Ουγγαρία και Μάλτα, πρωταθλήτριες Ευρώπης στον εμβολιασμό

Η Ουγγαρία και η Μάλτα αναδεικνύονται πρωταθλήτριες Ευρώπης στον εμβολιασμό κατά της νόσου Covid-19, έχοντας ήδη εμβολιάσει πάνω από 21% των πληθυσμών τους.

Η Λετονία και η Βουλγαρία βρίσκοντα πολύ πίσω στα εμβολιαστικά προγράμματα, με εμβολιασμένο περίπου 5% των πληθυσμών τους.

11,7% του ελληνικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με μια τουλάχιστον δόση

Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, έχοντας καλύψει με τουλάχιστον μια δόση εμβολίου το 11,7% του πληθυσμού. Πλήρως εμβολιασμένο είναι το 5,7% του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC), μέχρι χθες 27 Μαρτίου, είχαν χορηγηθεί στη χώρα μας 1.535.561 δόσεις εμβολίων.

Σχεδόν 65 εκατομμύρια δόσεις έχουν χορηγηθεί 

Μέχρι χθες είχαν διανεμηθεί συνολικά στην Ευρώπη 80.620.107 δόσεις εμβολίων και είχαν χορηγηθεί 64.911.984 από αυτές.

Οι Pfizer / BioNTech έχουν διανείμει τις περισσότερες δόσεις εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πάνω από 54,3 εκατομμύρια. Ακολουθεί η AstraZeneca με 18,4 εκατομμύρια και η  Moderna με 5,7 εκατομμύρια δόσεις.

Έχουν διανεμηθεί ακόμη πάνω από μισό εκατομμύριο δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik ενώ καταγράφονται και πάνω 900.000 δόσεις αγνώστων εμβολίων, χωρίς να διευκρινίζεται το πού έχουν διανεμηθεί αυτές.

Θα προλάβουμε;

Το μεγάλο στοίχημα για την Ευρώπη είναι να επιτύχει  70% εμβολιαστική κάλυψη μέσα στο καλοκαίρι. Αυτό είναι το ποσοστό που μπορεί να εξασφαλίσει τη λεγόμενη ανοσία αγέλης και να επιτρέψει επιστροφή στην κανονική οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα θεωρείται απίθανο να επιτευχθεί αυτό μέσα στους επόμενους 4 μήνες. Καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν φαίνεται να μπορεί να καλύψει 70% του πληθυσμού της μέσα σε αυτό το διάστημα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε πρόσφατα σε ορισμένες διορθωτικές κινήσεις όσον αφορά τις εξαγωγές εμβολίων, προσδοκώντας μεγαλύτερη επάρκεια εμβολίων για το έδαφός της.

Επιπλέον, σύντομα αναμένονται τα εμβόλια της Johnson & Johnson τα οποία χορηγούνται σε μια δόση και θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στα ευρωπαϊκά εμβολιαστικά προγράμματα.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, η κυβέρνηση επιμένει ότι ο εμβολιασμός προχωρά με βάση το σχεδιασμό και ότι ο στόχος του 70% μέχρι το καλοκαίρι είναι εφικτός.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.