5 τροφές, που πρέπει να περιορίσετε στην εμμηνόπαυση, για να αποφύγετε εξάψεις και απότομη αύξηση βάρους

Κάποιες τροφές μπορεί να επιδεινώσουν τα ενοχλητικά συμπτώματα, που προκαλεί η εμμηνόπαυση, όπως εξάψεις και αϋπνία, και να οδηγήσουν ακόμα και σε αύξηση βάρους.

Γνωρίζοντας τι πρέπει να αποφεύγετε θα μπορούσε να κάνει αυτή τη φυσική μετάβαση πολύ πιο διαχειρίσιμη.

Τροφές και εμμηνόπαυση

Το να ακολουθήσετε μια υγιεινή, καλά ισορροπημένη διατροφή είναι μια καλή ιδέα γενικά, αλλά ισχύει ιδιαίτερα για τις γυναίκες που πλησιάζουν ή έχουν μόλις περάσει στην εμμηνόπαυση.

Η καλή διατροφή μπορεί να κάνει μεγάλη αλλαγή στο πώς αισθάνεστε όσον αφορά τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως εναλλαγές διάθεσης, εξάψεις και εξάντληση, καθώς και φούσκωμα και πιθανή αύξηση βάρους. Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση πρέπει να φροντίζουν να τρώνε πολλά δημητριακά ολικής αλέσεως, φρέσκα φρούτα και λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη για βέλτιστη υγεία.

Αυτή η συμβουλή υποστηρίζεται από μια μελέτη του 2023 που διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν ότι είχαν συμπτώματα εμμηνόπαυσης σε σχέση με γυναίκες των οποίων η διατροφή περιείχε περισσότερα λιπαρά τρόφιμα και γλυκά. Η μείωση της κατανάλωσης αυτών και ορισμένων άλλων τροφών μπορεί να είναι σε θέση να απαλύνουν τις ενοχλήσεις που συνδέονται με αυτή τη φυσική μετάβαση και να σας βοηθήσει να παραμείνετε υγιείς τα επόμενα χρόνια.

Τροφές που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Επεξεργασμένες τροφές

Τα πατατάκια και τα μπισκότα μπορεί να έχουν καλή γεύση, αλλά είναι συνήθως πλούσια σε νάτριο, γεμάτα με πρόσθετα σάκχαρα ή και τα δύο, γεγονός που μπορεί να σας κάνει να συγκρατείτε νερό και να αισθάνεστε φουσκωμένοι. Αν λαχταράτε ένα σνακ, δοκιμάστε μια πιο υγιεινή εναλλακτική, όπως τυρί χωρίς πολλά λιπαρά, καρότα βουτηγμένα σε χούμους ή μερικά κράκερ ολικής αλέσεως με φυστικοβούτυρο — θα ικανοποιήσουν την ανάγκη σας να τσιμπήσετε. Περιορίστε λοιπόν τις επεξεργασμένες τροφές στην εμμηνόπαυση.

Πικάντικα τρόφιμα

Σκεφτείτε δύο φορές πριν προσθέσετε μία πολύ καυτερή σάλτσα στο φαγητό σας. Τρόφιμα με υψηλή τιμή στην κλίμακα θερμότητας μπορεί να προκαλέσουν εφίδρωση, έξαψη και άλλα συμπτώματα εξάψεων, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης των ΗΠΑ. Αν θέλετε να προσθέσετε λίγη γεύση σε ένα ήπιο πιάτο, πασπαλίστε με μπαχαρικά που προσφέρουν γεύση χωρίς τόση θερμότητα, όπως κύμινο, κάρυ, κουρκουμά και βασιλικό.

Fast food

Μπορεί να είναι βολικό όταν δεν έχετε χρόνο, αλλά τα γεύματα αυτά συχνά περιέχουν τεράστια ποσότητα λίπους. Τα λιπαρά τρόφιμα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, μια κατάσταση για την οποία οι γυναίκες διατρέχουν ήδη μεγαλύτερο κίνδυνο μετά την εμμηνόπαυση. Αυτές οι τροφές τείνουν επίσης να προάγουν την αύξηση βάρους, η οποία μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Η καλύτερη λύση; Έχετε γρήγορες, υγιεινές τροφές, καταψύχοντας τα υπολείμματα από προηγούμενο γεύμα στο σπίτι. Εάν πρέπει να φάτε ένα γεύμα εν κινήσει, παραλείψτε το cheeseburger και επιλέξτε πιο υγιεινές επιλογές μενού. Ένα σάντουιτς κοτόπουλου στη σχάρα σε ψωμάκι ολικής αλέσεως με μαρούλι και ντομάτα είναι μια καλή εναλλακτική.

Αλκοόλ

Αν και μπορεί να μην είναι απαραίτητο να απορρίψετε όλα τα κοκτέιλ και το κρασί, υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να διατηρήσετε μέτρια την κατανάλωση αλκοόλ. Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ για τις γυναίκες ορίζεται ως ένα ποτό την ημέρα ή λιγότερο.

Οι γυναίκες που καταναλώνουν δύο έως πέντε ποτά την ημέρα έχουν 1,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού σε σχέση με εκείνες που δεν πίνουν καθόλου και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. Επιπλέον, ορισμένες γυναίκες διαπιστώνουν ότι το αλκοόλ τις κάνει πιο ευαίσθητες στις εξάψεις.

Εάν εξακολουθείτε να θέλετε να απολαμβάνετε περιστασιακά, δοκιμάσετε λίγο λευκό κρασί κρασί με φρούτα, το οποίο είναι χαμηλότερο σε αλκοόλ από τα περισσότερα τυπικά ποτά.

Λιπαρά κρέατα

Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τροφές όπως το ψαρονέφρι και το μπέικον μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα σεροτονίνης του σώματος. Όταν πέφτει η σεροτονίνη, νιώθουμε θυμωμένοι, γκρινιάρηδες και ευερέθιστοι. Όταν ψωνίζετε κρέατα, παραλείψτε τα λιπαρά και προτιμήστε κοτόπουλο, γαλοπούλα και κιμά που να είναι 90 τοις εκατό άπαχο ή καλύτερο.

Οι τροφές που είναι καλές για εσάς κατά την εμμηνόπαυση είναι καλές για εσάς σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής σας. Αυτά περιλαμβάνουν τα ολόκληρα τρόφιμα και τη φυτική διατροφή, σύμφωνα με μια μελέτη. Δημιουργήστε υγιεινές διατροφικές συνήθειες τώρα και θα απολαμβάνετε καλύτερη υγεία για τα επόμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της εμμηνόπαυσης.

Πηγή: everydayhealth

Διαβάστε επίσης

Πόσο αλκοόλ μπορείτε να πιείτε πριν το σεξ, για να μην βρεθείτε σε δύσκολη θέση

Κυστική ακμή και ουλές: Αντιμετώπιση με εξατομικευμένες θεραπείες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.