Με διαδικασία fast track η προμήθεια των self tests – όλες οι προδιαγραφές

Με διαδικασία εξπρες δρομολογεί η κυβέρνηση την προμήθεια των self tests τα οποία από τον ερχόμενο μήνα θα διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία σε όλους τους πολίτες.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανάρτησε στη Διαύγεια τη σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την προμήθεια τα μεσάνυχτα της 24ης Μαρτίου και η προθεσμία που δίνεται στους ενδιαφερόμενους προμηθευτές είναι μέχρι τα μεσάνυχτα της 27ης Μαρτίου. Οι προσφορές, σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, θα ανοιχθούν την ερχόμενη Κυριακή 28 Μαρτίου.

Η διαδικασία χαρακτηρίζεται επείγουσα και αφορά την προμήθεια 10 εκατομμυρίων τεστ. Τόσα θα χρειαστούν – σύμφωνα με όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση – για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου της αυτοεξέτασης. Αυτό γιατί η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι κάθε πολίτης θα προμηθεύεται ένα τέτοιο τεστ την εβδομάδα.

«Επιτακτική ανάγκη»

Το σχετικό έγγραφο αναφέρει οτι είναι «άμεση και επιτακτική η ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων σε όλο τον ελληνικό πληθυσμό για τον σκοπό περιορισμού της πανδημίας, με τη διαδικασία του self-testing στα φαρμακεία της χώρας από τους ίδιους τους πολίτες».

Αναφέρεται ακόμη οτι η ανάγκη αυτή προκύπτει και από την «ιδιαίτερα μεγάλη επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η οποία συνδέεται με την απρόβλεπτη και σημαντική αύξηση της βρετανικής μετάλλαξης του ιού στη χώρα μας και την ευρύτερη και αιφνίδια αρνητική εξέλιξη της πανδημίας κατά τον μήνα Μάρτιο, η οποία καθιστά επιβεβλημένη την προμήθεια των ταχέων διαγνωστικών τεστ το συντομότερο δυνατό».

Τεχνικές προδιαγραφές

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναφέρει μια σειρά από προδιαγραφές για τα τεστ αυτοεξέτασης:

Έτσι, το τεστ που θα προτιμηθεί πρέπει:

  • Να ανιχνεύει αντιγόνο SARS-CoV-2
  • Να εκτελείται σε δείγματα σιέλου ή ρινικού επιχρίσματος
  • Να μπορεί να φυλάσσεται για πάνω από 2 μήνες, σε συνθήκες θερμοκρασίας δωματίου (5 με 30 βαθμοί Κελσίου)
  • Να παρέχεται σε συσκευασία μαζί με τον απαιτούμενο εξοπλισμό, χωρίς να απαιτείται προμήθεια επιπλέον αναλώσιμων.
  • Να διανέμεται ατομικά.
  • Να είναι εύκολο στην χρήση του, προοριζόμενο για ατομική χρήση και από μη επαγγελματία υγείας, και να συνοδεύεται από οδηγίες χρήσης με εικονίδια για την εύκολη κατανόηση της διαδικασίας από μη ειδήμονες.
  • Να δίνει αποτέλεσμα το πολύ μέσα σε 20 λεπτά. Ο
  • Η συσκευασία (kit) να φέρει πιστοποιητικό CE-IVD τουλάχιστον για επαγγελματική χρήση, με βάση την οδηγία 98/79/EC 9.
  • Να έχει σχετική ευαισθησία ≥ 80% και σχετική ειδικότητα ≥ 99 % σε σύγκριση με τη  μοριακή μέθοδο ανίχνευσης του ιού.

Αναλυτικά η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εδώ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.