Γιατί οι ιδιώτες γιατροί λένε όχι στο κάλεσμα Κικίλια

Διορία 48 ωρών έδωσε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να ενταχθούν για όσο χρόνο χρειάζεται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και να συνδράμουν τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Αν δεν ανταποκριθούν τουλάχιστον 200 γιατροί – κυρίως πνευμονολόγοι, αναισθησιολόγοι, εντατικολόγοι, παθολόγοι, γενικοί γιατροί – τότε γιατροί αυτών των ειδικοτήτων θα κληθούν υποχρεωτικά να παρουσιαστούν σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ακριβώς τα εξής:

“Είναι μάχη για την ανθρώπινη ζωή, είναι η τιμή στον όρκο του Ιπποκράτη. Το ζητάω ξανά και σήμερα. Οι συμπολίτες μας σας χρειάζονται, η Ελλάδα σάς χρειάζεται και έτσι περιμένουμε τις επόμενες 48 ώρες να κάνετε την προσφορά σας, πράξη αλληλεγγύης.
Σε διαφορετική περίπτωση, και αν τουλάχιστον 200 γιατροί των ως άνω ειδικοτήτων δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας, θα εισηγηθώ στον Πρωθυπουργό της χώρας τη λήψη του μέτρου της επίταξης υπηρεσιών ιατρών των ανωτέρω ειδικοτήτων, για την κάλυψη των αναγκών του Εθνικού Συστήματος Υγείας”.

Τα κίνητρα που δίνει το υπουργείο Υγείας είναι αμοιβή 2.000 ευρώ, αφορολόγητη και ακατάσχετη, αμοιβή από εφημερίες ίση με του επιμελητή Β’ και μοριοδότηση στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, μέχρι τώρα στην έκκληση του υπουργού Υγείας και του ΙΣΑ έχουν δηλώσει ότι τίθενται στη διάθεση του ΕΣΥ 45 γιατροί και μάλιστα κάποιοι έχουν ήδη αναλάβει καθήκοντα.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι 26 γιατροί που εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές προσφέρουν ήδη – στο πλαίσιο συμφωνίας του υπουργείου Υγείας με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών – τις υπηρεσίες τους σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο της Αττικής.

Το υπουργείο Υγείας όμως ζητά διπλάσιο αριθμό γιατρών.

Αντίστοιχο κάλεσμα είχε γίνει και τον περασμένο Νοέμβριο με πάνω από 200 γιατρούς να ανταποκρίνονται, αλλά εκείνοι που υπέγραψαν τελικά σύμβαση με νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ήταν 15-20 άτομα.

Οι περισσότεροι άλλαξαν γνώμη καθώς επιθυμούσαν μερική απασχόληση με ωράριο που να μπορεί να συμβαδίζει με το ιδιωτικό τους ιατρείο, ενώ δεν ήταν και λίγα τα γραφειοκρατικά προβλήματα που συνάντησαν.

Οι 3 αντικειμενικοί λόγοι

Η πλήρη απασχόληση και η δυσκολία στην τήρηση του ωραρίου, ειδικά όταν προβλέπονται και εφημερίες στο νοσοκομείο, από το πρωί έως το επόμενο πρωί, αποτελούν εμπόδιο για ένα γιατρό που έχει ιδιωτικό ιατρείο και συνεργασία με κάποια ιδιωτική κλινική. Δεν είναι μόνο οικονομικό το θέμα, αλλά και οι υποχρεώσεις έναντι των ασθενών του.

Εξίσου ανασταλτικός παράγοντας για έναν ιδιώτη γιατρό είναι το θέμα της αστικής ευθύνης. Παρά το γεγονός ότι πλέον όλοι οι ιδιώτες γιατροί είναι ασφαλισμένοι για αστική ευθύνη, στην περίπτωση που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο δημόσιο σύστημα υγείας η κατάσταση είναι διαφορετική.

Αστική ευθύνη

Ο ΙΣΑ έδωσε χθες διευκρινήσεις μετά από σχετικά ερωτήματα μελών του.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γ.Πατούλης ζήτησε την εισήγηση της Νομικής υπηρεσίας του Συλλόγου, για το θέμα και στη σχετική ανακοίνωση προς τους ιδιώτες ιατρούς μέλη του ΙΣΑ, διευκρινίζονται τα εξής:

«Επειδή πολλοί από σας με αφορμή το κάλεσμα να συνδράμετε έμπρακτα στον αγώνα της πολιτείας για την κάλυψη των επιτακτικών αναγκών ενίσχυσης του ΕΣΥ, διερωτάσθε για ζητήματα αστικής ιατρικής ευθύνης, οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, με την ένταξή σας στο ΕΣΥ, δεν υπέχετε ατομική αστική ευθύνη.

Συγκεκριμένα, οι ιατροί (ιδιώτες) που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε νοσοκομεία του ΕΣΥ με βάση σύμβαση ιδιωτικού δικαίου, ενεργούν στην περίπτωση αυτή ως όργανο του Δημοσίου και δεν υπέχουν ατομική αστική ευθύνη έναντι του τρίτου (ασθενή ή συγγενών του).

Για πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων που τους έχουν ανατεθεί ευθύνεται για αποζημίωση μόνο το δημόσιο Νοσοκομείο, τυχόν δε αγωγή, κατά το μέρος που στρέφεται κατά του ιατρού θα είναι απορριπτέα ως απαράδεκτη».

Νοσοκομειακοί – Ιδιώτες 

Ωστόσο, πίσω από τα αντικειμενικά προβλήματα που θέτουν οι ιδιώτες γιατροί, είναι και ένας άλλος λόγος ο οποίος αποθαρρύνει πολλούς. Οι νοσοκομειακοί γιατροί ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι την είσοδο ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ και μάλιστα με μεγαλύτερη αμοιβή από τη δική τους. Ιδιώτες γιατροί που εργάστηκαν στο ΕΣΥ κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος δέχθηκαν “επιθέσεις” από συνδικαλιστές και ειρωνικά σχόλια από τους συναδέλφους τους.

Κοσμοϊστορικές αλλαγές 

Ενδεχομένως αυτή τη φορά η κατάσταση να είναι διαφορετική και να υπάρξει μεγαλύτερη ανταπόκριση, καθώς η επιδημία δεν γνωρίζει από κατεστημένα, νοοτροπίες και επαγγελματικές συμπεριφορές.

Μάλιστα, λόγω πανδημίας έχουν συμβεί κοσμοϊστορικά γεγονότα για το χώρο της υγείας που κανένας δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ότι θα συνέβαιναν, όπως η ένταξη ιδιωτικών κλινικών στο σύστημα εφημερίας (Ερρίκος Ντυνάν), η μετατροπή ιδιωτικών δομών σε νοσοκομεία covid και ιδιώτες γιατροί να μπαίνουν στο ΕΣΥ.

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.