Τον Ιούνιο θα είναι έτοιμο το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό μετακινήσεων

Με επέιγουσες διαδικασίες προχωρεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην υιοθέτηση του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού για τις μετακινήσεις, το οποίο είχε την προηγούμενη εβδομάδα εγκρίνει η Κομισιόν.

Αυτό σημαίνει ότι η πρόταση θα εξεταστεί άμεσα στην Ολομέλεια και οτι το πιστοποιητικό θα είναι λειτουργικό τον Ιούνιο.

Το πιστοποιητικό θα μπορούν να εκδώσουν όσοι έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, όσοι έχουν αρνητικό τεστ και όσοι έχουν αναρρώσει από τη νοσο Covid-19.

Θα χορηγείται δωρεάν, σε έντυπη ή ψηφιακή μορφή, με έναν κωδικό QR για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της αυθεντικότητάς του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη, μέσω της οποίας θα επαληθεύονται όλα τα πιστοποιητικά που εκδίδονται στην Ευρώπη. Τα κράτη – μέλη θα είναι αρμόδια να θέτουν τους κανόνες που θα ισχύουν για τους κατόχους του πιστοποιητικού στο έδαφός τους.

Τα βασικά στοιχεία του προτεινόμενου κανονισμού είναι: 

  • Προσβάσιμα και ασφαλή πιστοποιητικά για όλους τους πολίτες της ΕΕ:Κανένα δεδομένο προσωπικού χαρακτήρα των κατόχων των πιστοποιητικών δεν θα περνά μέσω της πύλης ούτε θα διατηρείται από το κράτος μέλος που πραγματοποιεί την επαλήθευση.
  • Απαγόρευση των διακρίσεων: Όλοι οι πολίτες —εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι— θα πρέπει να μπορούν να επωφεληθούν από το ψηφιακό πιστοποιητικό, όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ.
  • Μόνο ουσιώδεις πληροφορίες: Τα πιστοποιητικά θα περιέχουν ένα περιορισμένο σύνολο πληροφοριών, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο / την εξέταση / την ανάρρωση και τον μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό του πιστοποιητικού.

Που θα ισχύει το πιστοποιητικό

Το ψηφιακό πιστοποιητικό θα ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα είναι ανοιχτό για την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

Το πιστοποιητικό θα πρέπει να εκδίδεται για τους πολίτες της ΕΕ και τα μέλη των οικογενειών τους, ανεξάρτητα από την ιθαγένειά τους. Θα πρέπει, επίσης, να εκδίδεται για υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν στην ΕΕ και για επισκέπτες που έχουν δικαίωμα να ταξιδέψουν σε άλλα κράτη μέλη.

Το σύστημα του ψηφιακού πιστοποιητικού αποτελεί προσωρινό μέτρο. Θα ανασταλεί μόλις ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοινώσει το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.