Τσιόδρας-Ζαούτης: Το “κυματάκι” της Όμικρον 2 δεν είναι ακίνδυνο – Τι είπαν για testing και μάσκες

Η Όμικρον 2 έχει φέρει ένα νέο κύμα «ή κυματάκι, αν θέλετε», το οποίο αποτυπώνεται με την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης στη δεύτερη ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό, σχετικά με τη νόσο COVID-19, που έγινε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πιο μεταδοτική η Όμικρον 2

«Αυτό το κύμα οφείλεται εν μέρει στη μετάλλαξη Όμικρον 2, η οποία υπερισχύει της Όμικρον γιατί είναι πιο μεταδοτική, αν και μοιάζει με το πρώτο στέλεχος στη νοσηρότητα. Οι νοσηλείες μένουν σταθερές. Όμως, τις τελευταίες ημέρες είχαμε μια μικρή αύξηση. Η Όμικρον ξέρουμε ότι έχει χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας, διασωλήνωσης και θανάτου. Θεωρούμε ότι θα είμαστε σε ένα πλατό τις επόμενες μέρες από άποψη κρουσμάτων», ανέφερε.

Στην πιθανότητα να εμφανιστεί μία νέα παραλλαγή του κορονοϊού αναφέρθηκε ο Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας, φέρνοντας ως παράδειγμα την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία, η οποία δεν αποκλείεται όπως είπε, να επηρεάσει την πανδημία.

«Είναι πολύ σημαντική η εμβολιαστική κατάσταση και η διασπορά σε ένα πληθυσμό, για την εμφάνιση νέων παραλλαγών», είπε.

Αλλά και η Kαθηγήτρια Eπιδημιολογίας Παγώνα Λάγιου επισήμανε πως οι νέες παραλλαγές είναι ακόμη πιθανές λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία.

«Μια νέα παραλλαγή δεν αποκλείεται. Μπορεί αν προκύψει από την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία, με τις μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη και μάλιστα σε πληθυσμούς που δεν έχουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Στην Κίνα, επίσης, βλέπουμε αύξηση πάλι της διασποράς κι αυτό είναι ενδεικτικό, επειδή εκεί υπάρχει μεγάλος πληθυσμός», σημείωσε η κα. Λάγιου προσθέτοντας πως αυτή η πανδημία έχει αποδείξει πως δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις.

 

 

Ο Αν. Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Δημήτρης Παρασκευής, ανέφερε πως το στέλεχος Όμικρον 2 είναι πιο μολυσματικό από την Όμικρον επειδή ο ιός «έχει βρει κάποιους νέους εξελικτικούς δρόμους κι αυτό συμβάλει την αύξησή του και την επέκτασή του».

Νοσηλείες και θάνατοι από την Όμικρον 2

«Και η Όμικρον 2 οδηγεί σε νοσηλείες, βαριές νοσηλείες και θανάτους. Τα άτομα που νοσηλεύονται, όμως, με σοβαρή έκβαση είναι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και με αυξημένη νοσηρότητα», ανέφερε.

Ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, πρόσθεσε πως οι νοσηλείες -ακόμη και με την Όμικρον- δεν είναι αμελητέες, λόγω του μεγάλου αριθμού των κρουσμάτων: «100 χιλιάδες νοσηλείες μετρά σήμερα η Μεγάλη Βρετανία. Η Όμικρον δεν είναι αμελητέα, οδηγεί σε νοσηλείες», είπε.

Αλλαγές στο testing

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης μιλώντας για τη χώρα μας και την επιδημιολογική κατάσταση είπε ότι σταδιακά θα σταματήσουμε να θεωρούμε αξιόπιστο δείκτη τον αριθμό των κρουσμάτων.

«Θα φύγουμε σιγά -σιγά από τον δείκτη του αριθμού των κρουσμάτων. Θα εστιάζουμε σιγά σιγά για την επιτήρησή μας στους σκληρούς δείκτες: νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους. Το testing έχει αλλάξει παγκοσμίως και ειδικά στην Ευρώπη. Γίνονται λιγότερα test και εστιάζονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Τα κρούσματα δεν θα αποτελούν δείκτη της πανδημίας. Θα ακολουθήσουμε κι εμείς τις οδηγίες του ΕCDC. Θα ελέγχουμε τους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων», είπε.

Η Καθηγήτρια κα. Παγώνα Λάγιου σημείωσε από την πλευρά της ότι το να πετύχουμε μηδέν κρούσματα είναι δύσκολο. Αλλά για την ηπιότερη διάδοση της νόσου, πρέπει να περάσουμε από την επιβολή περιοριστικών μέτρων στην προσωπική ευθύνη. Έχουμε όλοι εκπαιδευτεί, ας πάρουμε αποφάσεις για την προστασία του εαυτού μας», είπε.

«Καταλυτικά για την άρση των μέτρων στο μέλλον, όπως και για την κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού, θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα», πρόσθεσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Μάσκες στα σχολεία

Ως προς τις μάσκες στα σχολεία και γενικότερα την κατάργησή τους στον ευρύ πληθυσμό, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρίζα Τσολιά, είπε πως η κατάργησή τους θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Σίγουρα το φθινόπωρο θα μπορούμε να μην έχουμε μάσκες στα σχολεία, αλλά μέχρι τότε δεν θα τις αποφύγουμε», πρόσθεσε η ίδια.

Μάλιστα η Καθηγήτρια κα. Λάγιου πρόσθεσε πως «αν μου λέγατε σήμερα να βγάλουμε τις μάσκες από τα σχολεία θα έλεγα όχι. Κάποια στιγμή θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την πανδημία. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε προφυλάσσοντας τους πιο ευάλωτους και αδύναμους», είπε.

 

Διαβάστε επίσης

Προσφυγόπουλα εκφράζουν όσα νιώθουν με φιγούρες Playmobil και κόβουν την ανάσα

Τα φρούτα που πρέπει να διατηρούνται χωριστά το ένα από το άλλο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.