Στο «μικροσκόπιο» του ΠΟΥ οι γλυκαντικές ουσίες – Τι να προσέχουν οι πολίτες

Τον κώδωνα του κινδύνου, κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), για τις  γλυκαντικές ουσίες καθώς ενοχοποιούνται για την εμφάνιση διαφόρων παθήσεων από την μακροχρόνια χρήση τους όπως διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις ενώ δεν προσφέρουν κανένα όφελος για την απώλεια κιλών.

Ειδικότερα, ο ΠΟΥ προέβη σήμερα Δευτέρα (15/05) σε επίσημη ανακοίνωση των ευρημάτων μιας συστηματικής ανασκόπησης των διαθέσιμων στοιχείων που υποδηλώνουν πως η χρήση των γλυκαντικών χωρίς ζάχαρη (NSS) δεν προσφέρουν κανένα μακροπρόθεσμο όφελος στη μείωση του σωματικού λίπους σε ενήλικες ή σε παιδιά, αντίθετα προκαλούν παρενέργειες στην υγεία.

ΠΟΥ- Τι να προσέχουν οι πολίτες

«Η αντικατάσταση των ελεύθερων σακχάρων με γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη (NSS) δεν βοηθά στη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους. Οι άνθρωποι πρέπει να εξετάσουν άλλους τρόπους για να μειώσουν την πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων, όπως η κατανάλωση τροφών με φυσικά σάκχαρα, όπως φρούτα ή τρόφιμα και ποτά χωρίς ζάχαρη», ανέφερε ο Dr. Francesco Branca, διευθυντής του ΠΟΥ για τη Διατροφή και την Ασφάλεια των Τροφίμων.

«Τα γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη (NSS) δεν είναι απαραίτητα καθώς δεν έχουν θρεπτική αξία. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση τους, προκειμένου να βελτιώσουν την υγεία τους» πρόσθεσε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με βάση αυτά τα νέα δεδομένα, εφιστά την προσοχή σε όλους τους πολίτες, για όλα τα συνθετικά, φυσικά ή τροποποιημένα μη θρεπτικά γλυκαντικά που βρίσκονται είτε σε βιομηχανικά τρόφιμα και ποτά είτε πωλούνται μόνα τους για προσθήκη σε τρόφιμα και ποτά από τους καταναλωτές.

Παράλληλα καλεί τους πολίτες να είναι προσεκτικοί με τη χρήση τους ενώ έδωσε και τη σχετική λίστα με τα γλυκαντικά που πρέπει να προσέχουν οι πολίτες και περιλαμβάνει:

Ακεσουλφάμη καλίου
Ασπαρτάμη

Αντβαντάμη
Κυκλαμικά

Νεοτάμη
Σακχαρίνη

Σουκραλόζη
Στέβια και παράγωγα στέβιας

Να σημειωθεί εδώ ότι η σύσταση αυτή δεν ισχύει για προϊόντα προσωπικής φροντίδας και υγιεινής που περιέχουν NSS, όπως οδοντόκρεμα, κρέμα δέρματος και φάρμακα, ή για σάκχαρα χαμηλών θερμίδων και αλκοόλες ζάχαρης (πολυόλες), τα οποία είναι σάκχαρα ή παράγωγα ζάχαρης που περιέχουν θερμίδες και ως εκ τούτου δεν θεωρούνται «επικίνδυνα»

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τονίζει πως επειδή η σχέση που παρατηρείται στα στοιχεία μεταξύ των γλυκαντικών και των αποτελεσμάτων της νόσου μπορεί να συγχέεται από τα βασικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων στη μελέτη και τα περίπλοκα πρότυπα χρήσης αυτών των γλυκαντικών, η σύσταση έχει αξιολογηθεί ως υπό όρους, ακολουθώντας τις διαδικασίες για την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών.

Διαβάστε επίσης 

Η έλλειψη της σεμαγλουτίδης και η εισαγωγή της από το ΙΦΕΤ εκτοξεύει τη συμμετοχή των ατόμων με διαβήτη

Υπέρταση: Η σιωπηλή νόσος που απειλεί πάνω από 3 εκατ. ενήλικες στην Ελλάδα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.