ΕΟΔΥ: 109 θάνατοι και 117 διασωληνωμένοι ασθενείς την τελευταία εβδομάδα από κορονοϊό- Σε αποδρομή η γρίπη

Αύξηση στις επισκέψεις σε γιατρούς με γριπώδη συνδρομή αλλά μείωση της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα κατά την εβδομάδα, από 6 έως 12 Φεβρουαρίου, αναφέρει η Εβδομαδιαία Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης Αναπνευστικών Λοιμώξεων, του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, όσον αφορά τον κορονοϊό, είναι μειωμένες οι εισαγωγές και οι διασωληνωμένοι στη χώρα μας. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 117 ενώ 109 έχασαν τη μάχη από επιπλοκές του κορονοϊού, μέσα σε 7 ημέρες.

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)

Καταγράφηκε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα. Η αύξηση αφορούσε τις ηλικίες 15-64 και 65 ετών.

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

Η  θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων ήταν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα.  Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρουσίασε μείωση, όπως και  ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 117 καταγράφηκαν 109 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 83 έτη (εύρος 49-98).

Να σημειωθεί ότι, η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον, ενώ η  υπο-παραλλαγή BQ.1.1. είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.5, με αυξητική τάση συχνότερη υπο-παραλλαγή της BA.2 παραμένει η BA.2.75 (49%), ακολουθούμενη από την υποπαραλλαγή CH.1.1 (29%) και την υπο-παραλλαγή XBB.1.5 (19%)

Τέλος, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε 5 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ιός της γρίπης

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα δεν παρουσίασε μεταβολή.Καταγράφηκαν 2 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία
ΜΕΘ, ενώ όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ,  δεν καταγράφηκε νέος θάνατος την εβδομάδα 06/2023 από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 06/2023 νοσηλεύτηκαν 61 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 19 θάνατοι.

Κατά το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 266 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), εκ των οποίων 261 (98%) ήταν στελέχη τύπου Α και 5 (2%) ήταν στελέχη τύπου Β από τα 260 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, 246 (95%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 14 (5%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

Η θετικότητα παρουσίασε μείωση

Διαβάστε επίσης 

Βρετανία: Το NHS πλήρωσε σε ιδιωτικά νοσοκομεία 2 δισεκατομμύρια λίρες στην πανδημία, αλλά περιέθαλψαν πολύ λιγότερους με COVID-19

Τσικνοπέμπτη στην Αττική με γλέντι και παραδοσιακά έθιμα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.