Το παζλ του self-testing, των εμβολιασμών και της αύξησης των κρουσμάτων στη συνεδρίαση της επιτροπής

Συνεδριάζει σήμερα το πρωί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και το απόγευμα στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας θα γίνουν γνωστές οι εκτιμήσεις των ειδικών για την επιδημιολογική κατάσταση, την εμβολιαστική κάλυψη – χαμηλή μέχρι σήμερα – αλλά και για το self-testing.

Η κυβέρνηση, όπως και διάφοροι επαγγελματικοί κλάδοι έχουν θέσει ερωτήματα, στην επιτροπή σχετικά με το άνοιγμα κάποιων επαγγελματικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα εξετάσουν μία σειρά γεγονότων που είναι αλληλένδετα μεταξύ τους, ενώ θα λάβουν υπόψη τους και τα αποτελέσματα της προχθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής των Επιδημιολόγων για την πορεία της επιδημίας κορονοϊού σε ολόκληρη τη χώρα.

Όπως όλα δείχνουν, η επιδημία έχει καταφέρει να επιταχύνει και προπορεύεται, αφού τα περιοριστικά μέτρα, δεν έχουν σταθεί εμπόδιο στην εξάπλωση, εκτός από το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ και μετά, αφού όλοι συγκλίνουν στην άποψη ότι πλέον ο κορονοϊός κινείται ενδοοικογενειακά.

Κορύφωση του τρίτου κύματος

Ένα άλλο σημείο στο οποίο αναμένεται να σταθούν οι επιστήμονες είναι το πότε θα κορυφωθεί το τρίτο κύμα.

Άλλοι εκτιμούν ότι μπορεί ήδη να βρισκόμαστε στην κορύφωση και άλλοι ότι θα την δούμε μετά από 7-10 μέρες.

Εμβόλια με το… σταγονόμετρο

Την ίδια στιγμή, ο εμβολιασμός προχωρά μεν αλλά σίγουρα δεν είναι στα επιθυμητά ποσοστά, λόγω καθυστερήσεων στην παράδοση των εμβολίων. Με βάση τον σχεδιασμό μέχρι το τέλος Απριλίου η ανοσία του πληθυσμού θα είναι περίπου στο 20% και η ικανοποιητική ανοσία πληθυσμού θα επιτευχθεί από τα μέσα προς το τέλος καλοκαιριού.

Και τέλος οι επιστήμονες πρέπει να εξετάσουν κατά πόσο ένα σύστημα self-testing θα βοηθήσει ή θα περιπλέξει την κατάσταση αλλοιώνοντας την επιδημιολογική εικόνα που διαμορφώνεται από τις εξετάσεις που γίνονται κάτω από την ευθύνη των γιατρών και του ΕΟΔΥ.

Δείτε επίσης

Ραντεβού για εμβόλιο κατά του κορονοϊού από σήμερα για τα άτομα 70-74 ετών

Με διαδικασία fast track η προμήθεια των self tests – όλες οι προδιαγραφές

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.