Από τις 7 Απριλίου τα self tests στα φαρμακεία- προτεραιότητα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές

Από την προσεχή Τετάρτη, 7 Απριλίου, θα ξεκινήσει o εφοδιασμός των φαρμακείων με self tests και ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας τα φαρμακεία της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες για να τις διαθέσουν σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου και τους εκπαιδευτικούς, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Όπως είπε, η εισαγωγή της πρώτης παρτίδας των ολοκληρώνεται σήμερα με την παράδοσή τους σε εμάς. Η επόμενη παράδοση είναι προγραμματισμένη στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και η τελευταία στις αρχές της μεθεπόμενης.

Σε μαθητές 16-18 ετών και σε εκπαιδευτικούς θα διατεθούν τα πρώτα self tests

Όπως εξήγησε “ξεκινάμε από μαθητές και εκπαιδευτικούς ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, ενώ αμέσως μετά η διάθεση θα αφορά στους 18-64 ετών και τέλος στους άνω των 67 που έχουν ήδη θωρακιστεί σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό”.

Ο κ. Κοντοζαμάνης διευκρίνισε ωστόσο, ότι τα self tests αποτελούν συμπληρωματικό μέτρο για τη διάγνωση των ασυμπτωματικών.

Αναφορικά με το τρόπο δήλωσης του αποτελέσματος του self test 

Aρνητικού αποτελέσματος: θα γίνεται δήλωση στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr, η οποία θα λειτουργήσει την επόμενη Τετάρτη. Ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος ή πολίτης) θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλεται μήνυμα για τη διενέργεια rapid test είτε σε δημόσια δομή (δωρεάν) Μέχρι να γίνει αυτό εσείς και οι οικείοι σας πρέπει να παραμείνετε σε κατ΄οίκον περιορισμό. Στην περίπτωση που ο επιβεβαιωτικός έλεγχος είναι θετικός, θα επικοινωνήσει μαζί σας η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για περαιτέρω οδηγίες καθώς και ιχνηλάτηση των επαφών σας.

Θετικού αποτελέσματος: θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση.

Αν το αποτέλεσμά σας είναι αρνητικό, χρειάζεται να το δηλώσετε μόνο αν ανήκετε σε κάποια επαγγελματική ή κοινωνική ομάδα (εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί, μαθητές) που υποβάλλεται σε υποχρεωτικό self test. Σε αυτή την περίπτωση επισκεφθείτε το self-testing.gov.gr, όπου θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και θα δηλώσετε το αποτέλεσμά σας στην ειδική ενότητα. Για τους μαθητές τη δήλωση κάνει γονέας ή νόμιμος κηδεμόνας τους

Τα self tests θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία που απλώς θα παραδίδουν την συσκευασία του self test μέσα στην οποία θα υπάρχουν σαφείς έντυπες οδηγίες στα ελληνικά για τη σωστή λήψη του δείγματος και εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου.

Ειδικά για την διάθεση των πρώτων self test από τα φαρμακεία επισημαίνονται

  • θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των λυκείων
  • οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους τα τεστ που τους αναλογούν
  • το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα
  • στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο γονέας/ κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.
  • όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή (η λίστα των δομών θα αναγράφεται στο σχετικό ιστότοπο) προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο
  • όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.