Τσάι: Ποιο είδος καίει το λίπος και τονώνει τον μεταβολισμό

Το τσάι σχετίζεται με κάθε είδους οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων και διαβήτη. Και ως μέρος μιας ολοκληρωμένης διατροφής, το τσάι μπορεί επίσης να βοηθήσει να χάσετε κιλά και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.

Ενώ υπάρχει ποικιλία τροφών, ποτών και ασκήσεων που μπορούν ενδεχομένως να βοηθήσουν στη βελτίωση του μεταβολισμού σας για να χάσετε βάρος, μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητές σας επιλέγοντας συγκεκριμένα ποτά που μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας με βάση τα θρεπτικά συστατικά και τα αντιοξειδωτικά που έχουν. Για παράδειγμα, η κατανάλωση συγκεκριμένων ειδών τσαγιού μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του μεταβολισμού και να αυξήσει τις πιθανότητές σας να χάσετε βάρος.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι βοηθάει στην αύξηση της οξείδωσης του λίπους, που σημαίνει ότι βοηθά στη μετατροπή του λίπους σε ενέργεια, η οποία με τη σειρά της προωθεί την απώλεια βάρους, εξηγεί στο eatthis.com, η διατροφολόγος Vandana Sheth, RDN, CDCES, FAND και συγγραφέας του My Indian Table: Quick & Tasty Vegetarian Recipes.

Αυτό συμβαίνει επειδή το πράσινο τσάι είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά που ονομάζονται κατεχίνες, συμπεριλαμβανομένου ενός γνωστού ως επιγαλλοκατεχίνης (EGCG), το οποίο έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την καύση λίπους, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Επειδή ωστόσο ένα φλιτζάνι πράσινου τσαγιού περιέχει 28 μικρογραμμάρια καφεΐνης, η   Best,συνιστά να το καταναλώνετε νωρίς την ημέρα, πριν από τις 4 μ.μ., ώστε να μην ενοχλεί τον ύπνο σας.

Λευκό τσάι

Έρευνες δείχνουν ότι το λευκό τσάι έχει παρόμοια αντιοξειδωτικά με το πράσινο τσάι, τα οποία προάγουν την απώλεια βάρους ενισχύοντας την καύση λίπους.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2019 έδειξε ότι το διάλυμα εκχυλίσματος λευκού τσαγιού που περιέχει πολυφαινόλες αύξησε τη διάσπαση των λιποκυττάρων.

Μαύρο τσάι

Όπως το πράσινο και το λευκό τσάι, έτσι και το μαύρο παρασκευάζεται επίσης από τα φύλλα του φυτού Camellia sinensis, το οποίο περιέχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, λέει ο Isaac Robertson, πιστοποιημένος αθλητικός διατροφολόγος, προσωπικός γυμναστής και συνιδρυτής της Total Shape. Και όπως στο πράσινο τσάι, οι πολυφαινόλες που υπάρχουν στο μαύρο τσάι μπορεί να βοηθήσουν στην προώθηση της απώλειας βάρους μειώνοντας την πρόσληψη θερμίδων και διεγείροντας τη διάσπαση του λίπους.

Μελέτη διαπίστωσε ό,τι οι υγιείς ενήλικες που έπιναν τρία φλιτζάνια μαύρο τσάι καθημερινά για τρεις μήνες έχασαν περισσότερο βάρος και παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση στην περίμετρο της μέσης από τους συμμετέχοντες που δεν έπιναν.

Τσάι με τζίντζερ

Το τσάι με τζίντζερ είναι ένα υγιεινό ρόφημα σε πολλά επίπεδα. Το τζίντζερ όχι μόνο είναι γνωστό ότι βοηθά στην ανακούφιση της ναυτίας, στην ανακούφιση του πόνου και στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και της στεφανιαίας νόσου, αλλά έχει επίσης συσχετιστεί με τη βοήθεια στην απώλεια βάρους.

Το τζίντζερ είναι μοναδικό στην απώλεια βάρους καθώς περιέχει ενώσεις γνωστές ως τζίντζερλες και σογκαόλες. Αυτές οι ενώσεις δημιουργούν μια αντιοξειδωτική δράση που μειώνει τη βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Αυτή η βλάβη οδηγεί σε αύξηση του οξειδωτικού στρες που μπορεί να προκαλέσει και να επιδεινώσει την παχυσαρκία. και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μειωμένο μεταβολισμό, ενέργεια και πολλά άλλα», λέει η Best.

Μάτσα

Αν ψάχνετε για ένα υγιεινό τσάι με καφεΐνη, δοκιμάστε το μάτσα, ένα δημοφιλές είδος πράσινου τσαγιού που είναι γνωστό ότι είναι γεμάτο με οφέλη για την υγεία

Το Mάτσα είναι ένα δημοφιλές ιαπωνικό τσάι υψηλής ποιότητας που περιέχει καφεΐνη, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες», λέει η Komova. “Η λήψη ενός φλιτζανιού τσαγιού matcha πριν από την προπόνηση έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τον μεταβολισμό και την οξείδωση του λίπους, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Η οξείδωση του λίπους είναι ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί ή καίει το σωματικό λίπος και ένα υψηλότερο ποσοστό συνεπάγεται αυξημένη απώλεια βάρους .”

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Human Kinetics Journal διαπίστωσε ότι αυτά τα οφέλη για την οξείδωση του λίπους της κατανάλωσης matcha αυξήθηκαν όταν συνοδεύονταν από ένα γρήγορο περπάτημα 30 λεπτών.

Τσάι Oolong

Όπως το πράσινο τσάι, έτσι και το oolong πιστεύεται ότι ενισχύει την απώλεια βάρους βελτιώνοντας τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μεταβολίζει το λίπος.

Πρόσφατη μελέτη σχετικά με τις επιδράσεις του τσαγιού oolong για την απώλεια βάρους βρήκε: Το 70% των σοβαρά παχύσαρκων συμμετεχόντων που έπιναν 8 γραμμάρια τσαγιού oolong την ημέρα για έξι εβδομάδες έχασαν περισσότερα από δύο κιλά και το 22% έχασαν περισσότερα από έξι κιλά. Το 64% των παχύσαρκων ατόμων και το 66% των υπέρβαρων ατόμων έχασαν περισσότερα από δύο κιλά κατά τη διάρκεια των έξι εβδομάδων.

Διαβάστε επίσης 

Το χρονοδιάγραμμα γευμάτων που βοηθά στην απώλεια βάρους

Θέλεις να τρως “σωστά”; Αυτό το στοιχείο δεν πρέπει να λείπει από την διατροφή σου

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.