Επιβεβαίωση του HS για το εμβόλιο για τον HPV: Δωρεάν μέχρι και το τέλος του 2024

Παρατείνεται μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2024 η πλήρης αποζημίωση για το εμβόλιο ενάντια στον επικίνδυνο ιό HPV (ιός ανθρώπινων θηλωμάτων), όπως είχε γράψει το Healthstories. Το συγκεκριμένο εμβόλιο θα μπορεί να χορηγείται δωρεάν σε κορίτσια και σε αγόρια ηλικίας από 15 έως 18 ετών.

- Advertisement -

Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι το αίτημα πέρασε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών – τα μέλη της οποίας συνεδρίασαν για το θέμα αυτό πριν από λίγες μέρες – και θα ακολουθήσει η διαδικασία έγκρισης και διαβίβασης της απόφασης από τον ΕΟΠΥΥ, που είναι τυπική εν προκειμένω.

Καθηγητής, που ασχολείται δεκαετίες με αυτό το αντικείμενο, δηλαδή με την πρόληψη και με την αντιμετώπιση του HPV, μας εξήγησε ότι υπήρχε λόγος, για τον οποίο η αποζημίωση του εν λόγω εμβολίου είχε χρονικό όριο ως το τέλος του 2023. Ήταν ένα είδος μοχλού πίεσης, όπως μας εξήγησε, ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι γονείς και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, δεδομένου ότι στη χώρα μας τα εμβολιαστικά ποσοστά παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

“Χαμηλές πτήσεις” για το εμβόλιο για τον HPV

Ειδικότερα στην Ελλάδα η μέση εμβολιαστική κάλυψη στα κορίτσια εκτιμάται στο 55,4% για τις ηλικίες από 11 έως 18 ετών και στο 43,8% για τις ηλικίες από 11 έως 14 ετών.

- Advertisement -

Στα αγόρια τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλότερα. Οι αρμόδιοι ελπίζουν ότι η παράταση, που αποφασίστηκε να δοθεί στη δωρεάν χορήγηση, σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη ενημέρωση για τα οφέλη του συγκεκριμένου εμβολίου, θα τα αυξήσουν, φθάνοντάς τα σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο.

Ο ιός HPV είναι επικίνδυνος. Σχετίζεται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και για καρκίνους και στα δύο φύλα στα γεννητικά όργανα, στον πρωκτό, στον στοματοφάρυγγα. Επιπλέον θεωρείται υπεύθυνος για την εμφάνιση κονδυλωμάτων (στο πέλμα του ποδιού ή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων).

Ένας ιός “φάντασμα”

Οι περισσότερες λοιμώξεις με οποιονδήποτε τύπο HPV (υπάρχουν πάνω από 200) δεν έχουν συμπτώματα και ξεκαθαρίζουν φυσικά μέσα σε διάστημα 12-24 μηνών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, τουλάχιστον 1 στις 10 λοιμώξεις με υψηλού κινδύνου σεξουαλικά μεταδιδόμενους τύπους HPV μπορεί να παραμείνει και να εξελιχθεί σε χρόνια λοίμωξη, προκαλώντας δυνητικά προκαρκινικές καταστάσεις. Εάν αυτές δεν ανιχνευθούν έγκαιρα, μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Το DNA του HPV – γνωστού και ως ο ιός “φάντασμα” – παραμένει στους ιστούς σε πάρα πολύ μικρές ποσότητες και μετά την υποχώρηση της λοίμωξης.

Στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι το 90% των κοριτσιών να είναι πλήρως εμβολιασμένο μέχρι τα 15 χρόνια της ηλικίας του.

Διαβάστε επίσης

Ευλογιά των πιθήκων: Αναζωπύρωση τον τελευταίο μήνα στην Ευρώπη- Νέο κρούσμα στην Ελλάδα

Απόλυτη στήριξη Πλεύρη στον γιατρό Ανδρέα Ηλιάδη, μετά τους υπαινιγμούς Κούγια

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.