Επιβάρυνση 10 λεπτών στα προϊόντα καπνού για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, προτείνουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τα ζητήματα της στελέχωσης του ΕΣΥ σε ιατρικό δυναμικό και το ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό των ιατρών της χώρας, απασχόλησαν την Σύνοδο της Ολομέλειας των Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων από κοινού με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ.

Η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στη Σύρο και έδωσαν το παρόν όλοι οι πρόεδροι των ιατρικών Συλλόγων της χώρας.

Σχετικά με το μείζον ζήτημα της στελέχωσης του ΕΣΥ σε ιατρικό δυναμικό και της επαπειλούμενης κατάρρευσης του ΕΣΥ εάν δεν υπάρξουν άμεσα και δραστικά μέτρα η Ολομέλεια έκρινε πως απαιτείται η πλήρης αποκατάσταση καταρχήν των απωλειών της οικονομικής κρίσης σε ανθρώπινο δυναμικό, πέραν των ετήσιων προσλήψεων προς αντικατάσταση των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης ή άλλων λόγων. Απαιτείται επίσης η μονιμοποίηση των επικουρικών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Πέραν των αναγκαίων προσλήψεων, απαιτείται ταυτόχρονα η αποκατάσταση ενός κλίματος εμπιστοσύνης, επιστημονικής αναγνώρισης και εργασιακής ικανοποίησης. Προϋποθέσεις για την εδραίωση αυτού του κλίματος είναι η αναπλήρωση των μισθολογικών απωλειών της οικονομικής κρίσης και ο σχεδιασμός και υλοποίηση ενός συνεκτικού πλαισίου μη-οικονομικών κινήτρων, όπως εκπαιδευτικά κίνητρα.

Στόχευση του ΠΙΣ είναι να πιέσει κάθε επόμενη κυβέρνηση για κάλυψη των τεράστιων κενών του ΕΣΥ με μόνιμο ιατρικό δυναμικό και ταυτόχρονη θέσπιση μισθολογικών και επιστημονικών κινήτρων, όπως επίσης κινήτρων για τις άγονες και νησιωτικές περιοχές, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό των γιατρών όλων των κατηγοριών συζητήθηκε ένα πλέγμα 16 προτάσεων που εισηγήθηκε ο Τομέας Ασφάλισης του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ, ώστε από κοινού με τους άλλους Πανελλήνιους Επιστημονικούς Συλλόγους (Οδοντιατρικό, Φαρμακευτικό, Κτηνιατρικό) να επιδιωχθεί η αποκατάσταση των συντάξεων, οι οποίες ανέρχονται πλέον σε πενιχρά επίπεδα.

Στο ζήτημα συνέβαλαν με εισηγήσεις τους στελέχη του Επαγγελματικού Ταμείου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, καθώς και οι τοποθετήσεις μεγάλου αριθμού Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων, οι οποίοι ανέδειξαν την ανάγκη διεκδίκησης από την πολιτεία πόρων που αφαιρέθηκαν από το αποθεματικό το ΤΣΑΥ χωρίς ποτέ να αναπληρωθούν, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στις σημερινές γλίσχρες συντάξεις των γιατρών.

Οι συμμετέχοντες, αξιολογώντας την πρόσφατη έρευνα κοινής γνώμης και γιατρών που παρουσίασε ο ΠΙΣ την προηγούμενη εβδομάδα, τάχθηκαν υπέρ της ανάγκης ενός πρόσθετου πόρου, ο οποίος θα προκύψει από την επιβάρυνση 10 λεπτών στα προϊόντα καπνού και θα διατεθεί για ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Η επόμενη Σύνοδος του ΠΙΣ θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου στην Κρήτη.

Διαβάστε επίσης

5 τροφές που πρέπει να περιορίσετε στην εμμηνόπαυση, για να αποφύγετε εξάψεις και απότομη αύξηση βάρους

Πόσο αλκοόλ μπορείτε να πιείτε πριν από το σεξ, για να μην βρεθείτε σε δύσκολη θέση

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.