Κίνα: Παγκόσμια ανησυχία για το νέο κύμα COVID-19- Τι λένε οι ειδικοί

Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες, ζητούν αρνητικό τεστ κορονοϊού (ή εναλλακτικά πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού, όπως η Ισπανία) για να επιτρέψουν την είσοδο σε αεροπορικούς ταξιδιώτες από την Κίνα, ενώ μεθαύριο Τετάρτη (04/01), οι «27» με πρωτοβουλία της σουηδικής προεδρίας συσκέπτονται εκτάκτως με στόχο να καταλήξουν σε κοινή στάση για την αντιμετώπιση του νέου κύματος COVID-19, στην πολυπληθέστερη χώρα της γης.

Στη χώρα μας,”Η κατάσταση τελεί υπό επιτήρηση και ο ΕΟΔΥ μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες παρακολουθούν με ενδιαφέρον και επιφυλακτικότητα τις μεμονωμένες συστάσεις κρατών μελών της ΕΕ, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για διαφαινόμενη απειλή και η κινητικότητα από την Κίνα προς τη χώρα μας είναι μικρή και δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση.

Προς το παρόν, παρότι τα αξιόπιστα επιδημιολογικά δεδομένα για την Κίνα σπανίζουν, οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία δεδομένου ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει αναδυθεί μια νέα παραλλαγή με διαφορετικές ιδιότητες και δυνατότητα να προκαλέσει εκτεταμένη διασπορά” συνεχίζει σε ανακοίνωσή του, ο Εθνικός Οργανισμός δημόσιας Υγείας.

Μαγιορκίνης: Δεν αποτελεί ιδιαίτερο κίνδυνο το νέο κύμα COVID-19 

Την εκτίμηση ότι δεν ελλοχεύει κάποιος ιδιαίτερος κίνδυνος από την κατάσταση στην Κίνα με την COVID-19, εξέφρασε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

«Η Κίνα αυτή τη στιγμή το μόνο που έκανε ήταν να σταματήσει την ανερμάτιστη πολιτική, η οποία στην ουσία βασάνιζε τους πολίτες της χωρίς να έχει κάποιο συγκεκριμένο στόχο. Ήταν ένας φαύλος κύκλος αυτό. Aναστρέφοντας αυτή την πολιτική έχει σαν συνέπεια υπάρχει αυξημένη κυκλοφορία του ιού στην Κίνα και επειδή δεν υπάρχει υβριδική ανοσία, υπάρχει αυξημένη πιο υψηλή κυκλοφορία από ότι υπάρχει στις υπόλοιπες χώρες. Δεν βλέπω κάποιο ιδιαίτερο κίνδυνο από την κατάσταση στην Κίνα, για εμάς σε αυτή τη φάση», σημείωσε  ο κ. Μαγιορκίνης.

Ως προς το νέο στέλεχος από τη βόρεια Αμερική, γνωστό ως ΧΒΒ15, είπε πως «πρόκειται για ένα στέλεχος το οποίο είναι η ανάμιξη από δύο στελέχη της Ο2. Φαίνεται στις πρώτες αναλύσεις ότι έχει ένα μικρό πλεονέκτημα σε σχέση με τα υπόλοιπα στελέχη που κυκλοφορούν και λέω ότι είναι μικρό διότι φαίνεται ότι είναι γύρω στο 20% ποσοστό που θεωρείται μικρό για τα δεδομένα που είχαμε, όταν ερχόντουσαν νέες παραλλαγές τα πλεονεκτήματα που είχαν είναι της τάξης του 90% και πάνω».

Πλεύρης για Κίνα- Σε κοινή γραμμή με την Ευρώπη 

Στην Κίνα και στην αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα αναφέρθηκε ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (02/01) στον ΣΚΑΪ 100,3.

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι η έξαρση που παρατηρείται οφείλεται στο γεγονός ότι ο πληθυσμός δεν έχει φυσική ανοσία

«Στην Κίνα η πολιτική “Zero COVID” ήταν αποτυχημένη και η χώρα βρίσκεται στην ίδια φάση που ήταν ένα χρόνο πριν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, ο ΠΟΥ «κρούει» το καμπανάκι του κινδύνου γιατί τα επιστημονικά στοιχεία της Κίνας για τον κορωνοϊό δεν είναι αξιόπιστα.

«Φοβόμαστε ότι η έξαρση των κρουσμάτων μπορεί να οδηγήσει σε νέες μεταλλάξεις. Οι χώρες που έχουν στενότερους δεσμούς με την Κίνα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Ωστόσο τις αποφάσεις που θα λάβουμε θα είναι σε κοινή γραμμή με την Ευρώπη», είπε ο Θάνος Πλεύρης αναφέροντας παράλληλα ότι αν κρίνεται επιτακτικό θα ακολουθήσουμε τα μέτρα που θα αποφασιστούν. Διευκρίνισε ωστόσο ότι «απαιτείται μεγάλη προσοχή» καθώς «κανείς δεν επιθυμεί πισωγύρισμα».

Διαβάστε επίσης 

Επιστρέφουν στα νοσοκομεία οι 1.700 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Πλεύρης: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να καλύψει τις ελλείψεις φαρμάκων με γενόσημα

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.