Ομιλία Τσιόδρα στην Ακαδημία Αθηνών- τι είπε για τα εμβόλια και το μέλλον της πανδημίας

Με δυο σημαντικά μηνύματα για τα εμβόλια έναντι του κορονοϊού ξεκίνησε την τοποθέτησή σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα: «Πανδημία SARS-COV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας», ο καθηγητή παθολογίας-Λοιμώξεων και επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Σωτήρης Τσιόδρας.

Τα εμβόλια σημείωσε ο καθηγητής, «δεν έχουν ζωντανό ιό», παρά «διδάσκουν την άμυνα μας πώς να τον σκοτώσει». Επίσης  «οδηγούν σε σημαντική μείωση των επιβεβαιωμένων περιστατικών της νόσου και των θανάτων που αποδίδονται σε αυτή».

Εμβόλιο AstraZeneca 

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στον «θόρυβο» – όπως είπε- που έχει δημιουργεί για το εμβολίο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca λέγοντας πως τα περιστατικά θρομβώσεων που φέρονται να σχετίζονται με αυτό αφορούν σε 1 άτομο ανά 100.000, «στο χειρότερο σενάριο», ενώ οι θρομβώσεις στις σοβαρές περιπτώσεις νόσου Covid-19 αγγίζουν το 69%. Όπως χαρακτηριστικά είπε ”οι πιθανότητες να πάθει κάποιος τροχαίο μετά τον εμβολιασμό εκτιμάται ως πιθανότητα 1 στις 10.000.

Προέλευση κορονοϊού

Συνολικά, ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, οι επιστήμονες εξακολουθούν να έχουν σημαντικές αβεβαιότητες σε σχέση με την επιδημιολογία της νόσου, για τη θεραπευτική αντιμετώπισή της αλλά και για τον ίδιο τον ιό, με τους ειδικούς να ερευνούν την εποχικότητά του, τις μεταλλάξεις, υπογράμμισε ο καθηγητής.

Η πρόσφατη έρευνα του ΠΟΥ για την προέλευση του νέου κορονοϊού, δεν την προσδιόρισε με ακρίβεια, είπε ο καθηγητής, ο οποίος μίλησε για τον μέχρι τώρα γνωστό «κρίκο», τις νυχτερίδες ή τους παγκολίνους, από όπου και ο ιός έφτασε στον άνθρωπο. Ουσιαστικά αγνοείται το ζώο που αποτέλεσε τον ενδιάμεσο ξενιστή, όπου ο ιός εξελίχθηκε ώστε να μπορέσει να προσβάλλει και εμάς.

Ενώ έκανε μνεία και στο παράνομο εμπόριο ζώων στην ανατολική Ασία από όπου έχουν έρθει «πολλοί επιδημικοί ιοί» ενώ είπε πως η έρευνα στην πανίδα θα συνεχιστεί.

Το μέλλον της πανδημίας  εξαρτάται από τον εμβολιασμό

Επεσήμανε ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι εδώ και χτυπά περισσότερο την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. «Το μέλλον εξαρτάται από τον εμβολιασμό»

Η ανοσία θα επιτευχθεί σε ποσοστό 45% έως 85% σε μια κοινωνία όπου δεν εμβολιάζονται τα παιδιά και είπε ακόμη πως ο κορονοϊός το τελευταίο διάστημα προσβάλλει τις ηλικίες 20 έως 50 ετών.

Τα καλά νέα της ανοσίας υπάρχουν και νομίζω ότι είναι μακράς διαρκείας. Τα ακόμη καλύτερα νέα είναι ότι τα εμβόλια δουλεύουν και δουλεύουν στο πραγματικό επίπεδο της ζωής μας.

Τα μέτρα θα παραμείνουν 

Κατέληξε λέγοντας ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του εμβολιασμού, ενώ απογοήτευση χαρακτήρισε το γεγονός  ότι δεν έχουμε αντιικό φάρμακο που θα χορηγούνταν στην αρχή της νόσου. «Ακόμα, ένα χρόνο μετά, ερευνούμε ποια φάρμακα βοηθούν».

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.