Μαρία Θεοδωρίδου: Σπάνιες οι περιπτώσεις θρομβώσεων με AstraZeneca

Νεότερα δεδομένα για τα περιστατικά των θρομβωτικών επεισοδίων σε όσους έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca παρουσίασε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος ”Ελευθερία”, αναφέροντας πως τις τελευταίες 20 μέρες το θέμα έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πολλών επιστημόνων στην Ευρώπη, με σκοπό τη διερεύνηση των συμβάντων που αναφέρθηκαν στις αρχές Μαρτίου.

Όπως είπε, τα οφέλη του είναι πολύ περισσότερα και υπερπηδούν τους όποιους σπάνιους κινδύνους από παρενέργειες.

«Είναι ένα εμβόλιο που αυτού του τύπου οι αναφορές (σ.σ. για τα περιστατικά θρομβώσεων) κλονίζουν την εμπιστοστύνη. Ο ΕΜΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι τα πλεονεκτήματα υπερτερούν από τις τυχόν παρενέργειες», είπε, μιλώντας για 28 περιπτώσεις τέτοιου τύπου παρενεργειών σε σύνολο 17.000.000 δόσεων εμβολίων.

«Υπάρχει ένας βασικός μηχανισμός για να σκεφτούμε πώς μπορούμε να τον διαγνώσουμε και να τον αναστείλουμε», σημείωσε η κα Θεοθωρίδου και πρόσθεσε : «Τα θρομβωτικά επεισόδια που σχετίζονται με το εμβόλιο της Astrazeneca δεν διαφέρουν από τα θρομβωτικά επεισόδια που παρατηρούνται στον γενικό πληθυσμό και δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας για να γίνει το εμβόλιο».

Η ίδια είπε ακόμα πως έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που μπορεί να γίνει έγκαιρη διάγνωση για τέτοιου είδους επεισόδια αλλά και θεραπευτική αντιμετώπιση: «Ελπίζουμε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα μπορέσουν να δώσουν σύντομα απαντήσεις για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο της Astrazeneca για να επανέλθει η εμπιστοσύνη, καθώς είναι ένα ισχυρό όπλο».

Επιπλέον, τόνισε πως οι εμβολιασμοί επιταχύνονται, λέγοντας: «Μια κοινή παρατήρηση είναι πως ένας σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας έχει μεγάλο φόβο για τις αλλεργικές αντιδράσεις, όπως και οι γιατροί. Αυτός ο συνδυασμός οδηγεί πολλά άτομα στο να μην εμβολιάζονται.

Ας θυμήσω ότι η μόνη περίπτωση που αντενδείκνυται ο εμβολιασμός, είναι αν ένα άτομο έχει εκδηλώσει σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση κι έχει χρειαστεί νοσηλεία. Οι κοινές αλλεργίες, ειδικά τώρα με την άνοιξη, είτε σε φάρμακα, είτε στο καουτσούκ και το λάτεξ, δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό, είπε χαρακτηριστικά, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.

Ξεκαθάρισε τέλος ότι ιστορικό θρομβώσεων δεν αποτελεί αντένδειξη εμβολιασμού. Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να μπορέσουν να δώσουν τις σωστές απαντήσεις για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο, το οποίο είναι ισχυρό όπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.