Εγκρίθηκαν στις ΗΠΑ τα πρώτα εμβόλια κατά της «Όμικρον»

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε την Τετάρτη (31/8) τις επικαιροποιημένες δόσεις ενίσχυσης COVID-19 τόσο της Moderna όσο και της Pfizer/BioNTech που στοχεύουν τις κυρίαρχες επί του παρόντος υποπαραλλαγές Όμικρον BA.4/BA.5 του κορονοϊού.

Όπως μεταδίδει το Reuters,  τα δύο εμβόλια περιλαμβάνουν την αρχική έκδοση του ιού που στοχοποιήθηκε από όλα τα προηγούμενα εμβόλια COVID καθώς η χώρα προετοιμάζεται για μια άλλη εκστρατεία εμβολιασμού την φθινοπωρινή περίοδο.

Ο FDA ενέκρινε το εμβόλιο Moderna για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω και Pfizer για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω να χορηγείται τουλάχιστον δύο μήνες μετά την αρχική σειρά εμβολιασμού ή την πιο πρόσφατη αναμνηστική εμβόλια.

Εγκρίθηκαν στις ΗΠΑ τα πρώτα ενισχυμένα εμβόλια κατά της «Όμικρον»

Και τα δύο εμβόλια στοχεύουν τα στελέχη BA4 και BA.5 της Όμικρον, τα οποία κυριαρχούν σήμερα στις περισσότερες χώρες. Καλύπτουν όμως και το αρχικό πανδημικό στέλεχος, όπως συνέβαινε και με την προηγούμενη γενιά εμβολίων.

Σύντομα οι δύο εταιρείες αναμένεται να υποβάλουν αντίστοιχο αίτημα και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Μια διαφορά είναι ότι το εμβόλιο της Pfizer προορίζεται για άτομα 12 ετών και άνω, την ηλικιακή ομάδα που συμμετέχει στις κλινικές δοκιμές της εταιρείας, ενώ το εμβόλιο της Moderna απευθύνεται μόνο σε ενήλικες.

Και οι δύο εταιρείες έχουν ξεκινήσει την παραγωγή και διαβεβαιώνουν ότι θα είναι σε θέση να διανείμουν τις πρώτες παρτίδες τον Σεπτέμβριο.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη παραγγείλει 175 εκατομμύρια δόσεις των προσαρμοσμένων εμβολίων ενόψει πιθανής αύξησης κρουσμάτων COVID-19 καθώς τα σχολεία ανοίγουν και ο κόσμος συγκεντρώνεται σε εσωτερικούς χώρους.

Οι τελικές συστάσεις για το ποιοι πρέπει να λάβουν νέο γύρο αναμνηστικών δόσεων αναμένονται στα τέλη της εβδομάδας από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Τον Σεπτέμβριο η έγκριση στην Ευρώπη

Διαφορετική σύσταση, η οποία στοχεύει στον αρχικό πανδημικό ιό και το στέλεχος BA.1 της Όμικρον, έχει το εμβόλιο της Moderna που εγκρίθηκε στη Βρετανία, την πρώτη χώρα που άναψε το πράσινο φως για εμβόλιο προσαρμοσμένο στην παραλλαγή Όμικρον.

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή ΜHRA διαβεβαίωσε πάντως πως, σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, το εμβόλιο της BA.1 προσφέρει «καλή ανοσιακή απόκριση» και έναντι των στελεχών BA.4 και BA.5.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα πρώτα προσαρμοσμένα εμβόλια αναμένεται να εγκριθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA). Ο Οργανισμός μάλιστα,  έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτός σε υποψήφια εμβόλια για την BA.1, τα οποία φέρονται να προηγούνται στην κλινική ανάπτυξη.

Διαβάστε επίσης 

ΕΟΔΥ: Πέντε νέα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά 

Οι επικίνδυνες θερμοκρασίες που ευθύνονται για έμφραγμα ή εγκεφαλικό

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.