Πλεύρης και Γκάγκα στα εγκαίνια του νέου γραφείου ΠΟΥ Ευρώπης, στην Αθήνα

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα και η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, παρεβρέθηκαν στα επίσημα εγκαίνια του νέου Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών, που έχει ιδρύσει στην Αθήνα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Το Γραφείο Ποιότητας Φροντίδας του ΠΟΥ στην Αθήνα έρχεται σε μια περίοδο που η υποστήριξη της χώρας γίνεται απαραίτητο εργαλείο για την καταπολέμηση μελλοντικών κρίσεων. Και μία από αυτές τις κρίσεις σχετίζεται με την ψυχική υγεία των ανθρώπων μας. Εδώ πρέπει να προσθέσω πόσο περήφανος είμαι που όπως δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός μας κ. Μητσοτάκης στον Περιφερειάρχη μας Δρ. Kluge, καταφέραμε τώρα να ξεκινήσουμε το Πρόγραμμα για την Ψυχική Υγεία για Παιδιά και Εφήβους, ανέφερε κατά την ομιλία του ο υπουργός Υγείας.

Όπως τόνισε ο κ.Πλεύρης, η ελληνική κυβέρνηση, σε στενή συνεργασία με το γραφείο Ποιότητας της Φροντίδας του ΠΟΥ στην Αθήνα, ετοίμασε ένα νέο, ισχυρό εθνικό σχέδιο δράσης για την ποιότητα της περίθαλψης και την ασφάλεια των ασθενών.

Και, μαζί με τον Εθνικό Οργανισμό Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΗΠΥ) και υπό την τεχνική ηγεσία του ΠΟΥ, θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στην ανάπτυξη αυτού του σχεδίου που θα οδηγήσει σε μια Εθνική Υπηρεσία Υγείας κατάλληλη για τον 21ο αιώνα, κατέληξε ο κ. Πλεύρης.

Πλεύρης και Γκάγκα στα εγκαίνια του νέου γραφείου του ΠΟΥ Ευρώπης στην Αθήνα

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αναφέρθηκε στους στόχους των δράσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Οι κύριοι στόχοι των δράσεων του ΠΟΥ είναι η καθολική υγειονομική κάλυψη για όλους, παράλληλα με τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας.

Αυτά και ακόμη περισσότερα είναι οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας. Θέλουμε όχι απλώς να είναι βιώσιμο το σύστημα αλλά να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Γι’ αυτό και συνεργαζόμαστε με τον ΠΟΥ, επισήμανε η κα Γκάγκα.

Η εγκατάσταση του Γραφείου Ποιότητας Φροντίδας του ΠΟΥ στην Αθήνα, το οποίο εγκαινιάζουμε σήμερα, ήταν μια πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Μας ενδιαφέρει πρωτίστως η ποιότητα και στηρίζουμε τη λειτουργία αυτού του γραφείου για όλη την Ευρώπη. Θέλουμε ποιότητα στη φροντίδα υγείας που και αξιολογείται και ελέγχεται συχνά, με προτυποποιημένες διαδικασίες.

Έτσι, οι ασθενείς αισθάνονται ασφάλεια μέσα σε ενα σύστημα υγείας, που καλύπτει κάθε τους ανάγκη και ικανοποιεί κάθε τους προσδοκία. Την ίδια ασφάλεια αισθάνονται και οι υγειονομικοί.

Έχουμε δεσμευθεί να δουλέψουμε προς την κατεύθυνση αυτή, για κάθε δομή υγείας, για κάθε κάτοικο αυτής της χώρας. Και μέσω του γραφείου της Αθήνας, μπορούμε να το επιτύχουμε σε συνεργασία με όλες τις χώρες της Ευρώπης».

Τέλος η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, είπε χαρακτηριστικά, «Είναι μεγάλη μου τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ, εγκαινιάζοντας το νέο Γραφείο Ποιότητας Φροντίδας του ΠΟΥ στην Αθήνα, στο πλαίσιο λειτουργίας του οποίου θα υλοποιηθεί το νέο, πανευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ποιότητα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους.

Η πανδημία COVID-19 και οι συνέπειές της έχουν αποτελέσει σοβαρή απειλή για την ψυχική υγεία και την ευημερία των κοινωνιών μας, σε παγκόσμια κλίμακα. Το θετικό είναι, ωστόσο, ότι έχει μετατοπίσει την εστίασή μας στην ανάγκη δημιουργίας υψηλής ποιότητας, ολοκληρωμένων και ανθρωποκεντρικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας για τον γενικό πληθυσμό, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες.

Προς αυτό το στόχο, έχουμε προχωρήσει σε σημαντικές διεθνείς πρωτοβουλίες, όπως η Σύνοδος Κορυφής της Αθήνας για την Ψυχική Υγεία τον Ιούλιο του 2021, η Διακήρυξη της οποίας αποτελεί σημείο αναφοράς για τον Πανευρωπαϊκό Συνασπισμό Ψυχικής Υγείας του ΠΟΥ.

Διαβάστε επίσης 

Μητσοτάκης: Θέλω να διασφαλίσω πως ανεξαρτήτως που ζει κάποιος στην Ελλάδα θα έχει ποιότητα στις ιατρικές υπηρεσίες

Τσιόδρας-Ζαούτης: Το “κυματάκι” της Όμικρον 2 δεν είναι ακίνδυνο – Τι είπαν για testing και μάσκες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.