Τα νέα εμβόλια, οι θάνατοι τον Αύγουστο και η άνοδος στην Αττική

Παρά την αποδρομή της COVID-19 το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, η επιστροφή των εκδρομέων στην Αττική έφερε – όπως ήταν αναμενόμενο – μεγαλύτερη διασπορά των κρουσμάτων. Οι θάνατοι τον Αύγουστο ήταν αυξημένοι, αλλά τις ελπίδες αναζωπυρώνει η άδεια χρήσης επείγουσας ανάγκης στα επικαιροποιημένα εμβόλια των φαρμακευτικών εταιρειών Pfizer και Moderna.

Το σίγουρο είναι ότι μπαίνουμε σε μια νέα φάση και ότι αυτό το φθινόπωρο μπορεί να επίκειται νέα έξαρση της επιδημίας – όπως εκτιμούν οι επιστήμονες – αλλά τα επικαιροποιημένα εμβόλια υπόσχονται να προσφέρουν πιο ισχυρή προστασία, τόσο έναντι της σοβαρής νόσησης, όσο και έναντι των υποπαραλλαγών Όμικρον 4 και 5, που εξακολουθούν να προκαλούν πάρα πολλά κρούσματα και πολλούς θανάτους καθημερινά σε όλο τον κόσμο.

Αύξηση οι θάνατοι τον Αύγουστο

Τον Αύγουστο οι θάνατοι λόγω επιπλοκών της COVID-19 παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 10% σε σχέση με τον Ιούλιο. Τα νησιά και γενικά οι τουριστικοί προορισμοί “έβραζαν” και η κατάργηση του συνόλου των μέτρων συνέτεινε σε αυτό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, για διάστημα 4 εβδομάδων τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, οι θάνατοι αυξήθηκαν από 38 ανά ημέρα τον Ιούλιο σε 42 τον Αύγουστο κατά μέσο όρο. Τα περισσότερα θύματα του ιού ήταν ηλικιωμένα άτομα, με υποκείμενα νοσήματα, οι οποίοι δεν είχαν κάνει τη δεύτερη αναμνηστική δόση του εμβολίου. Μάλιστα φαίνεται ότι κατέληξαν εκτός ΜΕΘ.

Επιστήμονες δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν ότι η 4η δόση του εμβολίου (2η αναμνηστική) συμβάλλει στην προστασία από σοβαρή νόσηση και από νοσηλεία. Ο κίνδυνος από τις επιπλοκές του κορωνοϊού παραμένει και οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές είναι.

Τα ερωτήματα για τις Όμικρον 4 και 5

Το ζήτημα είναι ότι τα επίπεδα εμβολιασμού με την 4η δόση παραμένουν απίστευτα χαμηλά και ότι κανείς δεν είναι βέβαιος ότι οι πολίτες θα παρακινηθούν να κάνουν το εμβόλιο ενόψει του χειμώνα. Ειδικά που δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή σαφείς ενδείξεις, ότι τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια προστατεύουν, όντως, από τις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5, που εξακολουθούν να επικρατούν.

Δεδομένα σε ανθρώπους σχετικά με τα νέα εμβόλια δεν είναι διαθέσιμα και δεν αναμένεται να είναι, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές τις προσεχείς εβδομάδες.
Οι δοκιμές έγιναν μόνο σε πειραματόζωα (ποντίκια).

Τα ευρήματα των μελετών, βέβαια, έδειξαν σημαντική αύξηση στα αντισώματα, τα οποία καταπολεμούν τις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5.

Αυτό, το οποίο προς ώρας μπορούν να επιβεβαιώσουν οι επιστήμονες, είναι ότι τα νέα εμβόλια είναι ασφαλή. Στο κομμάτι της αποτελεσματικότητας, όμως, “δεν βάζουν το χέρι τους στη φωτιά”…

«Δεν ξέρουμε πόσο καλά θα λειτουργήσουν αυτά τα εμβόλια», δήλωσε ο Amesh Adalja, λοιμωξιολόγος και ανώτερος ερευνητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

«Ποια είναι τα πρόσθετα οφέλη; Θα κάνουν πραγματικά τα εμβόλια αυτά τη μεγάλη διαφορά; Υπάρχουν πολλές απόψεις σχετικά με αυτό», ανέφερε ο Eric Topol, καθηγητής Μοριακής Ιατρικής στο Scripps Research.

Ο επιφανής ανοσολόγος Anthony S. Fauci ανέφερε, πάντως, ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια αναμένεται να βελτιώσουν κατά πολύ την προστασία, ακόμη και αν στο μεταξύ αναδυθεί μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού.

Διαβάστε επίσης

Ασθενείς πέθαναν από πνευμονία άγνωστης προέλευσης στην Αργεντινή – Προβληματισμός στους γιατρούς

Ινστιτούτα Κβαντικής Έρευνας και Γονιδιωματικής Ανθρώπου αποκτά η Ελλάδα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.