ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ: Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, που προβλέπει την προσωρινή στελέχωση του ΕΚΑΒ με στρατιωτικούς και πυροσβέστες. Η ΠΝΠ έγινε αιτία εκ νέου αντιπαραθέσεων χθες στη Βουλή, ενώ αντιμέτωπη με τα πυρά της αντιπολίτευσης ήρθε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, για τις αλλαγές στη διοίκηση του ΕΟΔΥ.

- Advertisement -

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου της κυβέρνησης ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, το καταψήφισαν όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ο μεταβατικός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε ότι η ΠΝΠ φανερώνει το νέο δόγμα της κυβέρνησης για το ΕΣΥ, που είναι “να κάνεις τα πάντα, αρκεί να μην κάνεις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού”.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: “Η ΠΝΠ προβλέπει την προσωρινή στελέχωση του ΕΚΑΒ με στρατιωτικούς και πυροσβέστες. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό τις ημέρες που περνάμε, ζητώντας δάνεια προσωπικού της Πυροσβεστικής στο ΕΚΑΒ; Αυτή είναι η Ελλάδα 2.0 του μέγα μεταρρυθμιστή κ. Μητσοτάκη;”.

- Advertisement -

Απαντώντας, ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιοστοκλέους τόνισε: “Το περιεχόμενο της ΠΝΠ είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που ψηφίσατε εσείς το 2016. Εμείς προσθέσαμε μόνο δύο λέξεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις”.

ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ έφεραν κόντρες

Κόντρες πυροδότησαν και οι επικείμενες αλλαγές στη διοίκηση του ΕΟΔΥ. Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη αναφέρθηκε στην τροπολογία, που κατέθεσε στην ΠΝΠ, για τις αλλαγές στη διοίκηση του ΕΟΔΥ.

Με βάση τα όσα είπε, τοποθετείται διευθύνων σύμβουλος πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στον ΕΟΔΥ και καταργούνται οι δύο θέσεις αντιπροέδρων.

“Η μεταρρύθμιση στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) γίνεται βάσει των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Υπουργείο Υγείας επιδιώκει να θωρακίσει τη χώρα απέναντι στις απειλές της δημόσιας υγείας”, ανέφερε η κα Αγαπηδάκη.

Όπως τόνισε στην ομιλία της στην Ολομέλεια, επειδή είναι πάρα πολύ εύκολο με τα μεταδιδόμενα νοσήματα να ξαναζήσουμε μια νέα πανδημία, το Υπουργείο, λαμβάνοντας υπόψη του τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φέρνει ρυθμίσεις που αλλάζουν θεμελιακά, όχι μόνο την διάρθρωση του ΕΟΔΥ, αλλά και τον τρόπο διοίκησής του, έτσι ώστε να μπορέσει να επιτελέσει αποτελεσματικά το έργο του.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, ζήτησε από την αναπληρώτρια Υπουργό να εξηγήσει, πώς είναι δυνατόν, ενώ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ έχει ζητήσει την εφαρμογή νέου οργανογράμματος βάσει διεθνών πρακτικών, το Υπουργείο να το αγνοεί. Απαντώντας η κα Αγαπηδάκη εξήγησε ότι αυτά, στα οποία αναφέρεται ο κ. Κατρίνης, αφορούν στην οργάνωση του Οργανισμού σε σχέση με τα τμήματα, τα οποία εποπτεύει ο κ. Ζαούτης και όχι τη διοίκηση.

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ

Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία εκφράζουν την αντίθεσή τους για τις αλλαγές που κυοφορούνται.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν:

“Την ίδια βιασύνη και προχειρότητα διαπιστώσαμε με το ν. 4633/2019, όταν ο ΕΟΔΥ μετατράπηκε σε ΝΠΙΔ, μόλις 6 μήνες μετά την μετατροπή του σε ΝΠΔΔ!
Με την ίδια βιασύνη και προχειρότητα, ψηφίστηκε μία διοικητική διάρθρωση με σφάλματα, αλληλεπικαλύψεις και αστοχίες.

Παρά τις δυσκολίες, ο ΕΟΔΥ ανταποκρίθηκε με επαγγελματισμό τα χρόνια της πανδημίας ενώ, αυτά τα σφάλματα, τις αλληλεπικαλύψεις και τις αστοχίες προσπαθήσαμε να διορθώσουμε ουσιαστικά, καταρτίζοντας για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια λειτουργίας και τις ευχές του Υπουργείου Υγείας, το προβλεπόμενο σχέδιο ΚΥΑ με τις οργανικές μας διατάξεις και διαφανείς διαδικασίες τοποθέτησης σε θέσεις ευθύνης και υπηρεσιακής εξέλιξης.

Η ΚΥΑ, όμως, αυτή ουδέποτε υπεγράφη από τον τ. Υπουργό Υγείας, και τώρα, με αυτά που βλέπουμε, πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο δεν θα ισχύσει στον ΕΟΔΥ ένα σύγχρονο και αξιοκρατικό μοντέλο δημόσιας διοίκησης…

Είναι μεγάλη η απογοήτευση και ο θυμός για όλους εμάς που, παρά τις υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις και αναβάθμιση του ΕΟΔΥ, διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να εξελιχθεί ο φορέας, ενώ η ίδια κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι θα φέρει ν/σ για την επιλογή διοικήσεων μέσω ΑΣΕΠ. Αντίθετα, τοποθετήσεις με τέτοιες προδιαγραφές μας γυρνούν 30 χρόνια πίσω”.

Διαβάστε επίσης

Στο κενό ο Θεοκλής, στην αναζήτηση ο Χρυσοχοΐδης και οι νέοι συνεργάτες στο Υγείας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.