Εκρηκτική η επιδημιολογική κατάσταση σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Αχαΐα

Λίγο πριν την έκρηξη της επιδημίας με απρόβλεπτες συνέπειες βρίσκονται η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη και η Αχαΐα και η χθεσινοβραδινή σύσκεψη των μελών της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι ο κορονοϊός προπορεύεται με απίστευτη ταχύτητα και οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται θα πρέπει να βασίζονται και να επανεξετάζονται με βάση τα επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα.

Οι δεύτερες σκέψεις επικράτησαν λίγη ώρα μετά τις… πρώτες

Οι δεύτερες σκέψεις των μελών της Επιτροπής λίγη ώρα μετά την χθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, οδήγησαν σε έκτακτη σύσκεψη, παρουσία των υπουργών Υγείας Βασίλη Κικίλια και Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, κατά την οποία αποφασίστηκε να μην δοθεί τελικά το πράσινο φως για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και των διαδημοτικών μετακινήσεων σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα.

Επίσης, οι ειδικοί εισηγήθηκαν υποχρεωτικό τεστ σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν σήμερα.

Αντίδραση από τους εμπόρους

Η ανατροπή αυτή έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους πολίτες των τριών περιοχών και η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Εμπορικό Σύλλογο Πάτρας. Στην ανακοίνωσή τους, οι έμποροι αναφέρουν:

«Τα καταστήματα λιανικού εμπορίου για την περιοχή της Αχαΐας θα παραμείνουν κλειστά σύμφωνα με αναφορές της επιτροπής και της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα η πρωτεύουσα θα ανοίξει κανονικά από την προσεχή Δευτέρα παρά το τεράστιο ιικό φορτίο.

Νιώθουμε για μια ακόμη φορά το πειραματόζωο, ένας νομός μια αγορά που δεν λέει να ξεφύγει από το πολύμηνο LockDown.

Νιώθουμε αγανακτισμένοι και εξοργισμένοι μπροστά στον πρωτοφανή εμπαιγμό.
Καλούμε τους συναδέλφους σε επαγρύπνηση. Δεν αντέχουμε άλλο».

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι κατά τη χθεσινή ενημέρωση έγινε αναλυτική περιγραφή με μελανά χρώματα για την κατάσταση σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα, ενώ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του στο Mega εξέφρασε την έντονη ανησυχία του.

Τι είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς για τις 3 περιοχές

Το τι συμβαίνει στις 3 περιοχές ανέλυσαν τόσο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιάς όσο και τα μέλη της Επιτροπής Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης. Συγκεκριμένα:

Η επιδημιολογική εικόνα των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης, Θεσσαλονίκης και Αχαΐας, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

Θεσσαλονίκη

Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, έχει αυτή την στιγμή 3.776 ενεργά κρούσματα, το 89,74% των οποίων είναι συμπτωματικά, ενώ από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί 7.250 στενές επαφές, το 44,07% των οποίων είναι με συμπτώματα.
Άρα στην Περιφερειακή Ενότητα υπάρχουν 6.971 ενεργά και εν δυνάμει πιθανά κρούσματα.

Επιπρόσθετα, τα ενεργά κρούσματα στο Δήμο Θεσσαλονίκης έχουν αυξηθεί κατά 45,69% το τελευταίο δεκαήμερο. Αύξηση που παρατηρείται ότι συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το τελευταίο δεκαήμερο τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 38,73% στο Δήμο Δέλτα, 67,78% στο Δήμο Θερμαϊκού, 64,36% στο Δήμο Λαγκαδά, 43,95% στο Δήμο Κορδελιού- Ευόσμου και 335% στο Δήμο Χαλκηδόνας.

Κοζάνη

Πιο συγκεκριμένα, η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης έχει 738 ενεργά κρούσματα, από τα οποία το 87,91% είναι συμπτωματικά, ενώ από την διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί επιπλέον 1.771 στενές επαφές, από τις οποίες το 40,65% είναι με συμπτώματα. Δηλαδή, υπάρχουν 1.458 ενεργά αλλά και πιθανά κρούσματα, δηλαδή άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και έχουν κλινικά συμπτώματα.

Και την ίδια στιγμή, η κατάσταση στη διάθεση κλινών ΜΕΘ-COVID στην Κοζάνη είναι οριακή. Επιπλέον, κατά το τελευταίο δεκαήμερο τα ενεργά κρούσματα στον Δήμο της Κοζάνης αυξήθηκαν κατά 57,56%. Αύξηση που παρατηρείται ότι συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους Δήμους της περιοχής λόγω αυξημένης μετακίνησης μεταξύ των Νομών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 98,13% στον Δήμο Εορδαίας και κατά 92,1% στον Δήμο Σερβίων, ενώ χτες σε δειγματοληπτικό έλεγχο του ΕΟΔΥ στην Σιάτιστα Κοζάνης, ο δείκτης θετικότητας ήταν στο εξωπραγματικό 13,2%.

