Γερμανία: Ξεκίνησε καμπάνια εμβολιασμού με το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά της COVID-19

Η Γερμανία ξεκίνησε την φθινοπωρινή καμπάνια εμβολιασμού για την πρόληψη αναπνευστικής λοίμωξης με το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά της COVID-19, για τους ηλικιωμένους και για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

«Ατομα ηλικίας άνω των 60 ετών και ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να εμβολιασθούν, ακόμη καλύτερα θα είναι να γίνει ταυτόχρονα με το εμβόλιο της γρίπης », δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, ο οποίος είναι 60 ετών και έκανε το εμβόλιο.

Ποιοι θα εμβολιαστούς κατά COVID-19

Επιλέγοντας να εμβολιάσει τους ηλικιωμένους, του ευάλωτους και τους χρονίως πάσχοντες, τους τροφίμους κέντρων φροντίδας, τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και όσους βρίσκονται σε στενή επαφή με ευάλωτα άτομα, η Γερμανία ευθυγραμμίζεται με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Βρετανία, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Βρετανία έθεσε σε προτεραιότητα του άνω των 75, τροφίμους κέντρων φροντίδας και ανοσοκατεσταλμένους.

Αυτή η στάση έρχεται σε αντίθεση με την ευρύτερη προσέγγιση που υιοθέτησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα την χρήση του επικαιροποιημένου εμβολίου κατά της COVID-19, για όλους τους άνω των 6μηνών.

Μέσα φθινοπώρου στην Ελλάδα τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Σημειώνεται πως, η Pfizer (PFE.N)/BioNTech SE (22UAy.DE), η Moderna (MRNA.O) και η Novavax (NVAX.O) δημιούργησαν όλες τις νέες ενημερωμένες αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων τους ώστε να στοχεύουν υποπαραλλαγές της Omicron, όπως την XBB.1.5

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή έδωσε τον περασμένο μήνα το πράσινο φως για τα επικαιροποιημένα εμβόλια των Pfizer και BioNTech κατά της παραλλαγής XBB.1.5 της Ομικρον. Το εμβόλιο της Moderna βρίσκεται επίσης σε διαδικασία έγκρισης.

Η EG.5 είναι παρόμοια με την XBB.1.5, αν και η νεότερη υποπαραλλαγή φέρει μία μετάλλαξη στην πρωτεΐνη ακίδας, το τμήμα του ιού που στοχεύει το εμβόλιο. Τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα είναι ευρέως διαθέσιμα στις ΗΠΑ την τρίτη ή την τέταρτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, και παράλληλα τα διαθέσιμα αντιιικά φάρμακα εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά.

Στη χώρα μας τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα έρθουν περίπου στα μέσα του φθινοπώρου και θα είναι προαιρετικά, ενώ μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν νέες συστάσεις. Σύμφωνα με τις τελευταίες συστάσεις, ωφέλεια από τους επικαιροποιημένους εμβολιασμούς έχουν οι ευπαθείς ομάδες, κυρίως τα άτομα τρίτης και τέταρτης ηλικίας, καθώς και τα άτομα με προβλήματα υγείας.

Διαβάστε επίσης 

COVID-19 και γρίπη: Διπλός υγειονομικός εφιάλτης για τον χειμώνα

Άρης Αγγελής- Γ.Γ. Υπουργείου Υγείας: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργό μέλος στην Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.