Η COVID-19 στην εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 7 φορές

Η μόλυνση από την COVID-19 στην εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 7 φορές, προειδοποιεί μια νέα μελέτη. Τα ανησυχητικά ευρήματα των ερευνητών στο Πανεπιστήμιο George Washington υποδηλώνουν επίσης ότι η COVID-19 στην εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο το μωρό να χρειαστεί εντατική φροντίδα.

Οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν επίσης «σημαντικά αυξημένο» κίνδυνο να χρειαστούν εντατική θεραπεία και 23 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πνευμονία, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ Global Health. Οι επιστήμονες λένε ότι τα ευρήματά τους ενισχύουν τις επείγουσες εκκλήσεις στις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Η μελέτη για την COVID-19 στην εγκυμοσύνη

«Αυτή η μελέτη παρέχει τα πιο ολοκληρωμένα στοιχεία μέχρι σήμερα που υποδηλώνουν ότι η COVID-19 αποτελεί απειλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», λέει η Emily Smith, επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Τζορτζ Ουάσιγκτον, όπως αναφέρει το studyfinds.org.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία του εμβολιασμού κατά της COVID-19 σε όλες τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας».

Παρά τον αυξανόμενο αριθμό μελετών που εξετάζουν τις επιπτώσεις της COVID-19 στην εγκυμοσύνη, οι ερευνητές λένε ότι πολλές γυναίκες σε αυτό το ηλικιακό εύρος που εξακολουθούν να είναι ανεμβολίαστες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γυναίκες διστάζουν ή αποφεύγουν τα εμβόλια και τις επαναληπτικές δόσεις επειδή δεν πιστεύουν ότι ο ιός αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τις νεαρές γυναίκες ή δεν είναι βέβαιες για τις επιπτώσεις που θα έχει ένα τέτοιο εμβόλιο στο αγέννητο παιδί τους.

Η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε δεδομένα ασθενών από 12 μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε 12 χώρες, στις οποίες συμμετείχαν περισσότερες από 13.000 έγκυες γυναίκες.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι, σε σύγκριση με τις μη μολυσμένες έγκυες γυναίκες, εκείνες που είχαν μολυνθεί με COVID-19 είχαν επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού. Είχαν επίσης περισσότερες από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν εντατική θεραπεία ενώ βρίσκονταν στο νοσοκομείο.

Οι έγκυες γυναίκες με COVID είχαν επίσης περίπου 15 φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν αναπνευστήρα και 23 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πνευμονία.

Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν επίσης ότι οι έγκυες ασθενείς είχαν περισσότερες από πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν θρόμβους αίματος που μπορεί να προκαλέσουν πόνο, πρήξιμο ή άλλες απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Τα μωρά που γεννιούνταν από γυναίκες που είχαν μολυνθεί με COVID είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών μετά τη γέννηση. Αυτά τα παιδιά αντιμετώπιζαν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννηθούν πρόωρα.

Διαβάστε επίσης

Τσάι: Ποιο είδος καίει το λίπος και τονώνει τον μεταβολισμό

ΕΟΠΥΥ: Συνταγογράφηση ειδικών θεραπειών από παιδιάτρους 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.