Συνεχίζεται η χορήγηση του εμβολίου Astrazeneca στην Ελλάδα, την Πέμπτη νέα ευρωπαϊκή γνωμοδότηση

Συνεχίζεται, τουλάχιστον ως την Πέμπτη, η χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca στην Ελλάδα. Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία ανέστειλαν τους εμβολιασμούς, ενώ διερευνώνται δεκάδες περιστατικά θρόμβωσης σε διάφορες χώρες, για πιθανή συσχέτιση με τον εμβολιασμό, κάτι που έως τώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) διαβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Για το ίδιο θέμα θα υπάρξει νέα γνωμοδότηση την ερχόμενη Πέμπτη.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει αποφασίσει να ακολουθεί τη γραμμή του ΕΜΑ. Έτσι, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά.

Ένα περιστατικό θρόμβωσης στην Ελλάδα

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου γνωστοποίησε ότι υπήρξε και στη χώρα μας επεισόδιο θρόμβωσης σε άτομο που είχε πρόσφατα εμβολιαστεί με το εν λόγω εμβόλιο. Μέχρι ώρας, δεν έχει επιβεβαιωθεί η συσχέτιση του επεισοδίου με τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, έως τώρα έχουν χορηγηθεί 170.000 δόσεις του εμβολίου και αυτό ήταν το μοναδικό περιστατικό.

Τα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων που προέκυχαν σε ορισμένες χώρες σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της , συζητήθηκαν σε συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, την Κυριακή 14 Μαρτίου.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα επιστημονκιά δεδομένα , η Επιτροπή έκρινε ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει.

Σημειώνεται τέλος ότι, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνουν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν και αξιολογούν αδιάλειπτα όλες τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων κατά της νόσου Covid-19, με σκοπό την προάσπιση της υγείας των πολιτών της χώρας μας.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.