Πλεύρης: Να μη δημιουργηθεί κρίση στις μεταμοσχεύσεις – Ψευδέστατα όσα ειπώθηκαν στην δίκη Πισπιρίγκου

Προκλητικά και ψευδέστατα χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, όσα αναφέρθηκαν περί εμπορίας οργάνων στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου από τον συνήγορό της, εκφράζοντας την άποψη ότι μπορεί να δημιουργηθεί κρίση στις μεταμοσχεύσεις.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο κ. Πλεύρης επανέλαβε ότι θα υποστηριχθούν οι γιατροί για την στοχοποίηση που δέχονται και θα καλυφθούν νομικά.

Πλεύρης: Εθίγη ευθέως ο θεσμός των μεταμοσχεύσεων

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης περιέγραψε την διαδικασία στις μεταμοσχεύσεις και εξήγησε γιατί υπήρξε παρέμβαση του υπουργείου Υγείας:

«Το βασικό που προκάλεσε και την παρέμβασή μας είναι ότι εθίγη ευθέως ο θεσμός των μεταμοσχεύσεων. Όταν υποστηρίζεται η θέση ότι ένας γιατρός έχει τη δυνατότητα να επιλέγει τι όργανα θα πάρει, πότε θα τα πάρει, να παρασύρει κόσμο για να αφήσουν παιδιά να πεθάνουν και μετά αυτά τα όργανα να τα παίρνει και λες και είναι εμπόρευμα να τα πηγαίνει στο εξωτερικό.

Αυτά λοιπόν τα πράγματα είναι όχι απλώς εκτός πραγματικότητας, είναι προκλητικά, είναι ψευδέστατα, διότι η ίδια η διαδικασία που υπάρχει για τις μεταμοσχεύσεις είναι, η ίδια σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε ο Θάνος Πλεύρης. Υπάρχει μία λίστα που είναι η λίστα αναμονής των ανθρώπων. Ήταν πολύ εκνευριστικό ότι αυτή τη στιγμή περιμένουν συνάνθρωποί μας να μεταμοσχευθούν, γονείς που μπορεί να έχουν χάσει τα παιδιά, σύζυγοι τους συζύγους τους ή το τούμπαλιν, να είναι σε ένα προβληματισμό να βοηθήσουν και να ακούν από κάποιους ότι μπορεί να αφήσουν να πεθάνουν».

Ο κ. Πλεύρης διαβεβαίωσε γι άλλη μία φορά ότι Θα υποστηριχθούν πλήρως οι γιατροί για τη στοχοποίηση που δέχονται. “Οι γιατροί πηγαίνουν στη δίκη ως μάρτυρες για πράγματα τα οποία έζησαν και αυτοί οι μάρτυρες δέχονται μηνύσεις και προσβολές, όπως οι ίδιοι επικαλούνται.

Οπότε θα τους καλύψουμε νομικά, δεν θα τους αφήσουμε έρμαια, και στις μηνύσεις που δέχονται αλλά και σε μηνύσεις που θέλουν να κάνουν».

«Από το Υπουργείο, συνέχισε, θα ζητηθούν ως έχουμε δικαίωμα και έννομο συμφέρον, το τι έχει ειπωθεί ακριβώς εντός της δικαστικής αίθουσας και αν υπάρχουν θέματα τα οποία σχετίζονται με προσβολή πια του ίδιου του θεσμού και γεννώνται ποινικά αδικήματα, ναι βεβαίως, όποιος τα έχει υποστηρίξει αυτά. εμείς θα κινηθούμε.

Σέβομαι και τον δικηγόρο που υπερασπίζεται κάποιον και τον κατηγορούμενο. Νομικός είμαι. Δεν μπορεί, όμως, αυτή τη στιγμή να λέγονται πράγματα για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα το οποίο θα δημιουργήσει κρίση στις μεταμοσχεύσεις.

Είχαμε ένα πρόσφατο νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις πριν τρεις μήνες που ψηφίστηκε στις βασικές του διατάξεις από όλα τα κόμματα, είπε ο Θάνος Πλεύρης. Και ο βασικός στόχος ήταν πώς θα αυξήσουμε τους συντονιστές μεταμοσχεύσεων, όπως είναι ο κύριος Ηλιάδης, προκειμένου να έχουμε περισσότερους τέτοιους ανθρώπους γιατί η χώρα μας είναι ουραγός.

Γιατί είναι ουραγός; Γιατί ενώ υπάρχει μία προθυμία από κόσμο όταν έχουμε ένα πτωματικό δότη να δοθεί το όργανο, δεν έχουμε τις τόσο καλές διαδικασίες, γιατί εκεί μιλάμε για 24-36 ώρες από το θάνατο, αυτοί είναι οι χρόνοι.

Και επειδή ειπώθηκε και το εξωτερικό για την Ιταλία, επειδή δεν κάνουμε παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις, είναι περιορισμένες, έχουμε μία σύμβαση με την Ιταλία και τα παιδάκια μας τα οποία χρειάζονται μεταμόσχευση, μεταφέρονται στην Ιταλία.

Τα δε όργανα, υπάρχει λίστα, σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν ένα όργανο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη δική μας λίστα, γιατί δεν υπάρχει συμβατός δότης, όπως και εμείς παίρνουμε από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όταν υπάρχει συμβατός δότης, το ίδιο γίνεται.

Είναι ένας θεσμός με πλήρη διαφάνεια και πλήρη ασφάλεια».

Ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών

Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι η εικόνα των νοσοκομειων δεν είναι καλή και επισήμανε ότι υπάρχουν ελλείψεις αναισθησιολόγων, συγκεκριμένων ειδικοτήτων, αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ μεγάλο είναι το πρόβλημα και στα επείγοντα περιστατικά.

Ανέφερε ότι οι προκηρύξεις για προσλήψεις γιατρών πολλές φορές καταλήγουν άγονες λόγω απροθυμίας.

Εξήγησε ότι γι’ αυτό τον λόγο το υπουργείο προχώρησε σε παρέμβαση αυξάνοντας κατά 10% τους μισθούς των γιατρών ενώ δίνονται επιπλέον 1.800 ευρώ του μισθού για όσους μετακινούνται στα νησιά.

Δήλωσε επίσης ότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα γίνει πλήρης ανακαίνιση των ΤΕΠ.

Διαβάστε επίσης

Επιβεβαίωση του HS για το εμβόλιο για τον HPV: Δωρεάν μέχρι και το τέλος του 2024

Οι διοικητικές “καραμπόλες”, ο παραιτημένος Κώστας και ο πιεσμένος Άρης 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.