Νέοι κανόνες για τις εξαγωγές εμβολίων από την Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισήγαγε τις αρχές της αμοιβαιότητας και της αναλογικότητας ως νέα κριτήρια που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για την έγκριση εξαγωγών εμβολίων απο τον αρμόδιο μηχανισμό.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, πρόκειται για ένα σύστημα που θα βελτιώσει σημαντικά τη διαφάνεια των εξαγωγών.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι «ενώ τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν το τρίτο κύμα της πανδημίας και δεν παραδίδουν όλες οι εταιρείες με βάση το συμβόλαιό τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μόνος μεγάλος παραγωγός του ΟΟΣΑ που συνεχίζει να εξάγει εμβόλια σε μεγάλη κλίμακα σε δεκάδες χώρες. Όμως οι ανοιχτοί δρόμοι πρέπει να τρέχουν και προς τις δύο κατευθύνσεις. Γι’αυτό η Επιτροπή θα εισαγάγει τις αρχές της αμοιβαιότητας και της αναλογικότητας στον υφιστάμενο μηχανισμό έγκρισης της ΕΕ».

Οι αλλαγές

Ο νέος κανονισμός εισάγει δύο αλλαγές στο σύστημα εξαγωγών.

Πλέον, εκτός από τον αντίκτυπο μιας προγραμματισμένης εξαγωγής στην εκπλήρωση των συμφωνιών αγοράς που έχει συνάψει η ΕΕ με τους παρασκευαστές εμβολίων, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη:

  1. Η Αμοιβαιότητα, εάν δηλαδή η χώρα προορισμού  περιορίζει τις δικές της εξαγωγές εμβολίων ή πρώτων υλών για εμβόλια
  2. Αναλογικότητα, εάν δηλαδή οι επιδημιολογικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα προορισμού είναι καλύτερες ή χειρότερες από της ΕΕ και ποιο είναι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης.

Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή πρέπει να αξιολογήσουν εάν οι ζητούμενες εξαγωγές δεν απειλούν την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης με εμβόλια και τα συστατικά τους.

Εξαιρέσεις και διαδικασία

Η ΕΕ εξαιρεί από το νέο κανονισμό τις εξαγωγές εμβολίων που προορίζονται φια ανθρωπιστική βοήθεια.

Τα κράτη – μέλη αποφασίζουν για τις αιτήσεις έγκρισης σύμφωνα με τη γνώμη της Επιτροπής.

Μέχρι σήμερα, η Ευρώπη έχει εξαγάγει 43 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε 33 διαφορετικούς προορισμούς.

Οι προορισμοί εξαγωγής περιλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο (με περίπου 10,9 εκατομμύρια δόσεις), τον Καναδά](6,6 εκατομμύρια), Ιαπωνία (5,4 εκατομμύρια), Μεξικό (4,4 εκατομμύρια), Σαουδική Αραβία (1,5 εκατομμύρια), Σιγκαπούρη (1,5εκατομμύρια), Χιλή (1,5 εκατομμύρια), Χονγκ Κονγκ (1,3 εκατομμύρια), Κορέα (1,0 εκατομμύρια) και Αυστραλία (1,0 εκατομμύρια) αναφέρει η Κομισιόν.

Πηγή: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης

Οι ΗΠΑ λοιδωρούν την Ευρώπη για τη στρατηγική του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού

Διαφωνίες στην Ευρώπη για την κατανομή των εμβολίων της Covid-19 (upd)

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.