Ηλ.Μόσιαλος: Ο εμβολιασμός των παιδιών, κλειδί για τον έλεγχο της πανδημίας

Το ρόλο των παιδιών στην πανδημία αναλύει ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) και εκπρόσωπος της χώρας σε διεθνείς φορείς για τον κορονοϊό.

«Αυτό που πολλοί δεν συνειδητοποιούν είναι πως τα παιδιά ηλικίας 0-15 ετών είναι περίπου το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού. Άρα είναι πολύ σημαντικό για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο να εμβολιαστούν τα παιδιά», αναφέρει ο καθηγητής σε δημόσια ανάρτησή του.

Ο ίδιος εξηγεί ότι τα «τα παιδιά συνήθως συμμετέχουν στις κλινικές δοκιμές όταν υπάρχουν αρκετά δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων σε ενήλικες. Οι κλινικές δοκιμές για ένα νέο φάρμακο ή εμβόλιο, γίνονται με παιδιά σε τρεις κλιμακωτές ηλικιακές ομάδες, ώστε να μπορούν να συγκριθούν οι παρενέργειες, τα επίπεδα δοσολογίας και οι ανοσολογικές αντιδράσεις».

Οι χωριστές μελέτες είναι απαραίτητες διότι το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών εξακολουθεί να ωριμάζει και μερικές φορές οι αντιδράσεις είναι απρόβλεπτες. Δηλαδή η αποτελεσματικότητα μπορεί να είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη στο εμβόλιο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «ο εμβολιασμός όχι απλά μπορεί να προστατεύσει τα παιδιά από το να μολυνθούν και να μεταδώσουν τον ιό, αλλά και – όπως ελπίζουν οι παιδίατροι – να τα προστατέψει από τη σπάνια αλλά επικίνδυνη επιπλοκή της νόσου που έχει παρατηρηθεί στα παιδιά (γνωστή ως Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο)».

Πώς γίνονται οι μελέτες στα παιδιά

Οι επιστήμονες δεν περιμένουν μεγάλη απόκλιση στα δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των εγκεκριμένων εμβολίων στα παιδιά. Για αυτό οι ερευνητές μελετούν έναν πολύ μικρότερο αριθμό εφήβων και παιδιών για να αξιολογήσουν την ασφάλεια του εμβολίου και να επικυρώσουν τα αποτελέσματα που καταγράφηκαν στους ενήλικες.

Πρώτα, λοιπόν, θα γίνουν οι δοκιμές σε εφήβους, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως είναι πιο πιθανό να μολυνθούν από τα μικρότερης ηλικίας παιδιά.

Ο Ηλ.Μόσιαλος αναφέρεται σε μια ανασκόπηση παιδιατρικών περιπτώσεων Covid-19, σύμφωνα στην οποία τα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 αποτελούσαν το 63% των περιπτώσεων, ενώ τα παιδιά 5 έως 11 ετών αντιπροσώπευαν μόλις το 37%).

Για τα μιρκότερα παιδιά απαιτείται μια διαφορετική στρατηγική για να αξιολογηθεί αν χρειάζονται αλλαγές για παράδειγμα στη δοσολογία του εμβολίου ή στο μεσοδιάστημα μεταξύ δόσεων.

Τι νέα έχουμε για τους εμβολιασμούς για αυτές τις ηλικίες

Aνακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής του εμβολίου των Pfizer-BioNTech σε έφηβους ηλικίας 12-15 ετών. Καταγράφηκε 100% αποτελεσματικότητα και ισχυρές αποκρίσεις αντισωμάτων, που υπερέβαιναν εκείνων που αναφέρθηκαν στη δοκιμή συμμετεχόντων ηλικίας 16-25 ετών.

Η χορήγηση του εμβολίου ήταν καλά ανεκτή, με ανεπιθύμητες ενέργειες γενικά συμβατές με αυτές που παρατηρήθηκαν στους συμμετέχοντες ηλικίας 16 έως 25 ετών.

Στην κλινική δοκιμή συμμετείχαν 2.260 έφηβοι ηλικίας 12 έως 15 ετών και έλαβε χώρα στις ΗΠΑ. Στην εμβολιασμένη ομάδα (1,131 έφηβοι) δεν καταγράφηκαν περιπτώσεις που οι έφηβοι να ΄κόλλησαν’ τον ιό, ενώ παρατηρήθηκαν 18 περιπτώσεις COVID-19 στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Οι εταιρείες σκοπεύουν να υποβάλουν τα δεδομένα στις αμερικανικές και στις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές για την επέκταση της αδειοδότησης για χρήση σε εφήβους ηλικίας 12-15 ετών το συντομότερο δυνατό.

Όπως ισχύει και για τους συμμετέχοντες στις προηγούμενες κλινικές δοκιμές, οι συμμετέχοντες θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται για να εξαχθούν στοιχεία για τη μακροχρόνια προστασία από τη νόσο για δύο ακόμη χρόνια μετά τη δεύτερη δόση τους.

Την περασμένη εβδομάδα, η Pfizer και η BioNTech δοκίμασαν το εμβόλιο στα πρώτα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών. Αυτό το κομμάτι της μελέτης -φάσης 1/2/3- θα αξιολογήσεί περαιτέρω την ασφάλεια, την ανεκτικότητα και την ανοσογονικότητα του εμβολίου Pfizer-BioNTech, σε κλιμακωτές μελέτες: παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, 2 έως 5 ετών και 6 μηνών έως 2 ετών. Η μελέτη στην ομάδα 5 έως 11 ετών ξεκίνησε και οι εταιρείες σχεδιάζουν να ξεκινήσουν την ομάδα 2 έως 5 ετών σύντομα.

Ταυτόχρονα, και η εταιρεία Moderna έχεΙ δρομολογήσει την κλινική μελέτη για την επέκταση της χρήσης του εμβολίου σκοπεύοντας να συμπεριλάβει περίπου 6.750 παιδιά στις Η.Π.Α. και τον Καναδά ηλικίας, 6 μηνών έως και 12 ετών. Αναμένεται κλινική δοκιμή φάσης 2/3 (με κλιμάκωση δόσης και αποκλιμάκωση ηλικίας) ώστε να αξιολογηθεί η ασφάλεια, η ανεκτικότητα, την αντιδραστικότητα και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και μεσοδιάστημα 28 ημερών.

Ο καθηγητής Μόσιαλος χαρακτηρίζει «ευχάριστα» τα παραπάνω νέα, τονίζοντας πως «είναι πολύ σημαντικό να επιτρέψουμε στα παιδιά να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους, στο σχολείο και στις δραστηριότητές τους αλλά κυρίως στους φίλους και στην ευρύτερη οικογένειά τους».

Διαβάστε επίσης

Άλλαξε ο ρόλος των παιδιών στη μετάδοση του κορονοϊού;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.