Οι διοικητικές “καραμπόλες”, ο παραιτημένος Κώστας και ο πιεσμένος Άρης 

Εκτός και εντός ΕΟΠΥΥ βρέθηκε τελικά ο Κώστας Μπαρούς, μετά την εμπλοκή με τη διοικήτρια, ενώ στην ΕΚΑΠΥ τελικά δεν πέρασε άμεσα το σχέδιο του Άρη Αποστόλου. Διοικητικές “καραμπόλες” προβλέπονται στον ΕΟΔΥ.

Από Ιούλιο ο νέος ρόλος της ΕΚΑΠΥ

Εκεί που όλα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσει – τουλάχιστον για τα περισσότερα νοσοκομεία – η νέα διαδικασία προμήθειας φαρμάκων μέσω της ΕΚΑΠΥ, τελικά στο παραπέντε ο Υπουργός Υγείας εξέδωσε απόφαση και μετατίθεται η έναρξη της νέας διαδικασίας τον Ιούλιο. Μια επιφύλαξη την είχαμε κι εμείς, όπως και κάποιες φαρμακευτικές, για τον αν ο επικεφαλής της ΕΚΑΠΥ Άρης Αποστόλου θα κατάφερνε να ενεργοποιήσει τη διαδικασία τόσο άμεσα. Βέβαια δεν ευθύνεται ούτε αυτός, ούτε το Υπουργείο για την καθυστέρηση.

Όντως κάποια νοσοκομεία δεν είναι ακόμη έτοιμα, όμως μάθαμε ότι άλλοι ζήτησαν να μην ξεκινήσει άμεσα η ΕΚΑΠΥ τις προμήθειες φαρμάκων. Μιλάμε για κάποιο δυνατό μπλοκ φαρμακευτικών, που ανέφερε επιχειρήματα για το ότι δεν είναι ακόμη οι συνθήκες κατάλληλες, για να ξεκινήσει το νέο σύστημα. Προφανώς για να πέτυχαν την αναβολή, μάλλον τα επιχειρήματα είναι ισχυρά και έχουν να κάνουν με την ορθή λειτουργία του συστήματος.

Τι γίνεται τελικά με τον Κώστα Μπαρούς

Εκτός ΕΟΠΥΥ βρίσκεται ήδη εδώ και μερικές μέρες ο Διευθυντής Οικονομικών Υποθέσεων του Οργανισμού, Κώστας Μπαρούς, καθώς, όπως διαβάσαμε στη Διαύγεια, «στις 03-04-2023 με πράξη της Προϊσταμένης Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, λύεται αυτοδίκαια η υπαλληλική σχέση του μόνιμου υπαλλήλου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ), Μπαρούς Κωνσταντίνου του Μιχαήλ, κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού με βαθμό Α΄ από 31-03-2023, ημερομηνία υποβολής της δεύτερης αίτησης παραίτησής του, (ημερομηνία πρώτης αίτησης παραίτησης 14-03-2023)».

Πλέον ο κ. Μπαρούς δεν ανήκει στο δυναμικό του Οργανισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες το εν λόγω στέλεχος βρίσκεται πολύ κοντά στη συνταξιοδότηση κι έτσι κι αλλιώς θα αποχωρούσε. Να θυμίσουμε, επίσης, ότι η ημερομηνία της πρώτης παραίτησης συνδέεται με την απόφαση της διοικήτριας Θεανώς Καρποδίνη να μεταθέσει σε άλλη περιοχή και υπηρεσία τον κ. Μπαρούς, κάτι που προκάλεσε αναβρασμό.
Το θέμα φαινόταν πως είχε λυθεί, αλλά τελικά δεν… Λογικά, πάντως, ο κ. Μπαρούς διατηρεί τη θέση του ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ. Τώρα θα δούμε τι και πώς…

Υ. Γ. Νωρίς θυμήθηκε η κα διοικήτρια να αναφερθεί με δελτίο τύπου στις 5 του μήνα στη συνάντηση, που είχε με τον αρχηγό του ΓΕΣ αντιστράτηγο Άγγελο Χουδελούδη και τον υπαρχηγό αντιστράτηγο Ανδρέα Κορωνάκη. Εντύπωση προκάλεσε, δε, η πρωτοτυπία (;) στο δτ, ότι με τις ευλογίες της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Οργανισμός θα συνεχίσει την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών.

Διοικητικές “καραμπόλες” στον ΕΟΔΥ

Διαστάσεις έλαβε, όπως είναι λογικό, η κλήτευση στελέχους του ΕΟΔΥ από δικαστήριο της Β. Ελλάδος, λόγω καταγγελίας συνεργαζόμενου υπαλλήλου με τον Οργανισμό, για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, μιλώντας σε εφημερίδα για το θέμα, σημείωσε ότι θα ακολουθήσει τη νομική γραμμή, που θα επιβάλει το δικαστήριο.

Ο κ. Ζαούτης δεν πρόκειται, όπως φαίνεται, ούτε να δικαιολογήσει, ούτε να καλύψει τον επιστήμονα, που κατηγορείται. Σύμφωνα, δε, με κουτσομπολιά που έχουν κυκλοφορήσει, οι δύο άνδρες δεν έχουν έτσι κι αλλιώς καλές σχέσεις, οι οποίες δεν βελτιώθηκαν, παρά την αναβάθμιση στον ΕΟΔΥ του κληθέντος από το δικαστήριο.

Περικοπές και πάλι περικοπές

Συνεχίζεται η προσπάθεια πολλών φαρμακευτικών να συμμαζέψουν ό,τι μπορούν από τα οικονομικά τους, λόγω των μεγάλων επιβαρύνσεων που υπάρχουν. Ο Υπουργός Υγείας παλεύει και όσο μπορεί “τσιμπάει” κάποιους πόρους, για να ενισχύσει τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία, όμως και πάλι αυτές μοιάζουν με σταγόνες στον ωκεανό.

Μαθαίνουμε ότι ιδιαίτερα μεγάλη και γνωστή φαρμακευτική προχωρά σε μείωση προσωπικού. Αυτό θα πει κανείς δεν είναι κάτι νέο, όμως ακόμη μία εταιρεία κινείται δραστικά. Αυτό που, επίσης, μάθαμε, είναι οι δραματικές περικοπές στους προϋπολογισμούς για θέματα προώθησης. Πολλά στελέχη το τονίζουν αυτό και σημειώνουν ότι πλέον δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν συνέδρια, ούτε την κάλυψη της συμμετοχής γιατρών σε αυτά.

Μάλιστα κυκλοφόρησε και σχετική επιστολή από τον ΣΦΕΕ, που μειώνει σημαντικά τις επιτρεπόμενες χορηγίες των μελών του σε ιατρικά συνέδρια. Σίγουρα θα υπάρχει αντίδραση από εταιρείες, ιατρικές και διοργάνωσης συνεδρίων.

Χαμόγελα Βαλτά

Ψηφίστηκε τελικά το νομοσχέδιο για τους φαρμακευτικούς συλλόγους και όπως είδαμε, δεν υπήρξε καμιά αλλαγή στο άρθρο, το οποίο αφορά στην υποχρέωση για αναλυτική ενημέρωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου σχετικά με τις πωλήσεις σκευασμάτων στο δίκτυο των φαρμακείων. Φαίνεται πως οι επισημάνσεις των ΣΦΕΕ και ΠΕΦ δεν έπιασαν τόπο, ενώ, αντίθετα, «πέρασε» του Βαλτά.

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Πρωτοβουλίες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Χρόνια και χρήμα, μας στερεί η καθιστική ζωή – 4η αιτία θνησιμότητας

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.