COVID-19 και γρίπη: Διπλός υγειονομικός εφιάλτης για τον χειμώνα

Η νέα υπο-παραλλαγή της «Όμικρον», με την ονομασία «Eris», βρίσκεται στη χώρα μας, αναζωπυρώνοντας την COVID-19 και προκαλώντας την επαγρύπνηση των επιδημιολόγων. Παρότι τα συμπτώματα της είναι ήπια και στη μορφή μιας απλής ίωσης, η μεταδοτικότητα αυτής της νέας υποπαραλλαγής, έχει θέσει σε επαγρύπνηση τις υγειονομικές αρχές, ανοίγοντας τον διάλογο για επαναφορά μέτρων, κυρίως για την προστασία των ευάλωτων.

Ανάμεσα στις προτάσεις των επιστημόνων, είναι ο εμβολιασμός αναμνηστικής δόσης με το  επικαιροποιημένο εμβόλιο και η καραντίνα για τους νοσούντες.

Την ίδια στιγμή, η έξαρση της γρίπης στο νότιο ημισφαίριο, που πλήττει μικρούς και μεγάλους, προκαλεί έντονη ανησυχία στους επιστήμονες οι οποίοι κάνουν λόγο για ένα κοκτέιλ γρίπης και COVID-19 στην Ευρώπη το φθινόπωρο αλλά κυρίως τον επερχόμενο χειμώνα.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλας Κυριακίδου, όπου έκρουσε το κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας “η COVID-19 θα κυκλοφορεί παράλληλα με την εποχική γρίπη κατά την επερχόμενη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο και πρέπει να είμαστε έτοιμοι”.

Μάλιστα, η Ελληνίδα Επίτροπος, ανέφερε ότι η «αυτή η πιθανή διπλή απειλή θα θέσει τα ευάλωτα άτομα σε αυξημένο κίνδυνο και θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στα νοσοκομεία και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Ο εμβολιασμός είναι το πιο αποτελεσματικό μας εργαλείο κατά των δύο ιών, και ως εκ τούτου ενθαρρύνω όλους όσοι το δικαιούνται, ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους, να ακολουθήσουν τις επιστημονικές συστάσεις και να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό».

Εμβολιασμός και καραντίνα

Σημειώνεται πως, τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών παρακολουθούν στενά όλα τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα για τη γρίπη και την COVID-19 και αναμένεται να προχωρήσουν σε ισχυρές συστάσεις για τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων και ευάλωτων ατόμων.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα κληθούν να κάνουν από τον Οκτώβριο το αντιγριπικό εμβόλιο οι άνω των 60 ετών και τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, καθώς και οι επαγγελματίες υγείας αλλά και όσοι διαμένουν και εργάζονται σε κλειστές δομές.

Μετά το πράσινο φως που πήρε από την επιτροπή το προσαρμοσμένο εμβόλιο Comirnaty XBB.1.5 για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, αναμένονται να ξεκινήσουν και στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί για μια αναμνηστική δόση έναντι της COVID-19. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, συνεδριάζει το πρωί της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αξιολογήσει τα δεδομένα και να προχωρήσει σε συστάσεις εμβολιασμού.

Σύμφωνα με το ECDC, η απόφαση για εμβολιασμό ή μη των παιδιών και άνω εναπόκειται στις εθνικές αρχές των Ευρωπαικών χωρών.

Πάντως, σε περίπτωση που ο εμβολιασμός κρίνεται απαραίτητος, τα παιδιά άνω των 5 ετών, θα λαμβάνουν μία μόνο δόση.

Προτεραιότητα για τον εμβολιασμό σύμφωνα με το ECDC πρέπει να δοθεί στα άτομα 60 ετών και άνω, τους ασθενείς σε ανοσοκαταστολή και όσους πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής COVID-19.

Η τελευταία οδηγία της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για αναμνηστική δόση κατά της COVID-19 αφορούσε :

  • Όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω,
  • Ατομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού,
  • Διαμένοντες και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων,
  • Επαγγελματίες υγείας,
  • Διαβιούντες με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα,
  • Φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από κορονοϊό

Διαβάστε επίσης 

Ειδικευόμενοι γιατροί: Προβληματίζουν οι ελλείψεις, τα στοιχεία από την 1η ΥΠΕ

Ο νέος κίνδυνος για τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.