Ελλείψεις φαρμάκων: “Ακέφαλη” από το 2021 η αρμόδια Διεύθυνση στον ΕΟΦ

Την ώρα που περίπου 200 σκευάσματα εξακολουθούν να λείπουν από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων και το Υπουργείο Υγείας αναζητά λύσεις για τις ελλείψεις φαρμάκων, η αρμόδια Διεύθυνση του ΕΟΦ παραμένει “ακέφαλη” από το 2021.

- Advertisement -

Ειδικότερα μιλάμε για τη Διεύθυνση Ελέγχου Παραγωγής και Κυκλοφορίας Προϊόντων. Στην επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, εκεί που αναφέρεται αναλυτικά το οργανόγραμμα, φαίνεται καθαρά ότι δεν υπάρχει άνθρωπος, που να προΐσταται του συγκεκριμένου Τμήματος.

Πάνω από δυο χρόνια “ακέφαλη” η Διεύθυνση του ΕΟΦ

Μέχρι τον Ιούλιο του 2021, δηλαδή μέχρι πριν από δύο χρόνια και δύο μήνες, προϊσταμένη στη συγκεκριμένη Διεύθυνση ήταν η κα Παντελία Γκούρα. Από τότε, όμως, δεν έχει αντικατασταθεί. “Κακές γλώσσες” λένε ότι δεν αποκλείεται η θέση να παραμένει “ακέφαλη” σκοπίμως, καθώς “δεν είναι δυνατόν κοτζάμ πρόεδρος του ΕΟΦ να μην μπόρεσε να βρει προϊστάμενο για μια τόσο σημαντική Διεύθυνση”…

Η κα Γκούρα ήταν και μέλος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, όταν ήταν πρόεδρος ο κ. Δημήτρης Φιλίππου (ο νυν πρόεδρος του ΕΟΦ από το 2019).

- Advertisement -

Μάλιστα, όπως λένε οι πληροφορίες του Heallthstories, είχε ζητήσει να αποχωρήσει από την Επιτροπή, όταν συνταξιοδοτήθηκε. Το τελευταίο διάστημα δεν συμμετείχε σε διαπραγματεύσεις και ενώ της είχαν πει ότι θα την αντικαθιστούσαν, όταν θα αποχωρούσε ο κ. Φιλίππου, αυτό άργησε να συμβεί.

Τα ερωτήματα, λοιπόν, παραμένουν: Για ποιο λόγο δεν έχει οριστεί προϊστάμενος στη Διεύθυνση αυτή, πολύ, δε, περισσότερο που το θέμα των ελλείψεων έχει προσλάβει τέτοιες διαστάσεις;

Γιατί έπρεπε να συστήσει το Υπουργείο Υγείας νέα 11μελή επιτροπή υπό τον Γενικό Γραμματέα Άρη Αγγελή, όταν υπάρχει αρμόδιο Τμήμα στον ΕΟΦ;

Μ. Χρυσοχοΐδης: “Με τέτοια θέματα δεν παίζουμε”

Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ασχολείται προσωπικά με το θέμα, αναζητώντας – μαζί με τη νεοσυσταθείσα Επιτροπή – τρόπους για την οριστική εξάλειψη του φαινομένου.

“Από την ημέρα που ανέλαβα, υπέγραψα τρεις αποφάσεις για απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα, ότι με αυτά τα ζητήματα δε θα παίξουμε. Προέχει η υγεία και οι ανάγκες των Ελλήνων πολιτών και στη συνέχεια προέχει το θέμα της οικονομίας και της ανάπτυξης των εξαγωγών”, είπε ο Υπουργός στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι στην προτελευταία θέση της λίστας των χωρών από πλευράς ελλείψεων.

“Είμαστε σε καλύτερη θέση, γιατί έχουμε το προνόμιο να έχουμε ένα πολύ μεγάλο εύρος παραγωγής γενόσημων. Έχουμε μια πολύ υγιή, εύρωστη, εξαγωγική φαρμακοβιομηχανία. Ένα 30% με 35% των φαρμάκων μας είναι ακριβώς αυτά τα γενόσημα, που παράγονται εδώ. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές φορές κρίσιμα φάρμακα, που λείπουν. Πάει η μητέρα στο φαρμακείο για τα παιδιά, για μια αντιβίωση… Αυτά είναι τα πιο κρίσιμα φάρμακα, για τα παιδιά”.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι σε περίπου έναν μήνα θα μπορούμε μέσα από μια εφαρμογή στο κινητό μας τηλέφωνο, να βλέπουμε αν υπάρχει το φάρμακο, που μας γράφει ο γιατρός, έτσι ώστε να μην τρέχουμε στα φαρμακεία.

Στην αντεπίθεση ο ΠΦΣ

Από την πλευρά του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία επιτίθεται σε όσους επενδύουν, όπως λέει, στην αποτυχία των μέτρων για τις ελλείψεις φαρμάκων.

Επιπλέον ζητά από τον ΕΟΦ να ελέγξει ποιοι δεν τηρούν την απαγόρευση εξαγωγών φαρμάκων και καλεί τις φαρμακευτικές εταιρείες να αυξήσουν τις ποσότητες των φαρμάκων, που διαθέτουν στην ελληνική αγορά.

“Η επιδίωξη κύκλων της αλυσίδας εφοδιασμού του φαρμάκου να σταματήσουν την προσπάθεια της Πολιτείας να επιλύσει το τεράστιο πρόβλημα των ελλείψεων, θα πέσει στο κενό. Επικροτούμε και στηρίζουμε την προσπάθεια του Υπουργού Υγείας να βρει λύσεις σε αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο”, αναφέρει η ανακοίνωση μεταξύ άλλων.

Διαβάστε επίσης

Χρυσοχοΐδης: Εφαρμογή για τις ελλείψεις φαρμάκων – Απαλλαγή από τη συμμετοχή των Θεσσαλών

Να ελέγξει ο ΕΟΦ ποιοι δεν τηρούν την απαγόρευση εξαγωγών φαρμάκων, ζητά ο ΠΦΣ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.