Πιστοποίηση των φαρμακοποιών σε θέματα πρόληψης – Τι σχεδιάζεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο

Σε μία άλλη δυναμική προσανατολίζονται οι φαρμακοποιοί, σχεδιάζοντας την πιστοποίηση τους σε θέματα πρόληψης σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια.

Τόσο ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς όσο και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης αποκάλυψαν στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής , ότι στόχος είναι οι υπηρεσίες των φαρμακείων που έτσι κι αλλιώς παρέχονται – κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα στην περίοδο της πανδημίας – να πιστοποιηθούν μέσω των Σχολών και να υπάρχουν διακριτοί ρόλοι με τους γιατρούς.

Στο Συνέδριο έγινε μια αποτίμηση του ρόλου που διαδραμάτισαν οι φαρμακοποιοί τον καιρό της πανδημίας, των δυσκολιών που συνάντησαν στην καθημερινότητά τους, της στήριξης ή μη εκ μέρους πολιτείας, αλλά και της δυνατότητας να αναλάβουν και επιπλέον υπηρεσίες υγείας προς όφελος των πολιτών.

Πιστοποίηση

Κατά την επίσημη έναρξη του συνεδρίου, το Σάββατο 13 Μαΐου, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης καλωσόρισε τους συνέδρους και επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «την περίοδο της πανδημίας και των lockdowns αναδείχτηκε ο σημαντικός ρόλος του φαρμακοποιού, που τα προηγούμενα χρόνια των μνημονίων είχε αμφισβητηθεί. Σταθήκαμε αρωγοί της πολιτείας, ενώ ταυτόχρονα εμπλουτίστηκε ο ρόλος μας με νέες υπηρεσίες, οι οποίες θα ενισχυθούν και με άλλες στο εγγύς και το απώτερο μέλλον.

Τα θεμέλια για την θέση των φαρμακοποιών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

Τα φαρμακεία εκσυγχρονίζονται και παρακολουθούν τις εξελίξεις. Εκείνο που θα πετύχουμε μέσω της θέσπισης των υπηρεσιών είναι να βάλουμε τα θεμέλια για να αναδείξουμε τη θέση μας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας».

Όπως τόνισε ο κ. Ευγενίδης, «όλοι οι υγειονομικοί, κυρίως οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί, πρέπει να συνεργαζόμαστε εφόσον κοινός στόχος μας είναι να υπηρετούμε τους συμπολίτες μας και να συμβάλουμε στη βελτίωση της υγείας τους. Είναι σημαντικό να πορευόμαστε μαζί, με διακριτούς ρόλους, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους συμπολίτες μας».

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ, καθηγητής Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης, ο οποίος μίλησε για την ποιότητα και το ενδιαφέρον που παρουσιάζει το ΠΣΕΦ και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Α. Βαλτάς, επισήμανε ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι αλλαγές για τα φαρμακεία της Ευρώπης και για όλα τα φαρμακεία σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τέτοιες που θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να αποδείξουμε ότι στα θέματα της πρόληψης οι φαρμακοποιοί είμαστε πρωτοπόροι.

Επομένως αυτό που έχουμε ξεκινήσει και θα συνεχιστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση είναι ότι σε θέματα προληπτικού χαρακτήρα τα φαρμακεία θα πιστοποιηθούν μέσω των Σχολών, διότι εμείς θα συνεργαστούμε με την πολιτεία και θα αναλάβουμε αυτό το βάρος. Το φαρμακείο αλλάζει και εκσυγχρονίζεται».

Το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής τελούσε υπό την αιγίδα του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ, του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, του Τμήματος Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Healthstories Πιστοποίηση των φαρμακοποιών σε θέματα πρόληψης - Τι σχεδιάζεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο

 

Διαβάστε επίσης

Κόκκινα και κουρασμένα μάτια; Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Στο «μικροσκόπιο» του ΠΟΥ οι γλυκαντικές ουσίες – Τι να προσέχουν οι πολίτες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.