omicron XBB.1.5.

Το εμβόλιο – γνωστό ως Comirnaty Omicron XBB.1.5 – πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της COVID-19 σε ενήλικες και παιδιά ηλικίας από 6 μηνών.

Σύμφωνα με προηγούμενες συστάσεις του EMA και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), οι ενήλικες και τα παιδιά ηλικίας από 5 ετών που χρειάζονται εμβολιασμό θα πρέπει να κάνουν μία δόση, ανεξάρτητα από το ιστορικό εμβολιασμού τους για την COVID19.

Τα παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 4 ετών μπορεί να λάβουν μία ή τρεις δόσεις ανάλογα με το αν έχουν ολοκληρώσει τον αρχικό εμβολιασμό ή έχουν περάσει COVID-19.

Το νέο εμβόλιο κατά της COVID-19

Αυτό το εμβόλιο αναπτύχθηκε για να στοχεύει την Omicron XBB σύμφωνα με τις συστάσεις του EMA και του ECDC καθώς και άλλων διεθνών ρυθμιστικών αρχών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας .

Καθώς η Omicron XBB.1.5 σχετίζεται στενά με άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή, το εμβόλιο αναμένεται να συμβάλει στη διατήρηση της βέλτιστης προστασίας έναντι της COVID-19 που προκαλείται από αυτές τις άλλες παραλλαγές καθώς και από τη Omicron XBB.1.5, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΜΑ.

Όπως και με άλλα εμβόλια για την COVID-19, οι εθνικές αρχές στα κράτη μέλη της ΕΕ θα καθορίσουν τον τρόπο χρήσης αυτού του εμβολίου σε εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως τα ποσοστά μόλυνσης και νοσηλείας, τον κίνδυνο για τα ευάλωτα άτομα και τη διαθεσιμότητα εμβολίων.

“Η θετική γνωμοδότηση για το προσαρμοσμένο εμβόλιο κατά της υποπαραλλαγής Omicron XBB.1.5 είναι σημαντική για την προστασία όσων έχουν ανάγκη ενόψει του φθινοπώρου και του χειμώνα”, σημείωσε με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

Ειδικότερα, η Επίτροπος Υγείας ανέφερε: «Θετική γνωμοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για προσαρμοσμένο εμβόλιο για νέα παραλλαγή της COVID19.

Αυτό είναι σημαντικό ενόψει του φθινοπώρου και του χειμώνα για να διασφαλιστούν ισχυρά επίπεδα προστασίας για όσους έχουν ανάγκη, ειδικά για τους πιο ευάλωτους».

Διαβάστε επίσης

7 συνήθειες για να διατηρείτε το σπίτι σας τακτοποιημένο όλο το χρόνο

Έλληνες γιατροί στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης έσωσαν τη ζωή Τουρκάλας τουρίστριας που έπαθε έμφραγμα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.