Πλεύρης: Το μοντέλο με κάποιους γιατρούς στο ΕΣΥ και κάποιους στον ιδιωτικό τομέα, έχει κάνει τον κύκλο του

«Ξεκινάμε από την παραδοχή ότι το σκληροπυρηνικό μοντέλο με κάποιους γιατρούς να είναι στο ΕΣΥ και κάποιους στον ιδιωτικό τομέα, έχει κάνει τον κύκλο του», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Όταν μιλάμε συνολικά για συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, θεωρούμε εύλογα, αφενός ότι ιδιώτες γιατροί θα μπορούν, διατηρώντας τα χαρακτηριστικά του ιδιώτη, να έχουν part-time σχέσεις με το ΕΣΥ» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάϊ.

Ένας ιδιώτης γιατρός θα μπορεί να επιλέξει να παρέχει υπηρεσίες και στον «Ευαγγελισμό», στο «Σωτηρία», αλλά κυρίως στα νοσοκομεία τα οποία βρίσκονται στην περιφέρεια και δεν είναι ελκυστικά, είπε ο υπουργός Υγείας και συνέχισε:

«Είναι οξύμωρο να έχουμε, για παράδειγμα, σε μια πόλη της επαρχίας πολλούς παιδιάτρους και να μην έχουμε στο δημόσιο νοσοκομείο, ή να υπάρχει αναισθησιολόγος στην ιδιωτική κλινική και να μην υπάρχει στο νοσοκομείο, επειδή ο γιατρός που θα μπαίνει μέσα στο νοσοκομείο πρέπει να είναι υποχρεωτικά πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Γιατί ένας που είναι στον ιδιωτικό τομέα και είναι καλός γιατρός, όπως παρέχει τις υπηρεσίες του σε μια καλή ιδιωτική κλινική, να μην μπορεί να το κάνει part time και στο ΕΣΥ;

Ιδεολοψία από τους γιατρούς του ΕΣΥ

Αναφερόμενος στις πιθανές αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών, ο κ. Πλεύρης είπε ακριβώς: «Η ένσταση, που μπορεί να ακουστεί από γιατρούς του ΕΣΥ, με συγχωρείτε, αλλά είναι μια ιδεοληψία. Το να πει δηλαδή κάποιος ότι «επειδή εγώ είμαι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης δεν θέλω να μπει ιδιώτης μέσα στο νοσοκομείο», δεν το καταλαβαίνω.

Η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων του ΕΣΥ

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα απογευματινά χειρουργεία, ο κ. Θάνος Πλεύρης ανέφερε τα εξής: «Το νοσοκομείο, τις απογευματινές ώρες δεν κάνει χειρουργεία και αυτή τη στιγμή τα χειρουργεία βρίσκονται εκεί χωρίς να αξιοποιούνται. Τώρα θα μπορούν να τα αξιοποιούν με ιδιωτικούς όρους οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό του ΕΣΥ, οι οποίοι με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να αυξάνουν το εισόδημά τους, καθώς θα τους δίνουμε τη δυνατότητα να εργαστούν εκτός ωραρίου ΕΣΥ.

Με αυτό τον τρόπο αυτομάτως θα αυξηθούν εκτός από τα έσοδα του γιατρού και τα έσοδα του νοσοκομείου.

Έχουμε πολλούς γιατρούς του ΕΣΥ που φεύγουν και πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα γιατί παίρνουν καλύτερες αμοιβές.

Από τη στιγμή που θα τηρείται η πρωινή λίστα των χειρουργείων, τα απογευματινά χειρουργεία θα αποσυμφορούν την πρωινή λίστα, επομένως ο ασθενής που θα πηγαίνει στο δημόσιο σύστημα θα εξυπηρετείται καλύτερα.

Όλοι είναι κερδισμένοι. Οι πολίτες, το νοσοκομείο, οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το διοικητικό προσωπικό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το πρόχωρησε

Αυτή η δυνατότητα για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων υπήρχε και επί ΣΥΡΙΖΑ. «Ενώ είχε ψηφιστεί και υπήρχε ο νόμος, είπε ο υπουργός Υγείας, αυτομάτως οι μειοψηφίες μέσα στα νοσοκομεία το μπλόκαραν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το λειτούργησε ποτέ, προσέξτε όμως, χωρίς να το καταργήσει.

Όσον αφορά τις ενστάσεις των ιδιωτών γιατρών, αλλά κανένας ιδιώτης γιατρός ή ιδιωτική κλινική δεν θα στερήσει το δικαίωμα από τον «Ευαγγελισμό» ή το «Λαϊκό» να κάνει χειρουργεία το απόγευμα και να μπορεί με αυτά τα χειρουργεία και να εξυπηρετεί πολίτες και να έχει επιπλέον πόρους. Εκεί δεν υπάρχει επιχείρημα».

Δεν θα μπορούν οι γιατροί του ΕΣΥ να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα

Ο κ. Πλεύρης τόνισε ακόμα ότι «ιδεολογικά, θα ήθελα κάποια στιγμή να λειτουργούσαμε στα πρότυπα της Αγγλίας, όπου ο κάθε γιατρός με την ίδια άνεση είναι και σε ιδιωτική κλινική και στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Επειδή αντιλαμβάνομαι ότι αυτό θέλει χρόνο, θα ξεκινήσουμε με τα απογευματινά χειρουργεία και με τη δυνατότητα οι ιδιώτες γιατροί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ.

Θεωρώ ότι στη διάρκεια των χρόνων, αφού καμφθούν αντιστάσεις και αντιλήψεις κρατισμού στο ΕΣΥ, καθώς και η αντίληψη των ιδιωτών που τους βολεύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας να μην λειτουργεί επαρκώς, προκειμένου να καλύπτουν αυτοί το κενό, τότε θα γίνει το επόμενο βήμα.

Τα βήματα θα γίνουν σταδιακά, θα γίνουν συζητήσεις με τους Συλλόγους».

Διαβάστε επίσης

Οι εμβολιασμένοι περιφρονούν τους ανεμβολίαστους, αλλά δεν ισχύει το αντίθετο, σύμφωνα με μελέτη

Αύξηση των περιστατικών προχωρημένου καρκίνου λόγω πανδημίας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.