Μεγάλη διασπορά της COVID-19 στην κοινότητα – 1η σε κρούσματα στους άνω των 65 η Ελλάδα

Μπορεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να σήμανε τη λήξη του συναγερμού για την COVID-19, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει. Η Ελλάδα είναι 1η σε κρούσματα στους άνω των 65 ετών στην Ευρώπη και η διασπορά στην κοινότητα παραμένει μεγάλη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ποδοσφαιρική ομάδα του Παναθηναϊκού, στην οποία εντοπίστηκαν 29 κρούσματα.

Η χώρα μας επί μακρόν είχε σπάσει όλα τα αρνητικά ρεκόρ θανάτων, κρουσμάτων και νοσηλειών. Στην τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) φαίνεται ότι είμαστε η μόνη χώρα με αυξητική τάση στις νέες μολύνσεις από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

1η σε κρούσματα, 5η σε θανάτους

Πιο συγκεκριμένα η Ελλάδα έχει 151,9 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Ακολουθεί η Γαλλία με 131 και το Λουξεμβούργο με 70. Όσο για τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αυτός δεν ξεπερνάει τα 51,8 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού – η χώρα μας, δηλαδή, είναι τρεις φορές επάνω.

Την 1η θέση έχουμε και στις νέες μολύνσεις στους άνω των 65 ετών. Ειδικότερα έχουμε 275 ανά 100.000 πληθυσμού, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 112,4 ανά 100.000 πληθυσμού. Μετά την Ελλάδα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ακολουθεί η Γαλλία, η Φινλανδία, η Εσθονία και το Λουξεμβούργο.

Επιπλέον η χώρα μας είναι στη 2η θέση στην Ευρώπη όσον αφορά στις νοσηλείες (7 ανά 100.000 πληθυσμού) – πρώτη εδώ είναι η Εσθονία με 7,4 ανά 100.000.

Σχετικά με τους θανάτους, μετά από ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα που η Ελλάδα ήταν στην 1η θέση, πλέον είναι στην 5η, με 9,8 θανάτους ασθενών ανά εκατομμύριο – η μέση ευρωπαϊκή αναλογία είναι 4,2 θάνατοι ασθενών με COVID-19 ανά εκατομμύριο.

Τι λέει ο ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με τις καταγραφές του ΕΟΔΥ οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες εμφανίζουν αύξηση και σε σύγκριση με άλλες χώρες – αν εξαιρεθεί ίσως η Γαλλία – η αποδρομή γίνεται με βραδείς ρυθμούς.

Την ίδια ώρα εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της νέας παραλλαγής “Αρκτούρος”, που θεωρείται πολύ μεταδοτική. Έλληνες επιστήμονες, πάντως, εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Όπως λένε, είναι νωρίς για να υποστηρίξουν ότι η νέα παραλλαγή θα οδηγήσει σε αύξηση νοσηλειών ή θανάτων.

Διαβάστε επίσης

Γεράσιμος Σιάσος: Ποιος είναι ο καθηγητής – φαβορί για την Πρυτανεία του ΕΚΠΑ

Η έρευνα του WorldData καταρρίπτει τους μύθους: Οι Έλληνες έχουν από τα πιο μικρά ανδρικά μόρια στον κόσμο

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.