Θεσσαλονίκη: Σχεδόν 4.000 τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού – Αύξηση στα λύματα

Συναγερμός έχει σημάνει στην επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και στις υγειονομικές αρχές της Θεσσαλονίκης λόγω της αύξησης των επικίνδυνων δεικτών της επιδημίας.

Μέσα στον Μάρτιο καταγράφηκαν 8.240 νέα κρούσματα του κορονοϊού, εκ των οποίων περίπου τα μισά θεωρούνται ενεργά ενώ αύξηση κατά 61% παρατηρείται στο ιικό φορτίο των λυμάτων.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη χθεσινή ενημέρωση, αναφέρθηκε στην νέα εξάπλωση του κορονοϊού στην περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “μας ανησυχεί, έχω ζητήσει από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά να επισκεφθεί τη Βόρεια Ελλάδα”.

Ανησυχητικές είναι και οι ενδείξεις από τις μετρήσεις του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης, με βάση την έρευνα της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Οι τελευταίες αναλύσεις των δειγμάτων, που ελήφθησαν την περασμένη Δευτέρα, δείχνουν σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου όταν από τις 10 έως τις 28 Μαρτίου το ιικό φορτίο είχε σταθεροποιηθεί – με μερικές αυξομειώσεις – σε υψηλά επίπεδα, χωρίς όμως να είχε διαφανεί τάση απότομης αύξησής του.

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 29/03 και της Τρίτης 30/03 είναι:

-Αυξημένη κατά 61% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, της Παρασκευής 26/3 και της Κυριακής 28/3.

-Αυξημένη κατά 41% σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 22/3 και Τρίτης 23/3.

Όπως, εξάλλου, ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ στην έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της 30ης Μαρτίου, την εβδομάδα από 22 έως 28 Μαρτίου και σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη (15-21/03/) ο σχετικός ρυθμός έκκρισης του ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκε κατά μόλις 11%.

Διαβάστε επίσης

Εφιάλτης ο Μάρτιος με τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.