Η ιατροδικαστής Χαρά Σπηλιοπούλου που έχει δει τα πάντα – από το Μάτι έως την Καρολάιν και τη Τζωρτζίνα – η πρώτη γυναίκα αντιπρύτανης στο ΕΚΠΑ

Η καθηγήτρια Ιατροδικαστικής Χαρά Σπηλιοπούλου που έγινε ευρύτερα γνωστή μετά από τη τραγωδία στο Μάτι αλλά και στη συνέχεια με τη διερεύνηση των αιτιών θανάτων της Καρολάιν και της μικρής Τζωρτζίνας, γίνεται η πρώτη γυναίκα Αντιπρύτανης στο ΕΚΠΑ.

Ο μέχρι την 31η/8 Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Τούσουλης, αφυπηρετεί. Ο Δημήτρης Τούσουλης είναι απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε επί 10 χρόνια στην Αγγλία στο Νοσοκομείο Hammersmith Imperial College όπου και εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή PhD (Thesis). Εξελέγη Καθηγητής Καρδιολογίας το 2011 και Διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής το 2014. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών επιτροπών και εταιρειών και συμμετέχει στη συντακτική επιτροπή κορυφαίων καρδιολογικών περιοδικών. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 500 πλήρεις ξενόγλωσσες εργασίες στα πλέον καταξιωμένα καρδιολογικά περιοδικά.

«Η προσφορά του Αντιπρύτανη Δημήτρη Τούσουλη, κατά τη διάρκεια της τριετούς θητείας του, στη λειτουργία του Ιδρύματός μας, ήταν σημαντική και η συνεργασία του με τα ακαδημαϊκά και διοικητικά όργανα του Πανεπιστημίου ήταν άριστη. Θα ήθελα εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών και της Συγκλήτου να τον ευχαριστήσω θερμά και να του ευχηθώ κάθε επιτυχία στους επόμενους στόχους του», αναφέρει ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής Θάνος Δημόπουλος και συνεχίζει:

«Με ιδιαίτερη χαρά σας ενημερώνω ότι το Πρυτανικό Συμβούλιο κατά τη Συνεδρίασή του στις 29/8/2022 απεδέχθη ομοφώνως την Εισήγησή μου για την επιλογή της Καθηγήτριας Χαράς Σπηλιοπούλου στη θέση του Αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης».

Το βιογραφικό της Χαράς Σπηλιοπούλου

Η Χαρά Σπηλιοπούλου είναι Καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών.

Σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πτυχία Φαρμακευτικού Τμήματος και Ιατρικής Σχολής).

Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στην Τοξικολογία και κατέχει τον τίτλο της ειδικότητας της Ιατροδικαστικής. Σήμερα είναι υπεύθυνη για την ειδικότητα της Ιατροδικαστικής στη χώρα μας.

Έχει μετεκπαιδευτεί στις Η.Π.Α., στη Σκωτία και στην Ισπανία. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 12 κεφάλαια σε διεθνή συγγράμματα, έχει συγγράψει τέσσερεις μονογραφίες και έχει περισσότερες από 200 δημοσιευμένες εργασίες σε ξένα περιοδικά με κριτές.

Διδάσκει Ιατροδικαστική και Τοξικολογία, καθώς και Ιατρική Δεοντολογία, σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής και του Φαρμακευτικού Τμήματος.

Επίσης από το 2006 μέχρι σήμερα διδάσκει στη Σχολή Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης της Αστυνομικής Ακαδημίας της ΕΛ.ΑΣ. και στην Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου.

Ασκεί την Ιατροδικαστική στην Ελλάδα εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια και έχει κληθεί επανειλημμένως ως Επιστημονικός Σύμβουλος από τη Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σοβαρές υποθέσεις εγκλημάτων που συμβαίνουν στην Κύπρο.

Από το 2003 έως σήμερα είναι Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας ΕΚΠΑ. Από το έτος 2006 έως το 2016 διετέλεσε Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ. Από το 2010 έως το 2015 διετέλεσε μέλος της Ιατρικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ, ως εκπρόσωπος των Κρατών-Μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκής Φαρμακοποιίας και μέλος πολλών Επιτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σχέση με την ασφάλεια των Φαρμάκων.

Από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως το Σεπτέμβριο του 2016 διετέλεσε Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και από τον Μάρτιο του 2018 έως τον Αύγουστο 2021 Κοσμήτωρ της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ.

Η Χαρά Σπηλιοπούλου είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει θέση Αντιπρύτανη στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Διαβάστε επίσης

Τα νέα εμβόλια, οι θάνατοι τον Αύγουστο και η άνοδος στην Αττική

Ασθενείς πέθαναν από πνευμονία άγνωστης προέλευσης στην Αργεντινή – Προβληματισμός στους γιατρούς

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.