Έρευνα ΠΙΣ: Ικανοποιημένοι οι πολίτες από το επίπεδο υπηρεσιών των γιατρών

Iκανοποιημένοι δηλώνουν σχεδόν 9 στους 10 πολίτες από το καλό επίπεδο υπηρεσιών των γιατρών, εκφράζοντας παράλληλα σημαντική δυσαρέσκεια για την έλλειψη οργάνωσης. Την ίδια στιγμή, παρά τις αντίξοες συνθήκες εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τη λειτουργία του συστήματος υγείας της χώρας στη διάρκεια της πανδημίας.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία GPO για λογαριασμό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) τον περασμένο Απρίλιο σε 13 Περιφέρειες της χώρας, με τη συμμετοχή 1.198 πολιτών και 700 γιατρών, οι προτάσεις του ΠΙΣ -σε ευρύ φάσμα θεμάτων- έχουν μεγάλη αποδοχή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα, οι πολίτες δηλώνουν σε ποσοστό 87,6% ικανοποιημένοι από το καλό επίπεδο υπηρεσιών των γιατρών, ενώ εκφράζουν σημαντική δυσαρέσκεια για την έλλειψη καλής οργάνωσης. Επίσης οι πολίτες εκφράζουν ικανοποίηση για τη λειτουργία του συστήματος υγείας της χώρας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Εισφορά 10 λεπτών στα προϊόντα καπνού

Όπως τόνισαν ο πρόεδρος του ΠΙΣ, κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο γραμματέας ΠΙΣ κ. Δημήτρης Βαρνάβας και ο ταμίας, κ. Βασίλειος Ψυχογυιός, ευρεία στήριξη εκφράζουν πολίτες και γιατροί στην πρόταση του ΠΙΣ να θεσπιστεί εισφορά της τάξης των 10 λεπτών σε όλα τα προϊόντα καπνού και τα έσοδα που θα προκύψουν να διατίθενται για τη δημόσια υγεία. Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος αποτελεί αφορμή για μελέτη του ζητήματος από τις πολιτικές δυνάμεις και εφαρμογή στο άμεσο μέλλον της παραπάνω πρότασης του ΠΙΣ.

 

Φωτό 1

 

Ο ΠΙΣ το επόμενο διάστημα θα αναλάβει διαρκείς δράσεις για θέματα δημόσιας υγείας, με καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού σε σοβαρά ζητήματα, όπως η παιδική παχυσαρκία.

Αξιοσημείωτη είναι η τεράστια στήριξη που εκφράζουν τόσο πολίτες όσο και γιατροί στην πρόταση του ΠΙΣ για αύξηση των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ στα επίπεδα των αμοιβών που ισχύουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στην ανάγκη κινήτρων, ώστε να στελεχωθούν τα Νοσοκομεία στις άγονες, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές και συνολικά στην πρόταση να υπάρξουν προσλήψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό στο ΕΣΥ.

Απαξίωση ιατρικού επαγγέλματος

Την ίδια στιγμή, οι γιατροί αξιολογούν ως σημαντικότερο πρόβλημα την προσπάθεια απαξίωσης του ιατρικού επαγγέλματος, ενώ δηλώνουν πως ο αριθμός ασθενών που εξυπηρετούν τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, δεν πρόκειται να επαναπαυτεί στα αξιόλογα ευρήματα της έρευνας και την ευρεία αποδοχή των προτάσεών του, απεναντίας θα καταβάλει συνεχείς προσπάθειες για καλύτερες συνθήκες εργασίας των γιατρών που υπηρετούν στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και τη συνακόλουθη βελτίωση των ιατρικών υπηρεσιών στην ελληνική κοινωνία.

Διαβάστε επίσης

Μαγιορκίνης για «Νόσο Χ»: Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, δεν ξέρουμε πότε θα εμφανιστεί

ΠΟΕΔΗΝ: Τραγικές ελλείψεις γιατρών στα νησιά

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.