Κορονοϊός: Οι επόμενες 15 ημέρες θα κρίνουν το άνοιγμα ορισμένων δραστηριοτήτων

Αργει, ως φαίνεται η ουσιαστική αποκλιμάκωση του τρίτου επιδημικού κύματος στη χώρα.

Οι ειδικοί διαπιστώνουν πως παρά το συνεχιζόμενο αυστηρό lockdown, ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού παραμένει υψηλός ενώ πλέον τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται μεταξύ των ηλικίων 20 και 60, γεγονός που καταδεικνύει την κινητικότητα του πληθυσμού, άρα τη μη συμμόρφωση στους περιορισμούς.

Ασφυκτική συνεχίζει να είναι η πίεση που δέχεται το Σύστημα Υγείας, λόγω της έκρηξης του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19, την ίδια ώρα που οι μεταλλάξεις του κορονοϊού είναι κυρίαρχες.

Ο δείκτης αναπαραγωγής της λοίμωξης την επικράτεια ξεπέρασε τη μονάδα και πλέον αγγίζει το 1.06, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν τα καθημερινά κρούσματα κυρίως στην Αττική παρά το πολυήμερο lockdown.Το Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.512 νέες μολύνσεις σε συνολο  50.339 τεστ, με τις 1.180 στην Αττική και 264 στη Θεσσαλονίκη.

52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, 545 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Οι γιατροί βλέπουν όλο και νεότερους ασθενείς να εισάγονται στις μονάδες Cobid-19. 

Το στοίχημα είναι το ΕΣΥ να αντέξει για τις επόμενες δύο εβδομάδες, έως ότου αρχίσουν να αποδίδουν τα μέτρα από το νέο lockdown που εφαρμόστηκε πριν από περίπου μία εβδομάδα.

Στο επιστημονικό μικροσκόπιο βρίσκονται οι μεταλλάξεις του ιού

Η κυκλοφορία των μεταλλαγμένων στελεχών επιταχύνει τη διασπορά, καθώς φαίνεται πως είναι πιο μεταδοτικά. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Γονιδιωματικής για τις μεταλλάξεις του Sars-CoV-2, έχουν εργαστηριακά επιβεβαιωθεί, 2.144 περιστατικά λοίμωξης από μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Από αυτά, τα 2.047 αφορούν τη βρετανική μετάλλαξη, τα 51 τη νοτιοαφρικανική, ενώ 2 βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Σε εξέλιξη η επιχείρηση Ελευθερία

Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθει 1.283.472, εμβολιασμοί οι ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 57%, οι ηλικιωμένοι 80-84 ετών σε ποσοστό 58%, οι ηλικίας 75-79 ετών σε ποσοστό 75% και οι ηλικίας 60-64 ετών σε ποσοστό 50%.

Σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό μεταμοσχευμένοι, νεφροπαθείς, ογκολογικοί ασθενείς με πρόσφατη διάγνωση, ανοσοκατεσταλμένοι και ασθενείς με κυστική ίνωση.

Αφού ολοκληρωθούν τα ραντεβού της ομάδας Α, θα ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 70-74, και ακολούθως για την ηλικιακή ομάδα 65-69.

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.