Σήμερα οριστικοποιείται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα νοσοκομεία της Αττικής (upd)

Σήμερα οριστικοποιείται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα νοσοκομεία της Αττικής, που εδώ και πολλές μέρες δέχονται ισχυρές πιέσεις εξαιτίας των ολοένα αυξανόμενων περιστατικών Covid-19.

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη επιχειρησιακή σύσκεψη στο ΚΕΠΥ – ΕΚΑΒ στην οποία το υπουργείο Υγείας θα εκπροσωπείται, κατά πληροφορίες, από τον αναπληρωτή υπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον γενικό γραμματέα Γιάννη Κωτσιόπουλο. Δεν αποκλείεται να συμμετάσχει και ο ίδιος ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αύξηση των κλινών ΜΕΘ 

Τη σύσκεψη απασχολεί το πώς θα αυξηθούν οι διαθέσιμες κλίνες εντατικής θεραπείας, ώστε να καλυφθούν οι ασθενείς με βαριά νόσο. Τις τελευταίες μέρες, οι διαθέσιμες κλίνες αδυνατούν να καλύψουν όλα τα περιστατικά και πολλοί ασθενείς μένουν εκτός εντατικής.

Στο Σισμανόγλειο – που δέχεται αποκλειστικά ασθενείς με κορονοϊό – προστίθενται 10 κλίνες εντατικής θεραπείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται το ενδεχόμενο μετατροπής ορισμένων χειρουργικών αιθουσών του Ιπποκρατείου σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Το ΕΣΥ έχει παραλάβει 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν στις υπό ανάπτυξη κλίνες εντατικής.

Το Κοργιαλένειο

Όπως έχει αποφασιστεί και ανακοινωθεί, το Κοργιαλένειο νοσοκομείο (Ερυθρός Σταυρός) θα δέχεται αποκλειστικά ασθενείς με Covid-19. Αυτό, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό, θα συμβεί σταδιακά από την ερχόμενη εβδομάδα.

Το Κοργιαλένιο εφημέρευσε χθες κανονικά (η εφημερία κλείνει σήμερα στις 8:30 το πρωί). Θα εφημερεύσει και τη Δευτέρα, χωρίς όμως να δέχεται περιστατικά μέσω ΕΚΑΒ (μόνον ασθενείς που θα προσέρχονται με ίδια μέσα). Οι ασθενείς που θα χρειαστούν νοσηλεία θα εισαχθούν στο Κοργιαλένειο και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε άλλα νοσοκομεία.

Από την Τρίτη, το Κοργιαλένειο θα δέχεται μόνον περιστατικά Covid-19.

Το 251 ΓΝΑ 

Στη μάχη του κορονοϊού μπαίνει και το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (ΓΝΑ) το οποίο εντάσσεται στο ΕΣΥ. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι μπαίνει στο σύστημα εφημεριών του λεκανοπεδίου, για να αντικαταστήσει το Κοργιαλένειο που θα σταματήσει να εφημερεύει.

Συμφωνα με αρμόδιες πηγές, ήδη 190 ασθενείς έχουν μεταφερθεί από το 251 ΓΝΑ στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου και θα συνεχίσουν τη νοσηλεία τους.

Το 251 ΓΝΑ αναμένεται εφημερεύσει για πρώτη φορά την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο ιδιωτικός τομέας

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα Υγείας ο οποίος παραχώρησε 450 απλές κλίνες νοσηλείας και 100 κλίνες εντατικής θεραπείας.

Κάποιες ιδιωτικές κλινικές έχουν δηλώσει οτι θα δέχονται ασθενείς με covid-19, αν και οι περισσότερες κλίνες διατίθενται για non covid περιστατικά με στόχο την αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων.

Ήδη αρκετές δεκάδες ασθενείς του ΕΣΥ νοσηλέυονται σε ιδιωτικές κλίνες. Μάλιστα οι διακομιδές των ασθενών γίνονται με μέσα των ιδιωτικών κλινικών και όχι με το ΕΚΑΒ.

Οι ιδιώτες γιατροί 

Η επιχειρησιακή εφαρμογή των παραπάνω σχεδιασμώ αναμένεται να αποφασιστεί σήμερα, ενώ η κυβέρνηση αναμένει και την ανταπόκριση ιδιωτών γιατρών – πνευμονολόγων, γενικών γιατρών, παθολόγων και αναισθησιολόγων – στο κάλεσμα για ενίσχυση του συστήματος Υγείας.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 200 γιατροί για να στηρίξουν την προσπάθεια διαχείρισης του τρίτου επιδημικού κύματος. Μέχρι ώρας, έχουν ανταποκριθεί το πολύ 50 γιατροί…

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει ακόμη και σε επίταξη γιατρών αν χρειαστεί.

Διαβάστε επίσης

Νέα κίνητρα για τους ιδιώτες γιατρούς που θα συνδράμουν στη μάχη κατά του κορονοϊού

Αναζητούνται έξυπνα μέτρα, χωρίς να «θυσιαστεί» η Δημόσια Υγεία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.