Διαπραγματεύσεις Κικίλια και Ιατρικών Συλλόγων για την επιστράτευση 200 γιατρών

Διαπραγματεύσεις, καταμετρήσεις και συνεννοήσεις είναι σε εξέλιξη από χθες το βράδυ που έληξε και τυπικά το τελεσίγραφο του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια προς τους ιδιώτες γιατρούς για να στελεχώσουν εκτάκτως το σύστημα υγείας.

Στις 11 το πρωί είναι προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων με πρωτοβουλία του ΠΙΣ, στην οποία αναμένουν να παραστεί και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών, αν και εφόσον αποφασιστεί, θα είναι κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα και γι’ αυτό το λόγο οι δύο πλευρές προσπαθούν να αποφύγουν την εξέλιξη αυτή, γνωρίζοντας όμως πολύ καλά ότι προέχει το συμφέρον της δημόσιας υγείας και των ασθενών που έχουν γεμίσει ασφυκτικά τα δημόσια νοσοκομεία του λεκανοπεδίου.

60 γιατροί μέχρι τώρα

Η ανταπόκριση των γιατρών είναι μικρή και μέχρι το βράδυ της Παρασκευής σχεδόν 60 γιατροί είχαν δηλώσει την πρόθεσή τους να συνεισφέρουν στο πλευρό των συναδέλφων τους στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά ο στόχος των 200 γιατρών που ζήτησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας φαίνεται ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Και αυτό είναι ένα από τα σημεία διαπραγμάτευσης.

Ο Βασίλης Κικίλιας απήυθυνε έκκληση για 200 γιατρούς πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους, παθολόγους και γενικούς γιατρούς.

Ο γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Γιώργος Ελευθερίου αναφέρει ότι είναι σχεδόν 2.000 οι ιδιώτες γιατροί αυτών των ειδικοτήτων εκ των οποίων περίπου οι μισοί είναι συνταξιούχοι και οι υπόλοιποι εργάζονται ήδη σε κάποια από τα θεραπευτήρια που συνδράμουν στον αγώνα κατά του κορονοϊού, ενώ οι υπόλοιποι έχουν ιδιωτικά ιατρεία.

Παράταση λίγων ημερών

Οι εκπρόσωποι των ιατρικών συλλόγων θεωρούν ότι από τη στιγμή που ήδη 60 γιατροί έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους, το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να δώσει παράταση λίγων ημερών προκειμένου να έχουν στη διάθεσή τους οι γιατροί ένα εύλογο χρονικό περιθώριο για την τακτοποίηση επαγγελματικών εκκρεμοτήτων.

Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει ένας σχεδιασμός γιατί αν ξαφνικά 200 γιατροί κλείσουν τα ιατρεία τους τότε θα υπάρξει μεγάλη αναστάτωση στους ασθενείς που παρακολουθούν (συνταγογράφηση, εξετάσεις, κ.λπ.).

Παραμένουν απλήρωτοι

Επιπλέον, οι γιατροί αναμένεται να θέσουν στον υπουργό Υγείας το γεγονός ότι πολλοί γιατροί που εργάστηκαν στα νοσοκομεία της Μακεδονίας κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της επιδημίας ακόμα δεν έχουν πληρωθεί.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί

Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, πηγές αναφέρουν ότι έχουν δοθεί πολλά κίνητρα στους γιατρούς για να βοηθήσουν τη δεδομένη στιγμή, σε σημείο που κάποιοι θα θεωρήσουν όλη αυτή την προσφορά άδικη προς τους νοσοκομειακούς γιατρούς, οι οποίοι εργάζονται αγόγγυστα εδώ και ένα χρόνο.

Διαβάστε επίσης

Γιατί οι ιδιώτες γιατροί λένε όχι στο κάλεσμα Κικίλια

ΙΣΑ: Ναι στη στήριξη του ΕΣΥ αλλά χωρίς να επηρεαστούν τα ιατρεία της γειτονιάς

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.