Αχαΐα

Η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας έχει 1.062 ενεργά κρούσματα, το 81,26% των οποίων είναι συμπτωματικά, ενώ από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί 2.124 στενές επαφές, το 38% των οποίων είναι με συμπτώματα. Δηλαδή στην Αχαΐα υπάρχουν 1.889 ενεργά και πιθανά κρούσματα, τη στιγμή που υπάρχουν εξαιρετικές δυσκολίες στη διάθεση κλινών ΜΕΘ-COVID.

Επιπρόσθετα, από την ημέρα που η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας μπήκε στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, βαθύ κόκκινο, μέχρι σήμερα, τα ενεργά κρούσματα αντί να μειώνονται, αυξάνονται με αύξηση 46,89%, ενώ ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις 11 Ιανουαρίου η Αχαΐα είχε 113 ενεργά κρούσματα, ενώ σήμερα έχει 1.062.

Εάν στην παραπάνω εικόνα προσθέσουμε τα σημερινά στοιχεία και τρέχοντας τα στατιστικά μοντέλα, η κατάσταση μάς ανησυχεί ιδιαίτερα.

«Γι αυτό και σε αυτές τις Περιφερειακές Ενότητες, δηλαδή τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και την Κοζάνη, απευθύνουμε ισχυρότατη σύσταση και έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων στις επόμενες ώρες, τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Είναι αναγκαίο, είναι απαραίτητο προκειμένου να μη δούμε το χειρότερο δυνατό σενάριο να γίνεται πραγματικότητα», είπε ο κ. Ν. Χαρδαλιάς.

Τι συμβαίνει στα νοσοκομεία των τριών περιοχών

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο 24ωρο είχαμε 350 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, όπου η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ-COVID αγγίζει το 90%, ενώ οι νέες εισαγωγές ασθενών με Covid στα Νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας για το μήνα Μάρτιο, αυξήθηκαν κατά 270,97%.

Ενώ στην Αχαΐα καταγραφηκαν 141 νέα κρούσματα, με τις νέες εισαγωγές ασθενών Covid στα Νοσοκομεία της Αχαΐας για το Μάρτιο, δηλαδή από την 1η Μαρτίου μέχρι την 1η Απριλίου, να έχουν αυξηθεί κατά 164,29%.

Και στην Κοζάνη, τα νέα κρούσματα είναι 94 και ο αριθμός των ασθενών με Covid που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και απλές κλίνες στο Νοσοκομείο Κοζάνης για το χρονικό διάστημα από 1η Μαρτίου μέχρι και εχθές, παρουσιάζει αύξηση κατά 221,43%.

«Άρα, είναι ξεκάθαρο ότι η επιδημιολογική εικόνα των περιοχών αυτών δεν επιτρέπει να διακινδυνεύσουμε την παραμικρή επιδημιολογική επιβάρυνση και κάνουμε έκκληση, παράκληση για αυστηρότατη εφαρμογή των μέτρων προστασίας», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Τι δήλωσε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου

«Η 3η και η 4η ΥΠΕ (σ.σ. Μακεδονίας και Μακεδονίας-Θράκης), παρουσιάζουν σημαντική αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών με περισσότερους από 1.000 ασθενείς να νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και σχεδόν 200 διασωληνωμένους ασθενείς.

Παρ’ όλο που παρατηρούμε μία σταθεροποίηση της πανδημίας στη Νότια Ελλάδα, ταυτόχρονα διαπιστώνεται μία σταθερή και σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων στη Βόρειο Ελλάδα, κυρίως στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν κατά 28% την εβδομάδα που μας πέρασε, ενώ υπολογίζεται ότι η πόλη της Θεσσαλονίκης σήμερα έχει περισσότερα από 2.000 ενεργά κρούσματα» είπε η κα. Παπαευαγγέλου.

Τι δήλωσε ο επικ. καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης

«Στην Αττική, με βάση τον παρατηρούμενο αριθμό ενεργών κρουσμάτων, η επιδημία έδειξε μικρή επιβάρυνσή σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα σε ποσοστό 4%.
Στη Θεσσαλονίκη ωστόσο, η επιβάρυνση εντός της τελευταίας εβδομάδας ήταν αρκετά μεγαλύτερη και φτάνει το 25% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η αύξηση της πίεσης στις νοσηλευτικές μονάδες της Θεσσαλονίκης είναι αισθητά μεγαλύτερη. Οι εκτιμήσεις της επιδημικής καμπύλης και στις δύο πόλεις, δείχνουν επιβάρυνση, με τη Θεσσαλονίκη να επιβαρύνεται σημαντικά περισσότερο απ’ ότι η Αττική εντός της τελευταίας εβδομάδας», ανέφερε ο κ. Γ. Μαγιορκίνης.

Δείτε επίσης

ΕΟΔΥ: Σε ποια σημεία θα γίνονται το Σάββατο (3/4) δωρεάν rapid test

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.